Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 15 iunie
azi dar candva 15 iunie mihai eminescu poet romantic

Azi, dar candva – 15 iunie


15 iun 1889 – A decedat Mihai Eminovici (apoi Mihai Eminescu), prozator si jurnalist roman, poetul clasic national, supranumit “luceafarul poeziei romanesti”.
Romantic prin temele universului sau poetic (geniul neinteles, titanul infrant, istoria, visul, miturile, iubirea nefericita, refugiul in natura), dar modern prin contributia esentiala la dezvoltarea limbajului poetic, Eminescu este socotit drept cel mai important creator roman de limbaj. La Viena studiaza filosofia lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant si Platon, opera sa fiind profund influentata de sistemele filosofice ale acestora. Aici a cunoscut-o pe Veronica Micle, iubirea vietii sale. Sprijinit de Titu Maiorescu, poetul devine un membru foarte activ in societatea politico-literara Junimea, director al Bibliotecii Centrale din Iasi, apoi lucreaza ca redactor la ziarul Timpul. Activitatea sa se schimba, intunecandu-se odata cu declansarea psihozei depresive care l-a rapus. Eminescu a creat un stil si un model, eminescianismul, stabilind unul dintre reperele ferme ale literaturii romane. A schimbat fata poeziei romane, dandu-i o profunzime si o prospetime pe care inainte nu le avusese. Printre volumele sale se numara: “Proza si versuri” (1890), “Opere complete” (1914), “Opere” (editie in 7 volume, 1939-1977).

15 iun 1971 – A decedat Wendell Meredith Stanley, chimist american, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1946 impreuna cu John Northrop si James Sumner.

15 iun 1934 – S-a nascut Matei Calinescu, stralucit teoretician si critic literar roman. Printre cele mai importante lucrari ale sale see numara: “Titanul si geniul in poezia lui Eminescu” (1964), “Aspecte literare” (1965), “Eseuri critice” (1967), “Eseuri despre literatura moderna” (1970), “Clasicismul european” (1971) si “Cinci fete ale modernitatii: modernism, avangarda, decadenta, kitsch, postmodernism” (1987).

15 iun 1915 – S-a nascut americanul Thomas Huckle Weller, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1954 impreuna cu John Franklin Enders si Frederick Chapman Robbins.

15 iun 1844 – Charles Goodyear patenteaza procesul vulcanizarii cauciucului.

15 iun 1785 – A decedat francezul Jean-Francois Pilatre de Rozier, primul om care a zburat intr-un balon cu aer cald impreuna cu Francois Laurent d’Arlandes (21 noiembrie 1783). Zborul a durat 25 de minute, pe o distanta de 9 km, altitudinea maxima atinsa fiind de 900 de metri.

azi dar candva 15 iunie paulo uccello pictor italian renastere15 iun 1397 – S-a nascut Paolo Uccello, pictor italian din perioada timpurie a Renasterii florentine. In ciuda unei vieti indelungate, putine dintre lucrarile sale sunt cunoscute. Ii placea sa rezolve probleme de perspectiva cu ajutorul matematicii si sa reproduca extrem de precis figuri geometrice complicate. Este renumit mai ales pentru prezentarea unor grandioase scene de lupta si a unor comandanti. Cele mai importante tablouri ale sale sunt: “Batalia de la San Romano” (1438-1440) si “Sf. Gheorghe ucigand balaurul” (1456).

15 iun 1502 – Cristofor Columb descopera insula Martinica in timpul ultimei sale expeditii.

15 iun 1167 – Este intemeiat orasul Copenhaga.

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

azi dar candva 26 octombrie dimitrie cantemir domnitor moldova scriitor filosofie istanbul moscova

Azi, dar candva – 26 octombrie

26 oct 1957 – A decedat Nikos Kazantzakis, romancier, dramaturg, poet, traducator si eseist grec, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *