Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 7 ianuarie

Azi, dar candva – 7 ianuarie

7 ian 1943 – A decedat Nikola Tesla, inginer si cercetator american de origine croata, unul dintre cei mai mari oameni de stiinta, cel ce a pus bazele ingineriei electrice moderne, inventiile sale revolutionand societatea moderna. A studiat in Austria si Boemia inainte de a emigra in SUA, in 1884. A lucrat pentru Thomas Alva Edison, dar a preferat cercetarea pe cont propriu. Mai tarziu, cei doi au devenit rivali, Edison fiind considerat superior, si tratat ca atare, iar Tesla era mereu nedreptatit. Inventiile sale au facut posibila producerea si distribuirea curentului electric alternativ, fiind considerat inventatorul generatorului de curent alternativ. De asemenea, acesta este cel care a oferit omenirii posibilitatea de a genera si, cel mai important, de a utiliza energia electrica provenita de la centralele electrice. A inventat bobina cu inductie utilizata si astazi la scara larga in tehnologia radio, numita bobina Tesla (1891). A pus bazele unei centrale electrice la cascada Niagara in 1893. In 1894 a executat prima transmisie electrica fara cablu, prin unde radio (efectul Tesla). A mai facut cercetari asupra lampii pe baza de carbune si a energiei rezonantei electrice. A descoperit undele terestre stationare (1899-1900), dovedind ca Pamantul este conducator de curent electric. Din cauza lipsei fondurilor, multe dintre ideile sale au ramas nerealizate si sunt inca cercetate de ingineri pentru posibile noi inventii. Ultima parte a vietii sale a fost marcata de o tulburare obsesiv-convulsiva. Intotdeauna a manifestat o grija aproape maladiva pentru sanatate, adeseori eschivandu-se sa dea mana cu cineva pentru ca se temea de microbi sau de o contaminare cu vreo boala. Predispus spre alienare, Tesla a inceput sa se comporte ca un savant nebun, iar acest comportament a contribuit mai tarziu la eclipsarea personalitatii sale in istoria stiintei. Cum niciodata nu s-a priceput la administrarea veniturilor proprii, Tesla a murit sarac si uitat in camera sa de hotel, la varsta de 86 de ani. La numai o luna dupa deces, Curtea Suprema a Statelor Unite i-a acordat patentul pentru inventarea radioului, recunoscandu-l astfel drept inventatorul acestui dispozitiv (desi Premiul Nobel pentru Fizica gratie inventarii radioului ii fusese acordat marelui rival al lui Tesla, Guglielmo Marconi; Tesla si-a petrecut viata profund afectat de aceasta nedreptate).

7 ian 1998 – A decedat Vladimir Prelog, chimist elvetian, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1975 impreuna cu John Warcup Cornforth.

7 ian 1984 – A decedat Alfred Kastler, fizician francez, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1966.

7 ian 1941 – S-a nascut John Ernest Walker, chimist american, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1997 impreuna cu Paul Delos Boyer si Jens Christian Skou.

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *