Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 17 februarie

Azi, dar candva – 17 februarie

17 feb 1600 – Filippo Giordano Bruno, astronom si filosof italian, a fost ars pe rug de Inchizitie din cauza teoriilor Universului infinit si multiplicitatii lumilor, prin care respingea teoria geocentrica a lui Ptolemeu (potrivit careia Pamantul ar fi centrul Universului) si pe cea heliocentrica a lui Copernic (potrivit careia Pamantul si celelalte planete se rotesc in jurul Soarelui). Teoriile sale au influentat stiinta si filosofia din secolul al XVII-lea si, incepand cu secolul al XVIII-lea, au fost preluate de multi filosofi moderni. La 400 de ani dupa executarea sa, Biserica Catolica, prin glasul papei Ioan Paul al II-lea, si-a exprimat “profunda durere”, regretand eroarea comisa in cazul acestuia.

17 feb 1888 – S-a nascut Otto Stern, fizician german, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1943.

17 feb 1673 – A decedat Moliere (botezat Jean-Baptiste Poquelin), dramaturg si actor francez, cel mai mare autor francez de comedii. Prin geniul sau, acesta a inventat un nou tip de comedie care se baza pe o perspectiva dubla asupra notiunilor de intelepciune si prostie, normalitate si anormalitate, de dreptate si nedreptate, comedia sa fiind amuzanta doar accidental. Proprietar al unui teatru, s-a aflat mereu intr-o competitie acerba cu celelalte teatre pentru pastrarea actorilor si a publicului spectator. Desi a intrat de doua ori in inchisoare din cauza datoriilor, Moliere a reusit sa-si tina compania pe picioare datorita capacitatilor sale si a personalitatii energice. Autoritatile politice si religioase din Franta secolului XVII s-au aliat deseori impotriva sa din cauza situatiilor din piesele sale, interzise uneori. Ca actor, Moliere s-a bucurat de un succes rasunator, avand capaciatea si expresivitatea unui comediant innascut, desi prefera tragedia. Cele mai cunoscute opere ale sale sunt: “Tartuffe” (1664), “Don Juan” (1665) si “Avarul” (1668).

17 feb 1856 – A decedat Christian Johann Heinrich Heine, unul dintre cei mai mari poeti germani, ultimul reprezentant al romantismului german. Si-a castigat reputatia internationala in domeniul literar cu “Cartea cantecelor” (1827), care cuprinde versuri de dragoste. Proza lui, “Imagini de calatorie” (4 volume, 1826-1831), a fost imitata de multi autori. In 1831 poetul s-a stabilit in Paris, unde a scris articole si studii pe teme politice si sociale, multe dintre ele criticand conservatorismul german. A doua carte de versuri, “Poezii noi” (1844), reflecta implicarea sa in problematica sociala. Scrise intr-o perioada in care starea sanatatii si situatia financiara erau precare, poemele au o tonalitate sumbra, dar foarte apreciata. Versurile sale au fost puse pe muzica de mari compozitori precum Robert Schumann, Johannes Brahms, Richard Wagner sau Franz Schubert.

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *