Home / Politica si... / Conflict / Bătălia pentru Aleppo și prăbușirea armistițiului mediat de binomul SUA-Rusia, încă o filă a monstruozității războiului civil din Siria

Bătălia pentru Aleppo și prăbușirea armistițiului mediat de binomul SUA-Rusia, încă o filă a monstruozității războiului civil din Siria

Conflictul armat din Siria s-a soldat încă o dată cu intensificarea tensiunilor după ce un armistițiu de scurtă durată a fost anulat săptămâna trecută. Astfel, în ciuda faptului că SUA îi cere să înceteze, Rusia declară că nu intenționează să oprească atacurile cu bombă asupra forțelor rebele din Aleppo, conform BBC.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că forțele aeriene ruse vor continua să susțină forțele armate siriene. De asemenea, oficialul a cerut Washingtonului să facă diferența între opoziția siriană moderată și ”teroriști”. La rândul său, Secretarul de Stat al SUA, John Kerry, a avertizat că SUA ”este pe punctul” de a înceta negocierile cu Rusia în ceea ce privește Siria. Acesta a declarat la o conferință în Washington că ”este irațional, în contextul atacurilor cu bombă ce au loc, să încerci să iei lucrurile în serios.” Oficialul de la Casa Albă a mai adăugat că ”nu există nicio noțiune sau semn al seriozității vreunui scop în ceea ce privește evenimentele ce au loc acum.” De cealaltă parte, ministrul de externe rus susține că un potențial refuz de cooperare al SUA ar fi un cadou pentru ”teroriști”.

Întrucât războiul din Siria a adus consecințe considerabile atât la nivel intern, cât și extern, SUA și Rusia au dus tratative în ultimele luni cu scopul de a stabili un armistițiu durabil în regiune. Cu toate acestea, ultimul armistițiu a rezistat doar câteva zile, până săptămâna trecută. De atunci, atacurile asupra regiunii de est a orașului sirian Aleppo s-au intensificat. Armistițiul în cauză a avut scopul pe termen lung de a duce la unirea forțelor aeriene americane și ruse pentru a ataca Statul Islamic și Jabhat Fateh al-Sham, cunoscut în trecut ca Frontul al-Nusra, o facțiune de orientare jihadistă, afiliată rețelei al-Qaida.
Rusia a criticat SUA că nu ar fi depus suficient efort pentru a separa grupările rebele mai moderate, pe care aceasta le susține, de cele ale Jabhat Fateh al-Sham. Multe dintre aceste grupări au format alianțe cu Jabhat Fateh al-Sham și, astfel luptă împreună. În ciuda tensiunilor dintre cele două națiuni, Dmitri Peskov susține că Rusia rămâne interesată să continuie discuțiile cu SUA pentru a contribui la soluționarea conflictului armat din Siria.

În timp ce oficialii de la Washington și Moscova încercau să ajungă la un acord comun în ceea ce privește situația din Siria, în urma celui mai intens bombardament aerian din timpul acestui război, ce a avut drept țintă zona de est a Aleppo condusă de rebelii din opoziție, o armată de 6.000 de soldați pro-guvernamentali a fost masată la periferia orașului pentru un asalt iminent și decisiv, anunță The Guardian. Printre soldații ce plănuiesc să atace Aleppo se numără și sute de trupe siriene, ce au asediat orașul încă din 2012, când acesta a fost acaparat de rebeli. Printre comandații aflați în zona respectivă, ce pregătesc trupele de atac, se numără și comandanți devotați liderului suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei, cu o experiență de aproape un deceniu de lupte în Irak atât împotriva trupelor SUA, cât și a militanților sunniți, inclusiv ISIS.

Războiul din Siria s-a agravat în ultimele luni, fluctuând de la conflicte armate tensionate la tentative de stabilire a unui armistițiu și din nou la conflicte armate dezlănțuite. Cu toate că pentru cei aflați în afara Siriei acest conflict pare a fi un ping-pong diplomatic între SUA, Rusia și Siria, ONU a avertizat că oamenii din zonele în care conflictul e cel mai tensionat, precum Aleppo, se confruntă cu  o situație de-a dreptul disperată și sunt lipsiți până și de condițiile minime de supraviețuire, precum alimentele de bază și condiții de igienă.

Despre Valeria Bortă

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …