Home / Politica si... / Conflict / Ofensiva din Siria a Statului Islamic îi îngrijorează pe apropiații președintelui Bashar al-Assad

Ofensiva din Siria a Statului Islamic îi îngrijorează pe apropiații președintelui Bashar al-Assad

Statul Islamic câștigă noi teritorii, în detrimentul Siriei și al președintelui Bashar al-Assad. Prin activitățile criminale și numărul mare de soldați, gruparea teroristă a provocat teamă în rândul guvernului de la damasc Damasc, după ce baza aeriană Tabqa din orașul Raqqa a fost devastată pe data de 24 august. Atacul a dus la capturarea a 250 de soldați sirieni, despre care se spune că au fost executați, conform Reuters.

În timp ce presa siriană asigura populația că baza aeriană a fost evacuată în siguranță și că nu există victime, canalele de știri Arabe și înregistrări de pe YouTube arătau execuții ale soldaților Sirieni.

Eșecul de la baza aeriană Tabqa a dus la pierderea totală a controlului guvernamental în provincie. Înfrângerea a stârnit reacții de nemulțumire la adresa Ministrului de Apărare, căruia i s-a cerut demisia. Cel mai vehement a fost vărul președintelui, Duraid al-Assad care a declarat pe Facebook: ,,Cer demisia ministrului Apărării, Șefului Statului Major, comandantul forțelor armate, ministrului Informației și oricui este responsabil pentru căderea aeroportului militar Tabqa.’’

Guvernul sirian s-a concentrat pe controlul zonei de vest a țării. Însă cu estul la picioare și cu echipamentul militar confiscat de la armata Irakiană, Statul Islamic s-a îndreptat spre vest, provocând teamă în rândul comunității.

Potrivit BBC, sursa conflictului intern din Siria coincide cu venirea președintelui la putere în 2000. Atunci, țara părea că se îndreaptă către liberalizare. Lucrurile au luat însă altă turnură, media a devenit controlată de Assad, criticii sunt încarcerați și elitele beneficiază de pe urma politicilor economice.

Președintele Bashar Al-Assad nu se bucură de simpatia oficialilor din Occident și este acuzat că a permis Statului Islamic să se extindă pentru a distruge forțele opozante mai puțin radicale. Marea Britanie refuză să se alieze cu Siria împotriva statului Islamic. Politicianul Philip Hammond a declarat: ,,se poate ca uneori să luptăm, în unele ocazii, împotriva acelorași oameni, dar asta nu ne face aliați.’’

Comunitatea alawită se teme de avansul teritorial pe care statul Islamic îl are în acest moment. Panica în rândul acestora crește o dată cu dubiile că armata siriană va reuși să-i protejeze de pericolul terorist.
Deși sunt o minoritate religioasă, alawiții, și-au consolidat puterea în Siria tot mai mult în ultimele decenii. În momentul de față, aceștia dețin puterea la cel mai înalt nivel, prin funcția deținută de președintele sirian, iar pe acest fond și armata este controlată de membrii acestei etnii. Pe acest fond, există voci care susțin că defapt în Siria are loc un război în care motivele violențelor sunt în principal entice și religioase, nu politice.

Ca răspuns la regimul aspru al lui Bashar Al-Assad, Statul Islamic instaurează teroarea în Siria și oripilează întreg mapamondul. De-a lungul a trei ani și jumătate, urmările conflictului sunt dezastruoase cu peste 170.000 de victime, conform surselor prezentate de activiștii din regiune. Indiferent care sunt motivele reale ale războiului, etnice, religioase, sau politice, războiul este departe de a se încheia, iar puterile occidentale nu dau semne încurajatoare că ar dori să se implice pentru rezolvarea uneia dintre cele mai grave situații umanitare de după cel de-al Doilea Război Mondial..

 

Despre PoliticALL

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *