Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 19 iunie
azi dar candva 19 iunie aung san suu kyi militanta pro-democrata birmania nobel pace

Azi, dar candva – 19 iunie

19 iun 1945 – S-a nascut Daw Aung San Suu Kyi, militanta pro-democratie birmaneza, Laureata a Premiului Nobel pentru Pace in 1991.

19 iun 1993 – A decedat Sir William Gerald Golding, Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1983.

19 iun 1961 – Kuwaitul isi declara independenta fata de Marea Britanie.

19 iun 1956 – A decedat James Bertram Collip, biochimist canadian, care impreuna cu Frederick Banting si Charles Best, a descoperit insulina.

19 iun 1922 – S-a nascut Aage Niels Bohr, fizician danez, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1975 impreuna cu Ben Mottelson si James Rainwater.

19 iun 1910 – S-a nascut Paul John Flory, chimist american, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1974.

azi dar candva 19 iunie salman rushdie scriitor indian versetele satanice19 iun 1947 – S-a nascut Ahmed Salman Rushdie, faimos scriitor britanic de origine indiana. Este cunoscut mai ales pentru romanul “Versetele satanice” (1988), scriere considerata blasfematoare la adresa religiei islamice si care i-a adus condamnarea la moarte din partea ayatollahului iranian Ruhollah Khomeini. Interesul starnit pe plan international a fost enorm, Rushdie fiind nevoit sa ramana ascuns timp de mai multi ani, sub protectia FBI-ului si a Serviciilor Secrete Britanice. De asemenea, cartea a fost interzisa in India, Africa de Sud, Pakistan, Arabia Saudita, Egipt, Somalia, Bangladesh, Sudan, Malaezia, Indonezia si Qatar.

19 iun 1906 – S-a nascut Sir Ernst Boris Chain, biochimist german, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1945 impreuna cu Sir Alexander Fleming si Howard Walter Florey.

azi dar candva 19 iunie george calinescu critic literar romancier19 iun 1899 – S-a nascut George Calinescu, romancier, istoric si critic literar roman, membru al Academiei Romane. Este autorul celei mai ample analize a istoriei literaturii romane din toate timpurile, “Istoria literaturii romane de la origini pana in prezent” (1941). A publicat cercetari de arhivistica, recenzii, eseuri, monografii, studii de estetica si stilistica si cronici literare. Romanele sale sunt creatii de tip fresca, dupa model balzacian, cu tematica citadina si personaje memorabile: “Cartea nuntii” (1933), “Enigma Otiliei” (1938), “Bietul Ioanide” (1953), “Scrinul negru” (1960). Personalitate enciclopedica a culturii si literaturii romane, este considerat unul dintre cei mai importanti critici literari romani.

19 iun 1897 – A decedat Charles Cunnigham Boycott, administrator de mosie irlandez impotriva caruia taranii angajati au organizat, pentru prima data in istorie, o forma de protest numita de atunci “boicot”.

19 iun 1846 – Este atestat oficial primul meci de baschet.

19 iun 1783 – S-a nascut Friedrich Wilhelm Adam Serturner, farmacist german, cel care a descoperit morfina in 1804. A numit-o astfel dupa Morfeu, zeul grec al viselor.

19 iun 1623 – S-a nascut Blaise Pascal, matematician, fizician si filosof francez. A avut contributii importante in domeniul fizicii (formuland legea lui Pascal) si al matematicii (lucrand la triunghiul aritmetic, inventand o masina de calcul si contribuind la dezvoltarea calculului diferential). Datorita studiilor desfasurate in anii tineretii, este considerat intemeietorul teoriei moderne a probabilitatii. In ultimii ani, Pascal abandoneaza matematica si stiintele exacte si isi dedica viata filosofiei si teologiei. Limbajul de programare Pascal a fost numit astfel in onoarea sa.

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

azi dar candva 26 octombrie dimitrie cantemir domnitor moldova scriitor filosofie istanbul moscova

Azi, dar candva – 26 octombrie

26 oct 1957 – A decedat Nikos Kazantzakis, romancier, dramaturg, poet, traducator si eseist grec, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *