Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 8 ianuarie

Azi, dar candva – 8 ianuarie

8 ian 1942 – S-a nascut Stephen William Hawking, fizician britanic, teoretician al originii Universului, renumit pentru studiul gaurilor negre, unul dintre cei mai mari cosmologi contemporani. Desi sufera de paralizie, fiind complet imobilizat, si-a continuat activitatea didactica (este profesor la catedra de matematica la Universitatea Cambridge) si stiintifica. A primit numeroase distinctii importante si a scris cateva carti de popularizare a stiintei foarte apreciate: “Scurta istorie a timpului”, 2004, “Visul lui Einstein si alte eseuri”, 2004, “Universul intr-o coaja de nuca”, 2005.

8 ian 2002 – A decedat Alexander Mikhaylovich Prochorov, fizician rus, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1964 impreuna cu Charles Hard Townes si Nikolay Basov.

8 ian 1997 – A decedat Melvin Calvin, chimist american, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1961.

8 ian 1935 – S-a nascut Elvis Aaron Presley, actor si cantaret american, celebru in lumea intreaga ca “regele rock and roll-ului”, unul dintre artistii dominanti ai muzicii rock de la mijlocul anilor ’50 pana la moartea sa. Personalitate exploziva, a devenit idolul adolescentilor acelei perioade, fascinand milioane de oameni din intreaga lume. Cei care nu il venerau, il considearu vrednic de dispret, insa numeni nu-l putea ignora. Rasistii l-au acuzat ca amesteca muzica albilor cu a negrilor. Preotii si criticii l-au descris ca pe o anatema, iar stilul lui de dans derivat din religia penticostala a fost considerat obscen. A fost declarat responsabil de toate faptele de huliganism din randul tinerilor si de delincventa juvenila. Majoritatea filmelor sale erau insotite de coloane sonore care, impreuna cu albumurile, l-au transformat intr-un om bogat. In timp, Presley nu mai era un personaj controversat, devenise un nou artist al maselor, previzibil, nu mai prezenta niciun interes real pentru publicul rock care se diversificase foarte mult odata cu aparitia noilor artisti precum The Beatles, Rolling Stones si Bob Dylan. In 1968, schimbarile din lumea muzicii il depasisera, castigurile din filme si vanzarile de albume scazusera, la fel ca si popularitatea sa. La inceputul anilor ’70 revine spectaculos in cateva turnee, dar sfarsitul carierei era aproape. Avea un stil de viata complet nesanatos, cu mancaruri grase, medicamente si nopti pierdute. In ultimii ani, traia ca un dependent de droguri singuratic. Decesul a survenit in urma unui stop cardiac, dar se vehiculase ideea unei supradoze fatale.

8 ian 1896 – A decedat Paul Marie Verlaine, poet simbolist francez. Primele sale volume “Poeme saturniene” (1866), “Petreceri galante” (1869), “Cantecul cel bun” (1870) si “Romante fara cuvinte” (1874), ilustreaza lirismul intens si muzicalitatea care ii vor marca mai tarziu intrega creatie. Mariajul sau cu Mathilde Maute de Fleurville a fost distrus de pasiunea sa pentru Arthur Rimbaud, cei doi scandalizand Parisul cu purtarea lor, in 1872-1873. L-a impuscat pe Rimbaud cand acesta l-a anuntat ca-l paraseste si, ca urmare, in perioada 1873-1875, a fost inchis intr-o inchisoare belgiana. Este autorul probabil al “Artei poetice”, adoptata in 1882 de poetii simbolismului. “Intelepciune” (1880) exprima credinta sa religioasa si odiseea sa sufleteasca. A devenit apoi profesor de franceza si engleza. Si-a petrecut ultimii ani in saracie, dar inainte de moarte a fost platit sa tina mai multe conferinte in diferite tari. Verlaine este considerat al treilea membru important al curentului decadent, dupa Charles Baudelaire si Stephane Mallarme.

8 ian 1891 – S-a nascut Walther Wilhelm Georg Bothe, fizician si matematician german, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1954 impreuna cu Max Born.

8 ian 1867 – S-a nascut Emily Greene Balch, sociolog american si activista pentru pace, Laureata a Premiului Nobel pentru Pace in 1946 impreuna cu John Raleigh Mott.

8 ian 1642 – A decedat Galileo Galilei, astronom, matematician si filosof italian care si-a dedicat viata stiintei, a carei invatatura a raspandit-o fara ca Biserica Catolica sa-l poata impiedica. Numele sau a devenit sinonim cu conceptele de schimbare, reforma si revolutie, eliberand stiinta de lanturile religiei. A pus accentul pe valoarea experimentului si a observatiei. A tratat subiecte din mecanica, oferind punctele de plecare pentru fundamentarea mecanicii moderne, lucrarile sale influentandu-l pe Isaac Newton in descoperirea legii gravitatiei universale. Insistenta sa asupra faptului ca legile naturii sunt scrise in limbajul matematicii a schimbat filosofia naturala dintr-un domeniu verbal intr-unul matematic, in care experimentarea a devenit o metoda recunoscuta pentru descoperirea faptelor naturii. De asemenea, foarte importante sunt imbunatatirile in ceea ce priveste telescopul, descoperind, in 1610, 4 dintre satelitii lui Jupiter. Galilei a revolutionat astronomia, deschizand drumul acceptarii teoriei heliocentrice al lui Nicolaus Copernic. In epoca, majoritatea filosofilor si astronomilor sustineau viziunea geocentrica, conform carei Pamantul ar fi centrul Universului. Pledoaria in favoarea sistemului heliocentric a condus, in cele din urma, la procesele initiate de Inchizitie impotriva sa pentru erezie (in 1616 si 1633), fiind fortat sa renunte la teoriile sale. La toate acestea, Galilei a replicat celebra “Eppur si muove” – referire la Soarele care este fix si la Pamantul care se roteste in jurul sau. S-a stins din viata la varsta de 77 de ani. In 1984, Vaticanul a recunoscut oficial ca s-a facut o eroare in cazul condamnarii savantului.

8 ian 1337 – A decedat pictorul si sculptorul Giotto di Bondone, pictor si arhitect italian, considerat inovatorul picturii italiene si predecesorul artei moderne. Nu se cunosc foarte multe despre viata sa, putine dintre lucrarile sale fiind semnate. A decorat capele si biserici din Assisi, Roma, Padova, Napoli si Florenta. In 1334 a fost numit capo maestro al catedralei din Florenta. Cea mai importanta pictura pe lemn atribuita lui Giotto este “Madonna in maestra” (circa 1305-1310). S-a bucurat de mare faima in timpul vietii, fiind considerat parintele picturii europene, deoarece a renuntat la stilizarile impersonale specifice artei bizantine si a introdus noi conceptii de naturalism si umanism, precum si spatiul si forma tridimensionale. Opera sa anunta stilul renascentist care se va dezvolta un secol mai tarziu.

8 ian 1324 – A decedat Marco Polo, comerciant si explorator venetian care a strabatut Europa si Asia (1271-1295), viata si spiritul sau aventuros deschizand noi drumuri pentru cei ce i-au urmat. Nascut intr-o familie de negustori venetieni, a plecat impreuna cu tatal si unchiul sau intr-o calatorie spre China pe Drumul Matasii, ajungand la curtea lui Kublai-Han pe la 1274. Cei trei au ramas in China timp de aproximativ 17 ani, iar imparatul mongol l-a trimis pe Marco in mai multe misiuni de recunoastere in teritorii indepartate, unele necartografiate: India, Vietnam, Tibet, Myanmar. Cei trei s-au intors la Venetia in 1295, dupa ce au navigat din estul Chinei in Persia, calatorind apoi pe uscat, prin Turcia. Capturat de genovezi in scurt timp de la intoarcerea sa (Venetia aflandu-se in razboi cu Genova, Marco Polo a luptat ca ofiter de marina), a fost inchis impreuna cu un scriitor, pe nume Rustichello din Pisa, care l-a ajutat sa-si scrie povestea calatoriilor sale. Cartea “Il Milione” a fost un succes imediat, desi cei mai multi cititori medievali au considerat-o mai mult o extravaganta decat o poveste adevarata. Cu timpul insa, a devenit apreciata pentru valoarea sa istorica si geografica, starnind interesul multor aventurieri de mai tarziu, inclusiv al lui Cristofor Columb. Nu exista aproape nicio informatie oficiala despre ultimii ani ai sai. Stim ca s-a casatorit cu o femeie pe nume Donata, cu care a avut 3 fiice, dar se pare ca nu a fost o familie tocmai fericita. Moartea sa nu a atras atentia nimanui in Venetia, fiind inmormantat la biserica San Lorenzo. In prezent nu exista niciun semn care sa indice mormantul lui.

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *