Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar cândva – 14 decembrie

Azi, dar cândva – 14 decembrie

14 dec 1962 – A decedat Simion Mehedinti, geograf, etnolog, teoretician al culturii si pedagog roman. A obtinut licenta la Facultatea de Litere si Filosofie a Universitatii din Bucuresti in 1892, iar apoi s-a specializat in geografie in Franta si Germania. In anul 1900 a devenit titular al primei catedre de geografie din Romania, creata pentru el la Universitatea din Bucuresti. Din aceasta pozitie, a format mai multe generatii de geografi, printre care George Valsan si Vintila Mihailescu. Astfel, Mehedinti a pus bazele invatamantului geografic romanesc si a contribuit la delimitarea geografiei ca stiinta. Cea mai importanta opera a sa este “Terra, introducere in geografie ca stiinta”, reprezentand 2 volume publicate in 1930. Marea valoare a lucrarii consta in studierea Pamantului din punctul de vedere al relatiilor reciproce dintre masele celor patru invelisuri ale sale (atmosfera, hidrosfera, biosfera si litosfera), al distributiei in spatiu si al transformarii in timp a acestora. Studiul a stat la baza constituirii geografiei fizice ca disciplina. In 1920 a devenit membru al Academiei Romane. In paralel cu cariera univesitara si stiintifica, a avut o intensa activitate ca educator al maselor, prin scrierile sale si numeroasele conferinte sustinute in fata studentilor.

14 dec 1989 – A decedat Andrei Dmitrievici Saharov, fizician rus si cunoscut disident, Laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 1975.

14 dec 1927 – Irak-ul isi castiga independenta fata de Marea Britanie.

14 dec 1922 – S-a nascut Nikolai Ghenadievici Basov, fizician rus, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica impreuna cu Aleksandr Prohorov si Charles Hard Towne.

14 dec 1918 – S-a nascut Radu Beligan, actor si regizor roman cu o bogata activitate in teatru, film, televiziune si radio, membru de onoare al Academiei Romane.

14 dec 1911 – Exploratorul norvegian Roald Amundsen a devenit primul om care a ajuns la Polul Sud.

14 dec 1909 – S-a nascut Edward Lawrie Tatum, genetician american, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1958 impreuna cu George Wells Beadle si Joshua Lederberg.

14 dec 1900 – Fizicianul german Max Planck a facut publica teoria sa despre natura energiei – teoria cuantelor – care va sta la baza fizicii moderne. Pentru aceasta a primit Premiul Nobel pentru Fizica in 1918. Este considerat fondatorul mecanicii cuantice.

14 dec 1883 – S-a nascut Morihei Ueshiba, creatorul Aikido, celebru stil japonez de arte martiale.

14 dec 1799 – A decedat George Washington, general al armatelor americane si primul presedinte al Statelor Unite ale Americii.

azi dar candva 14 decembrie nostradamus profetii medic tratament ciuma ocultism franta italia caterina de medici carol14 dec 1503 – S-a nascut Nostradamus (pe numele sau real Michel de Nostredame), faimos astrolog, matematician si medic francez. Si-a castigat reputatia datorita tratamentelor ingenioase aplicate victimelor ciumei din 1546-1547. Apoi s-a orientat spre stiintele oculte, transformandu-si podul casei in observator astronomic. Din cauza pierderii sotiei si a celor doi copii in urma ciumei necrutatoare, acesta a calatorit prin mai multe regiuni din Franta si Italia, reusind sa-si castige faima de facator de minuni. La 11 noiembrie 1547, Michel s-a casatorit a doua oara cu Anne Ponsarde Gemelle, o vaduva bogata, cu care a avut 6 copii. Regina Caterina de Medici l-a invitat la curtea sa in calitate de astrolog, iar in 1560, dovedindu-si inteligenta (prezisese ca regele Henric al II-lea va muri, ceea ce s-a adeverit), a fost numit doctorul fiului acesteia, Carol al IX-lea. Opunandu-se magicenilor si vrajitorilor, conducatorii Bisericii Romano-Catolice ar fi vrut sa-l arda pe rug pe acest profet periculos de exact, numai datorita protectiei reginei vaduve a scapat de executie. Recunoscand ca intentionat a ales o exprimare criptica din cauza monahilor, Nostradamus scria intr-un limbaj obscur, pornind de la franceza contemporana lui, dar presarata cu expresii si cuvinte din italiana, greaca, spaniola, ebraica si latina. Celebritatea sa se datoreaza in principal operei “Les Propheties” din 1555. Lucrarile sale sunt alcatuite din catrene, multe dintre ele au fost de-a lungul timpului intrepretate sau traduse gresit. Profetiile sale sunt inca citite la scara larga; s-au descoperit preziceri evidente ale unor evenimente mondiale ca: domnia lui Napoleon, despre Al Doilea Razboi Mondial si ascensiunea lui Hitler, despre asasinarea presedintelui american John F. Kennedy, despre aselenizare; intr-un catren vorbeste despre “cerul in flacari”, “noul oras”, “trasnet urias” si “doi frati rapusi”, multi crezand ca ar fi vorba chiar despre atentatele din 11 septembrie 2001. El mai relateaza ca va exista si cel de-al Treilea Razboi Mondial, care va dura 27 de ani, mentionand si venirea Antichristului din Orientul Mijlociu.

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *