Home / Politica si... / Criza / VIDEO: Ambasadorul Rusiei în Turcia a fost asasinat în timp ce susținea un discurs la Ankara
Atacatorul ambasadorului rus la Ankara a fost fotografiat după ce l-a împușcat pe acesta, martorii de la fața locului menționând că acesta se afla în spatele ambasadorului și că avea legitimație de poliție asupra sa
Atacatorul ambasadorului rus la Ankara a fost fotografiat după ce l-a împușcat pe acesta, martorii de la fața locului menționând că acesta se afla în spatele ambasadorului și că avea legitimație de poliție asupra sa

VIDEO: Ambasadorul Rusiei în Turcia a fost asasinat în timp ce susținea un discurs la Ankara

Ambasadorul Rusiei în Turcia, Andrei Karlov, a fost asasinat în cursul serii de luni după ce a fost împușcat de două ori în timp ce susținea un discurs la o galerie foto din capitala Turciei, Ankara, au anunțat agențiile de presă internaționale. Alte persoane au fost rănite în urma atacului, la o zi după ce au avut loc proteste în Turcia cu privire la operațiunile militare ale Rusiei în Siria.

Potrivit televiziunii ruse, ambasadorul Karlov se afla la o expoziție cu numele ”Rusia văzută de turci”, atacul survenind din partea unui bărbat care se afla în spatele său și avea legitimație de poliție, fiind crezut inițial că acesta este una din gărzile de corp ale ambasadorului.

Până acum, tot ce se știe despre atacator este că se afla în serviciul poliției turce, se afla în timpul său liber și nu este clar dacă acesta avea legături cu opoziția siriană sau militanții islamiști extremiști, ori cu ISIS. Ipoteza unui atac orchestrat de militanții kurzi nu este luată în considerare actualmente de autorități. Asasinarea ambasadorului rus nu a fost revendicată de nicio grupare până acum, iar forțele de ordine care au intervenit pentru a-l elimina pe atacator au declarat că acesta a acționat singur.

”Nu uitați de Alep”

Potrivit contului de Twitter al jurnalistului turc Onur Burcak Belli, martorii de la fața locului au declarat că asasinul a afirmat: ”Noi nu omorâm oamenii în Alep ca voi, nu voi pleca de-aici în viață”, apoi l-a împușcat pe ambasador. ”Oricine a luat parte la această cruzime va plăti prețul, unul câte unul…doar moartea mă va scoate de aici”, a declarat atacatorul, identificat de primarul Ankarei drept un tânăr polițist de 22 de ani care se afla în afara orelor de serviciu.

Ulterior, agenția turcă de stat Anadolu a declarat că atacatorul a fost ucis de forțele de securitate după un schimb de focuri. Publicația Daily News a postat mai multe imagini de la locul incidentului, printre care și o fotografie cu trupul neînsuflețit al atacatorului care l-a asasinat pe ambasadorul rus la Ankara.

Andrei Karlov a decedat la spital, unde a fost transportat în stare gravă, nereușind să supraviețuiască în urma rănilor provocate de cele două gloanțe. Potrivit martorilor, au fost trase 8 gloanțe în total, alte trei persoane fiind rănite de atacator.

Reacția Moscovei a venit deocamdată doar prin purtătorul de cuvând al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova: ”Acest atac este un act de terorism. Terorismul nu va câștiga și vom lupta decisiv împotriva sa”.

SUA a condamnat atacul asupra diplomatului rus, afirmând prin purtătorul de cuvând al Secretarului de Stat, John Kirby: ”Condamnăm acest act de violență, oricare ar fi sursa acestuia. Gândurile și rugăciunile noastre sunt acum cu el și familia sa (a ambasadorului – n.r.)”.

Diplomat de carieră cu experiență în Coreea

Andrei Karlov, în vârstă de 62 de ani, era un diplomat de carieră care a servit ca ambasador al URSS în Coreea de Nord în mare timp din anii 1980. După destrămarea URSS în 1991, acesta a fost ambasador în Coreea de Sud, apoi s-a reîntors în Coreea de Nord în 2001. Karlov a preluat postul de ambasador la Ankara în iulie 2013, fiind nevoit să gestioneze o criză diplomatică majoră după ce anul trecut un avion de vânătoare turc a doborât un avion de luptă al Rusiei în apropiere de granița siriană.

Asasinarea ambasadorului rus survine într-un moment în care la nivelul societății turce au loc proteste privind implicarea Turciei în operațiunile militare din Siria, alături de Rusia, în timp ce liderii celor două state, președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, semnalează o apropiere politică, ce a făcut ca relațiile bilaterale să se îmbunătățească în mod considerabil după ce au atins tensiuni fără precedent în urmă cu doar un an.

rusia-andrei-karlov-asasinat-ambasador-turcia
Ambasadorul rus Andrei Karlov, cu puțin timp înainte de a fi asasinat în timp ce susținea discursul de la galeria de artă din Ankara.
O imagine postată pe Twitter, preluată de Daily Mail, arată trupul atacatorului care l-a asasinat pe ambasadorul rus, lovit de mai multe gloanțe
O imagine postată pe Twitter, preluată de Daily Mail, arată trupul atacatorului care l-a asasinat pe ambasadorul rus, lovit de mai multe gloanțe

Știre în curs de actualizare.

 

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

polonia veto lege justitie proteste varsovia lege si justitie

“The Polish Issue:” the citizens are arbitrating the fight between politics and justice, on the background of EU’s concerns

In the last days, the situation created by the changes in the Polish judicial system …