Home / GeopoliticALL / America Latina / În pat cu diavolul: găştile de stradă şi guvernele sud-americane

În pat cu diavolul: găştile de stradă şi guvernele sud-americane

Forţate de împrejurări şi aflându-se în dificultatea de a se impune din cauza violenţelor, mai multe guverne latino-americane au recurs la negocieri cu grupările de gangsteri, relatează The Economist.

Preşeditele El Salvadorului, Mauricio Funes, a hotărât în martie 2012 să negocieze o înţelegere cu cele mai periculoase grupuri din ţară. În schimbul unor oportunităţi de muncă şi a transferului liderilor aflaţi în închisori în unele cu regim de siguranţă mediu, găştile au acceptat să renunţe la omucideri, astfel reducând rata crimelor dîn El Salvador la jumătate.

Atât Honduras, cât şi Belize au recurs la astfel de metode, iar guvernul mexican s-a aliat cu grupare de stradă împotriva unui cartel al drogurilor. Deşi în SUA se practică de către poliţie o formă neoficială de acceptare a găştilor, atât timp cât acestea nu recurg la violenţă, guvernul american a criticat tratatul de pace din El Salvador.

Oponenţii unor asemenea politici le critică deoarece astfel de acţiuni duc la erodarea încrederii în poliţie şi sistemul judiciar şi, deşi gangsterii au renunţat la omucideri, aceştia se ocupă în continuare cu activităţi de extorcare. Ca urmare, preşedintele Mauricio Funes şi-a pierdut sprijinul din partea cetăţenilor. 

Politica de toleranţă zero împotriva găştilor a dus la o rată ridicată a omuciderilor, în timp ce pactul de neagresiune a dus la creşterea siguranţei cetăţenilor .

Însă, gangsterii au acum cereri noi, dorind condiţii mai bune în închisori şi locuri de muncă, în schimbul renunţării la recrutarea elevilor din şcoli şi la anumite operaţiuni de extorcare, dar cum guvernul se arată şovăielnic, pactul de neagresiune se află în pericol.

Cu toate acestea, acolo unde astfel de înţelegeri au loc, guvernul este nevoit să lupte împotriva violenţei în alt mod, atât prin încurajarea educaţiei şi a creşterii economice, dar şi prin sprijinirea publică a pactului de neagresiune. Astfel, câtă vreme ordinea şi stabilitatea rămân fragile, iar impunerea legii de către stat riscă să fie înlăturată în orice moment, cetăţenii aflaţi în mijlocul acestor evenimente pot cădea oricând victime ale intereselor aflate de-o parte şi de alta a baricadei.

Despre Traian Ionescu

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *