Home / Politica si... / Conflict / Fâșia Gaza: reconstrucția de după bombardamentele Israelului, între negocieri diplomatice și intrigi politice

Fâșia Gaza: reconstrucția de după bombardamentele Israelului, între negocieri diplomatice și intrigi politice

gaza_reconstructie_israel_conflictDupă încheierea armistițiului din Fâșia Gaza, palestinienii au ca obiectiv reconstrucția enclavei ruinată în mare măsură de bombardamentele și intervenția terestră a armatei israeliene. Unul dintre obiectivele principale ale negocierilor indirecte care au loc la Cairo îl constituie eliminarea sau măcar extinderea limitei blocadei impusă de forțele navale israeliene asupra Gazei, în schimbul renunțării la reconstrucția unui aeroport și a creării unui coridor care să unească Fâșia Gaza cu Cisiordania, scrie The Economist.

Până acum, Israelul s-a arătat puțin dispus să accepte condițiile cerute de Hamas, care deține controlul asupra Gazei, fiind mai degrabă interesată de demilitarizarea grupării. Cu toate acestea, negociatorii au oferit posibilitatea relaxării blocadei de la trei la nouă mile marine, fără însă a o ridica total. De asemenea, a fost propusă dublarea numărului de camioane care să aibă acces în Fâșia Gaza, la 600 zilnic, iar 5.000 de palestinieni să aibă permisiunea de a trece granița. Pe lângă aceste concesii, Israelul e dispus să elibereze câteva zeci de prizonieri palestinieni în schimbul recuperării trupurilor a doi soldați care și-au pierdut viața în recentele operațiuni militare.

Misiunile diplomatice europene fac la rândul lor eforturi însemnate pentru a reduce tensiunile din măcar într-una din regiunile afectate de conflicte violente recente. Germania, Franța și Marea Britanie insistă asupra unui plan care să ofere o rută maritimă sigură din Gaza spre Cipru, cel mai probabil prin folosirea de nave-amfibie aparținând Greciei – despre care se spune că pot alcătui deja primele convoaie în următoarele săptămâni. Tot în cadrul planului de pace este concepută revitalizarea unei misiuni UE privind asistența la granițe, o inițiativă numită EUBAM care supraveghea punctul de trecere din Gaza spre Egipt de la Rafah, dar care ar putea să monitorizeze pe viitor și punctele de frontieră cu Israelul. Acest aspect ar putea să le asigure palestinienilor accesul la comerțul internațional, dar și să ofere garanții Israelului împotriva reînarmării Hamas. Astfel de aranjamente au fost menționate și în trecut în alte acorduri de pace, precum cele de la Oslo din 1993, fiind reluate în 2000 și 2005.

Un element-cheie al evoluției din Fâșia Gaza îl constituie rolul Autorității Palestiniene, în fruntea căreia se află Mahmoud Abbas, o figură mult mai ușor acceptată la masa negocierilor de către Israel, în detrimentul reprezentanților Hamas, considerați drept teroriști. Chiar dacă nu în mod fățiș, Israelul are tot interesul ca Abbas să-și întărească autoritatatea în Fâșia Gaza și să devină principalul mediator al negocierilor de pace. Cu toate acestea, chiar dacă Hamas a fost zguduită în interior de operațiunile militare israeliene, popularitatea organizației a atins cote maxime în Cisiordania, chiar și în rândul oamenilor de afaceri palestinieni care consideră Autoritatea Palestiniană prea flexibilă în discuțiile cu conducerea de la Tel Aviv.

Complexitatea care caracterizează relațiile israelo-palestiniene se transferă astfel din nou, după câteva săptămâni marcate de violențe, în sfera politică și diplomatică. În ciuda adversităților ce par a fi de nesoluționat, negociatorii ambelor tabere sunt angajați în negocieri intense, majoritatea purtate la nivel neoficial. ”În timpul zilei nu se vor întâlni, dar noaptea este imposibil să spui că nu o vor face”, susține Shaul Mishal, un analist expert în regiune și autor al unui volum despre Hamas. Diplomații europeni sunt implicați la rândul lor în supervizarea discuțiilor, însă aceștia trebuie totodată să nu încalce legislația anti-teroristă care face dificilă purtatea unor discuții cu reprezentanți ai Hamas decât ar face-o cu alte grupări extremiste din regiune, precum cele din Afganistan, dar care nu sunt listate drept organizații teroriste. Astfel, reconstrucția din Fâșia Gaza rămâne un obiectiv primordial pentru palestinieni, însă rămâne de văzut cât de mult energiile canalizate pentru îndeplinirea acestuia vor fi îndreptate spre greu încercata populație din enclavă și câte vor fi irosite pe intrigile politice.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *