Home / Politica si... / Criza / Clădiri ale instituțiilor publice din Crimeea, ocupate de bărbați înarmați. Trupele Rusiei fac pregătiri de luptă la granița Ucrainei

Clădiri ale instituțiilor publice din Crimeea, ocupate de bărbați înarmați. Trupele Rusiei fac pregătiri de luptă la granița Ucrainei

352393_Ukraine-crimea-protestClădirile Parlamentului și Guvernului regional din Simferopol capitala provinciei majoritar ruse, Crimeea, au fost ocupate de bărbați înarmați, în dimineața zilei de joi, forțele de securitate din Ucraina blocând accesul în sediile celor două instituții, informează BBC News.

Drapele ale Rusiei au fost arborate pe cele două clădiri, iar ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, a anunțat că zona din apropierea instituțiilor a fost izolată pentru a preveni ”vărsarea de sânge”, adăugând că ocuparea clădirilor a fost opera unor ”provocatori”. ”Au fost luate măsuri pentru a contracara acțiunile extremiste și pentru a nu permite ca situația să degenereze într-o confruntare armată în centrul orașului”, a scris ministrul ucrainean pe pagina sa de Facebook, potrivit BBC News.

Evenimentele din dimineața zilei de 27 februarie au loc după ce cu o zi înainte au existat ciocniri între manifestanții pro-ruși și tătarii musulmani din regiunea Crimeea.

Între timp, în Rusia, Vladimir Putin a ordonat armatei să efectueze exerciții în vestul țării, în apropiere de granița cu Ucraina, pentru a testa gradul de pregătire de luptă al trupelor. Totuși, acest lucru nu înseamnă că Rusia planifică o intervenție militară în Ucraina, sunt de părere analiștii, care sugerează că Moscova are la dispoziție multe alte variante prin care poate face presiuni asupra fostei republici sovietice.

Una dintre opțiuni ar fi încurajarea  tendințelor separatiste din Crimeea, mai ales că la începutul acestei săptămâni, în Sevastopol, orașul-port în care este staționată flota Moscovei la Marea Neagră, a fost numit un primar vorbitor de limbă rusă care cere unirea cu Rusia.

Însă cel mai simpul instrument prin care Moscova își poate exercita controlul asupra Ucrainei este cel ecomonic, după cum se arată într-o analiză publicată de The Guardian. În luna decembrie, Rusia a promis Kievului un împrumut de 15 miliarde de dolari și o reducere cu 30% a prețului gazelor. Până acum însă, Ucraina nu primit decât trei miliarde din împrumut, în condițiile în care, după cele trei luni de proteste, țara se află în pragul colapsului economic. Președintele interimar al Ucrainei, Oleksander Turchinov, a declarat că țara sa are nevoie de 35 de miliarde de dolari pentru următorii și, cu toate că Fondul Monetar Internațional și unele state ale UE au promis asistență financiară Kievului, aceste împrumuturi pot fi posibile doar după formarea unui nou guvern, în luna mai.

Însă cea mai importantă armă a Kremlinului este gazul. În 2006 și 2009 Rusia a oprit furnizarea gazului către Ucraina, țară prin care trec între 60% și 80% din exporturile de gaze naturale din Rusia spre UE.

”În noua situație, în care liderii ruși pun deja sub semnul întrebării legitimitatea noilor autorități, pârghiile cele mai probabile ale presiunii economice rusești – prețuri mai mari la gaze, reducerea împrumuturilor(…) și restricții asupra exporturilor – pot provoca daune imense. În această etapă, Rusia cântărește ce opțiuni să folosească, dar presiunea se va simți, fără îndoială, în curând.”, afirmă Andrew Wilson de la Consiliul European pentru Relații Externe, potrivit The Guardian.

În contextul acestor frământări din Ucraina, președintele demis, Viktor Ianukovici, care a părăsit Kievul la sfârșitul săptămânii trecute, pe fondul violențelor din Euromaidan, este în continuare de negăsit. Potrivit presei de la Moscova, el ar fi în Rusia, însă locul exact în care se află este necunoscut. Conform BBC News, Ianukovici afirmă că se consideră în continuare șeful statului ucrainean, de vreme ce a fost ales de popor în cadrul unui scrutin liber și că hotărârile luate de Parlamentul de la Kiev nu sunt legitime. Presa rusă, care citează surse oficiale, a anunțat că Moscova a aprobat cererea lui Ianukovici de a-i fi asigurată protecție în perioada următoare.

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *