Home / Politica si... / Afaceri / Bitcoin, o realitate din viitorul economiei

Bitcoin, o realitate din viitorul economiei

Bitcoin__challenge_coin_La cinci ani de la aparitia Bitcoin, reprezentantii marilor institutii financiare ale lumii au hotarat ca a venit momentul ca viitorul monedelor virtuale sa fie privit cu mai mult interes decat pana acum, informeaza Business Insider.

Create in 2008 de o persoana despre care nu se cunoaste nimic mai mult decat pseudonimul Satoshi Nakamoto si avand o perioada de varf in 2011, Bitcoins au fost vazute pana acum doar ca niste monede ale internetului, fara sa fie utilizate in tranzactii financiare reale.

Concret, Bitcoins sunt monede care nu exista fizic, ci doar sub forma de fisiere intr-un computer. Evidenta tuturor tranzactiilor facute cu aceste criptomonede este tinuta prin intermediul unei retele, care nu poate identifica si ce anume s-a cumparat. Pentru a putea intra in posesia banilor virtuali, utilizatorii trebuie sa-si creeze un portofel electonic pe un site de tipul Blockchain.info si apoi sa plateasca o suma (in valuta) pentru ca monedele sa le intre in cont. Operatiune care, potrivit Business Insider, este inca dificil de efectuat de persoanele care nu au anumite cunostinte legate de tehnologie.

O adresa de plata Bitcoin este formata dintr-un sir scurt de caractere aleatoare, iar daca este folosita cu pricepere, identitatea utilizatorului poate fi pastrata secreta. In aceste conditii, tranzactiile cu criptomonede se dovedesc avantajoase pentru site-urile controversate, precum cele care pun in vanzare droguri.

Cat priveste parerile specialistilor, pe de o parte reprezentantii Rezervei Federale din Chicago, afirmau recent ca monedele virtuale reprezinta „o realizare remarcabila din punct de vedere conceptual si tehnic, care ar putea fi utilizata de institutiile financiare (ce ar putea emite chiar propriile Bitcoins) sau chiar de catre guverne”, informeaza Business Insider. 

Pe de alta parte, in ciuda flexibilitatii pe care o ofera tranzactiile cu monede virtuale, casierul sef al Bank of England, Chris Salmon, considera ca acestea „nu vor fi niciodata mai mult decat o alternativa la banii folositi pana acum.” De altfel, expertii in macroeconomie sustin ca Bitcoins nu vin doar cu avantaje, ci reprezinta chiar un pericol pentru ca faciliteaza comiterea de infractiuni (ca vanzarea de droguri) si evaziunea fiscala, iar din momentul in care ar fi utilizate pentru toate tranzactiile financiare ar submina capacitatea bancilor centrale de a directiona economia. 

Imposibil de folosit fara o conexiune la internet, dar si imposibil de falsificat, Bitcoins devin o alternativa la care apeleaza un numar tot mai mare de companii, cand vine vorba de tranzactii financiare. In plus, au fost create deja mai multe variante de criptomonede. Este vorba si de Litecoin, care accelereaza procesarea tranzactiilor si Freicoin care introduce masuri pentru a-i impiedica pe utilizatori sa-si tezaurizeze banii.

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *