Home / CulturALL / ”Cărarea Gândurilor” și proiecții de filme în weekend-ul 18-19 iunie cu ocazia Zilei Mondiale a Umanismului

”Cărarea Gândurilor” și proiecții de filme în weekend-ul 18-19 iunie cu ocazia Zilei Mondiale a Umanismului

Asociația Umanistă Română și Asociația Secular-Umanistă din România organizează în weekend-ul 18-19 iunie o serie de evenimente care marchează Ziua Mondială a Umanismului, în București, Cluj-Napoca și Galați.

Astfel, sâmbătă, 18 iunie, umaniștii din cele 3 orașe organizează evenimentul ”Cărarea Gândurilor” în Parcul Tineretului din București, Parcul Central din Cluj, respectiv Faleza Dunării din Galați. Evenimentul își propune promovarea principiilor umanismului și creștea vizibilitatății conceptelor ”etic”, ”moral”, ”rațional”, sau ”drepturile omului” în spațiul public. Voluntarii celor două organizații vor interacționa cu publicul și vor sta la dispoziția acestuia pentru a oferi informații și a dezbate în aer liber despre aceste concepte. Detalii despre ”Cărarea Gândurilor” din București pot fi accesate aici: Eveniment Facebook – Ziua Umanismului București.

Totodată, pe 19 iunie, la Cluj și Galați vor avea loc evenimente de promovare a Zilei Mondiale a Umanismului, despre acestea putându-se afla mai multe pe paginile dedicate pe Facebook evenimentelor – Evenimente Galați, respectiv Cluj-Napoca.

La București, Ziua Mondială a Umanismului continuă pe 19 iunie, de la ora 19:00, cu o proiecție de scurtmetraje, în Piua Book Bar, aflat pe strada Dionisie Lupu, nr.76. Selecția de filme cuprinde tematici promovate de umanism, precum drepturile minorităților, libertatea de exprimare, promovarea rațiunii și a unei conștiințe raționale și nedogmatice, iar proiecția va fi urmată de o discuție între membrii organizațiilor umaniste și public. Intrarea este liberă. Pagina evenimentului poate fi accesată aici: Proiecție de film Ziua Umanismului.

Umanismul este o concepție de viață bazată pe umanitate și rațiune. Umaniștii consideră că valorile morale sunt fondate doar pe natura umană și pe experiență şi că obiectivele moralității ar trebui să fie bunăstarea umană, fericirea şi împlinirea personală. Deciziile umaniștilor se bazează pe dovezile disponibile şi pe evaluarea rezultatelor acţiunilor noastre, nu pe dogme sau texte sacre. Umaniștii cred că avem o singură viață și este responsabilitatea noastră să o trăim într-o manieră înfloritoare.

Seara-de-film-umanist-page-001

Ziua Mondială a Umanismului a fost inițiată de Asociația Umanistă din America, fiind sărbătorită în preajma solstițiului de vară, încă de la mijlocul anilor ’80. Sprijinind această cauză, tot mai multe asociații umaniste și secular-umaniste din lumea întreagă s-au alăturat acțiunii de a răspândi valorile pozitive ale umanismului și de a le folosi pentru realizarea unor schimbări însemnate în viața oamenilor. În ultimii ani, Ziua Mondială a Umanismului a fost sărbătorită exclusiv pe data de 21 iunie.

Evenimentele organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Umanismului fac parte din proiectul ”Umanism în România” (http://umanismromania.ro/), implementat de Asociația Umanistă Română și Asociația Secular-Umanistă din România, cu sprijinul Human Etisk Forbund, din Norvegia.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …