Home / CulturALL / BIEFF 2014 aduce filmul experimental în atenția publicului bucureștean

BIEFF 2014 aduce filmul experimental în atenția publicului bucureștean

bieff2014-afis-webCinematografele Elvira Popescu și Cinemapro din București vor fi între 10 și 14 decembrie gazdele Festivalului Internațional de Film Experimental din București (Bucharest International Experimental Film Festival), ajuns anul acesta la cea de a cincea ediție. BIEFF 2014 este o inițiativă a  Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale în colaborare cu Universitatea Națională de Arte București, realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei și își propune să exploreze, după cum spune și numele, experimentul în cinematografie și artele vizuale.

Pornind de la premiza că limbajul cinematografic nu cunoaște limite, BIEFF dorește să deschidă apetitul publicului bucureștean pentru filmul necomercial, experimental, care abordează teme ce nu se sfiesc să surprindă sau să șocheze. Scopul este educarea prin conceptul de lecții de cinema și este singurul eveniment din România care explorează granițele dintre cinematografie și artele vizuale, oferind șansa unor artiști proeminenți să capete vizibilitate expunându-și operele destinate în mod convențional muzeelor și în sălile de cinema. 

493146393_640Având ca motto Un cinema al libertăţii totale de creaţie, un cinema fără compromisuri, BIEFF a demonstrat prin succesul edițiilor anterioare că publicul român este receptiv nu doar la producțiile cinematografie destinate maselor, ci și la manifestările alternative ce prezintă o abordare atipică a unor situații ce țin de sfera realismului contemporan. În afara scurt-metrajelor proiectate în cadrul Competiției Internaționale, festivalul începe și se încheie cu două lung-metraje, respectiv A Pigeon Sat on a Tree Reflecting on Existence în regia suedezului Roy Andersson, proiectat la gala de deschidere de la Cinemapro pe 10 decembrie la ora 19:00 și In the Basement al regizorului austriac Ulrich Seidl, rezervat galei de închidere de la același cinematograf, duminică, 14 decembrie, la ora 19:00. Dacă primul prezintă reflecțiile unei păsări asupra existenței umane și îngrijorările privind direcția autodistructivă în care se îndreaptă umanitatea, cel de-al doilea e un studiu de caz, o incursiune grotească în ceea ce se petrece dincolo de aparenta ordine și disciplină din societatea austriacă.

Peliculele proiectate în cadrul competiției internaționale sunt grupate în funcție de tematică, în program regăsindu-se teme precum: Family Ties – Love Bonds or Prison Bars (Relații de familie – legături sentimentale sau gratii de închisoare), Alternative History – Lying to Tell the Truth (Istorie Alternativă – Să minți ca să spui adevărul), Recycled Cinema – Films made of Films (Cinematografie reciclată – Filme făcute din filme) și multe alte subiecte care intrigă și stârnesc curiozitatea. Festivalul cuprinde de asemenea înaintea galei de închidere și o proiecție dedicată experimentelor cinematografice românești și numeroase alte programe tematice, precum Berlinale Forum Expanded: Politics Versus Meta-Cinema, Rotterdam Film Festival: Transcending Reality, Golden Shorts: Best Films in Major Festivals și multe altele.

Programul complet al festivalului poate fi accesat aici.

Pentru o prezentare detaliată a evenimentelor din cadrul festivalului, accesați pagina oficială a BIFF 2014

Despre Volina Șerban

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *