Home / Politica si... / Conflict / Conflictul din Ucraina. Noi confruntări, noi victime, niciun progres la nivel diplomatic

Conflictul din Ucraina. Noi confruntări, noi victime, niciun progres la nivel diplomatic

imrsO nouă săptămână, noi confruntări sângeroase în estul Ucrainei. Așa ar putea fi prezentată pe scurt evoluția din ultimele ore a conflictului din fosta republică sovietică, unde fiecare zi aduce noi pierderi de vieți omenești pentru care forțele guvernamentale și rebelii proruși se acuză reciproc. Iar toate acestea au loc în contextul în care situația umanitară din regiune se deteriorează rapid și la nivel diplomatic nu se înregistrează niciun proges semnificativ în vederea detensionări situației.

Luni, 18 august, un convoi de autobuze cu civili care încercau să fugă din calea luptelor a fost ținta unui bombardament cu rachete Grad, în apropiere de Lugansk. Cel puțin 15 civili și-au pierdut viața în urma acestui atac pe care armata ucraineană îl atribuie rebelilor proruși. ”Rebelii au distrus complet convoiul. Nu am putut stabili numărul victimelor. Sunt câteva zeci. Explozia a fost atât de violentă că oamenii au fost arși de vii în vehicule.”, a precizat un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, citat de Le Monde. De partea lor, liderii separatiști dezmint acuzațiile Kievului, susținând că nu dispun de mijloacele necesare pentru a organiza un astfel de atac. ”Ucrainenii înșiși au bombardat constant acest traseu cu rachete Grad. Se pare că au ucis din nou civili, așa cum o fac de câteva luni. Noi nu aveam mijloacele necesare pantru a lansa rachete Grad în acest sector”, susține Andrei Purghin, vice-premierul autoproclamatei Republici Populare Donețk, potrivit Le Monde.

În acest context extrem de tensionat, Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon a cerut să se asigure toate condițiile astfel încât civilii să părăsească zonele de conflict în siguranță, anunțând de asemenea că doi importanți lideri ai Națiunilor Unite, Secretarul General adjunct pentru afaceri politice, Jeffrey Feltman și Secretarul General adjunct pentru operațiuni umanitare, Valerie Amos, vor merge la Kiev în cursul acestei săptămâni.

Între timp, ofensiva forțelor guvernamentale împotriva separatiștilor proruși din estul țării continuă. Pe 18 august reprezentanții Kievului au anunțat că orașul Lugansk, unul dintre punctele centrale ale confruntărilor, a fost înconjurat. Armata ucraineană a purtat lupte și în regiunea Donețk, unde a încercuit Horlivka, un oraș de 230.000 de locuitori, controlat de rebeli încă de la începutul conflictului.

Și în vreme ce estul Ucrainei se confruntă cu o criză umanitară de proporții, mii de persoane din Donețk și Lugansk neavând acces la apă, electricitate și asistență medicală, cele aproximativ 300 de camioane cu ajutoare venite din Rusia se află de cinci zile la granița cu Ucraina. Camioanele, încărcate cu alimente, medicamente și generatoare sunt blocate încă de la sfârșitul săptămânii trecute la frontiera ruso-ucraineană pentru că, potrivit unui oficial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), nu s-au pus la punct aspectele legate de asigurarea securității convoiului. De altfel , subiectul ajutorului umanitar al fost intens dezbătut în ultimele zile, Ucraina și alte țări occidentale suspectând că inițiativa Moscovei este de fapt o modalitate de a facilita o intervenție militară rusă în Ucraina.

Cât despre încercările din ultimele zile de a soluționa criza ucraineană pe cale diplomatică, acestea au fost lipsite de succes. Miniștrii de externe din Germania, Franța, Rusia și Ucraina care s-au întâlnit pe 17 august la Berlin nu au ajuns la vreun acord privind încetarea focului și nici nu au găsit o variantă politică de a pune capăt conflictului. Totuși, cancelarul german, Angela Merkel, care va vizita Ucraina pe 23 august, a declarat luni că sancțiunile împotriva Rusiei trebuie menținute pentru a preveni agravarea situației.

De la jumătatea lunii aprilie, când armata ucraineană a declanșat operațiunile împotriva separatiștilor proruși din estul țării, cel puțin 2.119 persoane au fost ucise, 155.800 de civili au fost strămutați în interiorul țării, iar 188.000 de oameni au fugit în Rusia, potrivit datelor Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare, citate de BBC News.

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *