Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 7 septembrie

Azi, dar candva – 7 septembrie

7 sept 1993 – A decedat Eugen Barbu, scriitor, ziarist si om politic roman. A lucrat la revista “Viata romaneasca” si a condus “Luceafarul”, “Saptamana culturala” si “Romania Mare”, fiind autorul unui numar mare de reportaje si pamflete. Impreuna cu Corneliu Vadim Tudor a fondat Partidul Romania Mare. Viata si activitatea lui au dat nastere multor controverse, fiind contestat atat ca scriitor (in urma plagiatului dovedit din romanul “Incognito” a fost exclus din Uniunea Scriitorilor), cat si ca jurnalist (pentru campaniile violente si adesea nejustificate declansate impotriva scriitorilor importanti ai vremii). Spirit turbulent, in urma functiilor detinute in timpul regimului comunist, a colaborat “puternic” si cu Securitatea. Cele mai cunoscute romane ale sale sunt “Groapa” (1957), “Soseaua nordului” (1959), “Principele” (1969), “Saptamana nebunilor” (1981). A fost membru corespondent al Academiei Romane (1974) si laureat al Premiului Herder (1978).

7 sept 1991 – A decedat Edwin Mattison McMillan, chimist american, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1951 impreuna cu Glenn Seaborg.

7 sept 1923 – La Viena se infiinteaza Interpolul.

7 sept 1917 – S-a nascut Sir John Cornforth, chimist australian, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1975 impreuna cu Vladimir Prelog.

7 sept 1911 – Poetul francez Guillaume Apollinaire este arestat sub suspiciunea de a fi implicat in furtul tabloului “Mona Lisa” de la muzeul Luvru. Ulterior, s-a dovedit ca infractorul era un rus, care locuia in casa lui Apollinaire.

7 sept 1822 – Brazilia isi declara independenta fata de Portugalia.

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *