Home / Politica si... / Criza / BERKUT, unitatea de elită a poliției din Ucraina, a fost desființată

BERKUT, unitatea de elită a poliției din Ucraina, a fost desființată

Riot_police_by_the_building_of_the_Cabinet_of_MinistersMinistrul de Interne din Ucraina a anunțat că unitatea de elită a poliției antirevoltă, BERKUT, a fost desființată, informează BBC News. Declarația a fost făcută miercuri, 26 februarie, în aceeași zi în care se așteaptă prezentarea noului Guvern de uniune națională de la Kiev.

Unitatea BERKUT, care a avut între 4.000 și 5.000 de membri staționați în Ucraina, este doar una dintre agențiile de securitate care au fost acuzate în repetate rânduri de cetățeni și de grupurile care militează pentru drepturile omului de numeroase abuzuri.

Între timp, noul cabinet de la Kiev urmează să fie prezentat în fața protestatarilor din Piața Independenței în seara zilei de miercuri. Este vorba despre un Guvern care ar trebui să includă și susținători ai președintelui demis, Viktor Ianukovici, după cum a sugerat șefa diplomației europene, Catherine Ashton, aflată într-o vizită la Kiev pentru a discuta despre sprijinul financiar și politic al UE pentru noii lideri din Ucraina. Toți cei cu care am vorbit au recunoscut că este important că țara să rămână unită. Noi știm că există mari provocări economice și financiare în zilele, săptămânile și lunile care vor urma”, a declarat Ashton, potrivit BBc News.

Tot în cursul zilei de miercuri, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a cerut liderilor internaționali să condamne manifestările ”naționaliste și neo-fasciste” din vestul Ucrainei. Lavrov a făcut un apel la membrii OSCE să dezaprobe ”încercările de a interzice limba rusă, de a transforma în non-cetățeni pe cei care sunt vorbitori de limbă rusă și de a limita libertatea de exprimare”.

În plus, schimbarea puterii de la Kiev a ridicat semne de întrebare cu privire la viitorul bazei navale a Rusiei din portul Sevastopol din peninsula Crimeea, care ar trebui să fie menținută până în 2042, potrivit unui contract încheiat în timpul adiministrației Ianukovici. Totuși, analiștii consideră că noua conducere nu va solicita retragerea flotei ruse, pentru că acest lucru ar putea pune în pericol și mai mult stabilitatea internă a Ucrainei, precum și relațiile fragile ale țării cu Rusia, după cum relatează BBC News.

De altfel, noul președinte al Parlamentului ucrainean, Oleksander Turchynov, care anunțat că a preluat și funcția de șef al forțelor armate, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la amenințarea separatismului în regiunile în care trăiesc numeroși etnici ruși.

Protestele din Ucraina au început în luna noiembrie, când Viktor Ianukovici a refuzat să semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeană, în favoarea stabilirii unor legături mai strâse cu Rusia. Demis de Parlamentul ucrainean, Inaukovici a părăsit Kievul la sfârșitul săptămânii trecute, iar locul în care se află în prezent este încă necunoscut. Autoritățile interimare au emis un mandat de arestare pe numele fostului șef de stat, iar pe 25 februarie, parlamentarii au votat pentru aducerea lui în fața Curții Penale Internaționale de la Haga pentru crima împotriva umanității.

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *