Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 26 martie

Azi, dar candva – 26 martie

26 mar 1827 – A decedat Ludwig van Beethoven, compozitor german, considerat cel mai mare compozitor al tuturor timpurilor, dominand o perioada a istoriei muzicale asa cum n-a mai facut-o nimeni. Ancorata in traditia clasica a lui Joseph Haydn si a lui Mozart, arta sa reflecta si noul spirit al umanismului si nationalismului incipient din operele lui Goethe si Friedrich von Schiller – contemporanii sai mai in varsta din domeniul literar – imperativele morale riguros redefinite ale lui Kant si idealurile Revolutiei Franceze, cu preocuparile sale legate de libertatea si demnitatea fiecarei persoane. Cea mai mare realizare a sa a fost aceea de a a ridica muzica instrumentala considerata pana atunci inferioara celei vocale, pe un plan mai inalt in arta. El a dovedit mai clar decat oricare dintre predecesorii sai puterea muzicii de a expune o filosofie de viata fara a fi nevoie de un text vorbit, in unele dintre compozitiile sale regasindu-se cea mai puternica afirmare a vointei umane din toate operele muzicale, daca nu din intreg domeniul artistic. Beethoven a transformat profund formele muzicale, dand sensuri noi sonatei, simfoniei, concertului si cvartetului. Viata sa personala a fost marcata de lupta cu surditatea (in jurul anului 1818 devine complet surd si din ce in ce mai retras), unele dintre cele mai importante opere au fost compuse in ultimii 10 ani de viata, cand compozitorul nu mai auzea deloc. Intr-o perioada marcata de declinul patronajului curtii si bisericii, el nu doar ca s-a intretinut din vanzarea si publicarea operelor sale, dar a fost si primul muzician care a fost remunerat fara a avea alte obligatii decat aceea de a compune ce dorea, atunci cand dorea. In ciuda acestui lucru, obiceiurile sale de viata lasau deseori impresia ca era extrem de sarac.

26 mar 1949 – S-a nascut Alteta Sa Regala Margareta, Principesa de Hohenzollern, fiica Regelui Mihai I al Romaniei si a Reginei Ana de Bourbon-Parma.

26 mar 1931 – S-a nascut Mircea Ivanescu, poet si traducator roman contemporan. Este considerat a fi unul dintre cei mai importanti poeti romani contemporani si unul dintre cei mai prolifici traducatori romani. A publicat volume de versuri, toate sub titluri voit anodine ca “Poesii”, “Poeme”, “Alte poeme” sau “Versuri”. A tradus romanul socotit de multi intraductibil, “Ulysse” al lui James Joyce (aceasta fiind considerata o capodopera a traducerilor in limba romana), la care se adauga traduceri din William Faulkner, Robert Musil, Francis Scott Fitzgerald,Franz Kafka, Friedrich Nietzsche sau Rainer Maria Rilke. Multiplu premiat pentru poezia si traducerile sale, Mircea Ivanescu a fost propus in 1999 pentru Premiul Nobel pentru Literatura de catre Asociatia Scriitorilor Profesionisti din Romania, la solicitarea Comitetului Nobel al Academiei Suedeze. Sansele la prestigioasa distinctie ii sunt insa diminuate de lipsa unor traduceri ale operei sale in alte limbi. In prezent, poetul s-a adancit in boala si singuratate, in locuinta sa de la Sibiu, retragandu-se complet din lumea culturala.

26 mar 1916 – S-a nascut Christian Boehmer Anfinsen, Jr., biochimist american, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1972 impreuna cu Stanford Moore si William Howard Stein.

26 mar 1911 – S-a nascut Tennessee Williams (nume real: Thomas Lanier Williams), celebru dramaturg american. A fost dublu laureat al premiului Pulitzer pentru piesele de teatru “Un tramvai numit dorinta” (“A Streetcar Named Desire”, 1948) si “Pisica pe acoperisul fierbinte” (“Cat On a Hot Tin Roof”, 1955).

26 mar 1892 – A decedat Walter “Walt” Whitman, important poet american a carui colectie de versuri “Fire de iarba” (“Leaves of grass”, 1855) reprezinta o piatra de hotar in istoria literaturii americane. Si-a castigat mai intai faima ca simbol al democratiei americane, apoi ca poet. Telul sau era sa se ridice deasupra poemului traditional, sa depaseasca estetica obisnuita si totusi, oglindind societatea americana, sa-i ajute pe poet si cititor sa inteleaga natura experientei americane si pe ei insisi. Whitman este unul dintre cei mai influenti si controversati poeti (unele dintre poemele sale au fost considerate obscene, el insusi avand probleme cu propria sexualitate) din canonul american, opera sa fiind tradusa in zeci de limbi. Desi juca rolul poetului neimblanzit, era un om linistit si curtenitor. La momentul mortii, acesta era mai apreciat in Europa decat in SUA.

26 mar 1872 – Thomas Martin patenteaza extinctorul.

26 mar 1814 – A decedat Joseph Ignace Guillotin, medic francez. Numele sau a ramas in istorie datorita faptului ca a propus ghilotina (10 octombrie 1789) ca instrument de executare a condamnatilor la moarte prin decapitare pentru a pune capat executiilor crude anterioare, in care calaul nu reusea deseori decapitarea de la prima incercare. Cel care a inventat ghilotina este Antoine Louis.

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *