Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 10 februarie

Azi, dar candva – 10 februarie

10 feb 1837 – A decedat Aleksandr Sergheevici Puskin, considerat cel mai mare poet romantic rus si fondatorul literaturii ruse moderne. Acesta este liderul generatiei romantice a anilor 1820. Nascut intr-o familie de aristocrati, s-a asociat unei miscari revolutionare care a culminat cu rascoala decembrista din 1825 in Sankt Petersburg. Drept urmare, intra imediat sub strictul control al cenzurii guvernului, fiindu-i interzis sa calatoreasca sau sa publice. In 1831 Puskin s-a casatorit cu Natalia Goncearova, devenind apropiati ai curtii tarului Nicoae I. In 1837, poetul se afla ingropat in datorii si in mijlocul zvonurilor despre relatia amoroasa a sotiei cu militarul Georges Charles de Heeckeren d’Anthes. Puskin il provoaca la duel, in urma caruia moare la doar 38 de ani. Printre cele mai de seama opere ale sale se numara: poemul romantic “Ruslan si Ludmila” (1820), tragedia istorica “Boris Godunov” (1831) si romanul in versuri “Evgheni Oneghin” (1833).

10 feb 1931 – New Delhi devine capitala Indiei.

10 feb 1923 – A decedat Wilhelm Conrad Rontgen, fizicianul german care a descoperit razele X, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1901.

10 feb 1902 – S-a nascut Walter Houser Brattain, fizician american, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1956 impreuna cu John Bardeen si William Shockley.

10 feb 1902 – S-a nascut Anton Holban, scriitor roman, nepotul criticului Eugen Lovinescu. A debutat la cenaclul acestuia, Sburatorul. Adept al prozei de analiza psihologica de tip proustian, a creat nuvele si romane cu personaje obsedate de iubire si moarte, proiectate pe fundalul mediului citadin modern. Discursul narativ subiectiv dezvoltat dupa principiul muzical al temei cu variatiuni in 4 romane antume (“Romanul lui Mirel”, 1929, “O moarte care nu dovedeste nimic”, 1931, “Parada dascalilor”, 1932, “Ioana”, 1934) si unul postum (“Jocurile Daniei”, 1971), dezvaluie indivizi suferind de prea multa luciditate, care incearca sa se elibereze de obsesii si de suferinta prin scris, prin literatura. Inscriindu-se in linia romanului romanesc modern alaturi de Camil Petrescu, Hortensia Papadat-Bengescu si Mircea Eliade, proza lui Holban apare ca un jurnal intim ce inregistreaza confesiunile unui suflet chinuit, experientele si trairile intime aproape fara interventia fictiunii artistice.

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *