Home / Politica si... / Conflict / Efectele scandalului Scarlett Johansson – SodaStream, favorabile activiştilor care se opun ocupaţiei din Palestina
ScarlettJohanssonSodastream_0

Efectele scandalului Scarlett Johansson – SodaStream, favorabile activiştilor care se opun ocupaţiei din Palestina

Controversele pornite de la scandalul SodaStream, în urma căruia actriţa Scarlett Johansson a fost nevoită să-şi întrerupă colaborarea cu Oxfam după ce a apărut într-o reclamă pentru băutura produsă de o firmă israeliană acuzată că încalcă drepturile omului, îi ajută pe activiştii care luptă împotriva politicii aplicate de Israel în teritoriile ocupate din Palestina, relatează The Guardian.

Estimările privind impactul economic al campaniei de boicotare a produsului diferă, însă iritarea oficialilor israelieni este palpabilă. Un exemplu în acest sens îl arată reacția nervoasă a guvernului condus de Benjamin Netanyahu atunci când John Kerry, secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, a avertizat asupra unor noi boicotări dacă negocierile de pace cu Palestina nu vor condduce la un rezultat favorabil.

Pe de altă parte, problema boicotului îi poate afecta şi pe palestinieni, în condiţiile în care fabrica SodaStream din Mishor Adumim are angajaţi 500 de palestinieni. Sediul acesteia se află într-un parc industrial construit după exproprierea unui teritoriu arab.

Conform lui Omar Barghouti, fondatorul mișcării Boycott, Disinvestment and Sanctions (BDS), “atmosfera în politică a suferit o schimbare, favorizând aplicarea legilor internationale. Părerea societății civile începe să fie respectată”. Al-Haq, o organizație a drepturilor omului, face diferența între boicoturi și acțiunile pornite de la nerespectarea legilor internaționale. “Boicot este un termen vag”, declară Wesam Ahmad, reprezentantul Al-Haq. “Poate însemna orice. Pe de altă parte, dacă spui oamenilor să nu cumpere un anumit produs din magazine, nu prezinți un argument legal, ci unul moral”. Opinia publică este împărțită între cei cu păreri liberale, ce susțin introducerea unei vize asupra zonei industriale, și conservatori, ce nu vor să cedeze presiunilor internationale și ignoră conflictul cu palestinieinii.

Apariţia vedetei de la Hollywood Scarlett Johansson într-o reclamă pentru SodaStream a generat reacţii dure din partea activiştilor care se opun ocupaţiei israeliene din Palestina, fapt care a determinat încetarea relaţiilor acesteia cu Oxfam, o instituţie recunoscută la nivel mondial pentru rolul său în combaterea sărăciei şi a injustiţiei. Johansson a anunţat la scurt timp după izbucnirea scandalului că a hotărât să renunţe la rolul de ambasador al Oxfam, citând diferenţe fundamentale de opinie”, subliniind că modelul oferit de compania care produce SodaStream reprezintă un mesaj de pace pentru soluţionarea conflictului israeliano-palestinian.

Despre Cristina Merticaru

Vezi și

Swine Flu Vaccine Testing Begins In Iowa

Vaccinurile pot fi considerate cauza unor afecțiuni medicale fără dovezi științifice, după un verdict al Curții Europene de Justiție

Curtea Europeană de Justiție a decis, miercuri, că instanțele pot considera vaccinurile drept cauze ale …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *