Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 20 iunie

Azi, dar candva – 20 iunie

20 iun 1995 – A decedat Emil Cioran, stralucit filosof si scriitor de origine romana, stabilit in Franta. Originar din Rasinari (judetul Sibiu), s-a nascut in familia unui preot ortodox, si-a facut studiile liceale in Sibiu, iar la varsta de 17 ani a inceput sa studieze filosofia la Universitatea din Bucuresti. Aici a fost elevul faimosilor Nae Ionescu si Tudor Vianu. A traversat o tinerete turbulenta, manifestandu-se, alaturi de colegii de generatie Constantin Noica si Mircea Eliade, ca un spirit insurgent, fiind, ca si acestia, apropiat de miscarea legionara, la moda printre tinerii intelectuali ai vremii. Cele trei volume publicate in limba romana (“Pe culmile disperarii”, 1934; “Schimbarea la fata a Romaniei”, 1936 si “Lacrimi si sfinti”, 1937) reprezinta marturia unei atitudini politice si morale radicale. In 1937 pleaca la Paris cu o bursa a Institutului Francez din Bucuresti, care i se va prelungi pana in 1944. Dupa o scurta experienta ca atasat cultural al Legatiei Romaniei din Franta, s-a stabilit definitiv in Paris, in 1945, rupand legaturile cu tara (cu exceptia celor familiale). De acum inainte, va avea un lung sir de dezamagiri fata de patria sa care ii va interzice operele. A trait integral in limba de adoptie, fiind convins ca o noua limba inseamna si o noua identitate. Celelalte lucrari ale sale au fost scrise in franceza, Cioran ajungand sa stapaneasca rafinamentele limbii din tara de adoptie cu o acuitate care il face sa fie considerat unul dintre cei mai rafinati stilisti ai limbii franceze. Printre lucrarile in franceza se numara: “Precis de decomposition” (“Tratat de descompunere”, 1949), “Syllogismes de l’amertume” (“Silogismele amaraciunii”, 1952), “La Tentation d’exister” (“Ispita de a exista”, 1956), “Histoire et utopia” (“Istorie si utopie”, 1960), “La Chute dans le Temps” (“Caderea in timp”, 1964), “Le Mauvais Demiurge” (“Demiurgul cel rau”, 1969), “De l’inconvenient d’etre ne” (“Despre neajunsul de a te fi nascut”, 1973), “Ecartelement” (“Sfartecare”, 1979), “Aveux et anathemes” (“Marturisiri si anateme”, 1986). A respins sistematic orice iesire in public, fie mondena sau culturala – interviuri, reuniuni intelectuale, televiziune – precum si toate premiile literare. In ciuda acestui lucru, a pastrat relatii stranse de prietenie cu compatriotii Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Paul Celan sau Barbu Fundoianu. Dupa prabusirea comunismului romanesc din 1989, Emil Cioran s-a bucurat de o imensa popularitate in tara sa natala, scrierile sale fiind traduse si editate in limba romana in tiraje foarte mari.

20 iun 2005 – A decedat americanul Jack Kilby, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 2000 impreuna cu Herbert Kroemer si Jores Ivanovici Alfiorov.

20 iun 1958 – A decedat Kurt Alder, chimist german, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1950 impreuna cu Otto Diels.

20 iun 1891 – A decedat Mihail Kogalniceanu, scriitor, gazetar, istoric, prim-ministru (1863-1865), membru al Academiei Romane. Mentor al generatiei sale, s-a orientat catre studiul istoriei nationale, fiind preocupat de a face cunoscuta lumii occidentale istoria poporului roman. Ca scriitor, a creat schite, fiziologii, romane epistolare, realizand o adevarata fresca a societatii iesene din perioada 1835-1850. Orator stralucit, animator de exceptie a vietii parlamentare, a fost socotit de contemporani drept cel mai de seama barbat de stat roman al secolului XIX.

20 iun 1861 – S-a nascut Sir Frederick Gowland Hopkins, biochimist englez, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1929 impreuna cu Christiaan Eijkman pentru descoperirea vitaminelor.

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *