Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 7 octombrie
azi dar candva 7 octombrie edgar allan poe

Azi, dar candva – 7 octombrie

7 oct 1883 – S-a inaugurat Castelul Peles in Sinaia ca reședința de vara a regilor Romaniei. Fiind declarat muzeu in 1953, castelul este considerat unul dintre cele mai frumoase din Europa si primul electrificat in intregime de pe continent. Uzina electrica proprie era amplasata pe malul paraului Peles. Deasemenea, cladirea mai era dotata inca de atunci cu aspirator, lift interior si incalzire centrala. In 2007, guvernul roman a anunțat retrocedarea castelului fostului rege Mihai I de Romania. Numai in anul 2009 i-au trecut pragul peste 300.000 de vizitatori.

7 oct 1849 – A decedat Edgar Allan Poe, scriitor american, poet, romancier, nuvelist si critic literar, creator al genului de scurte povestiri si precursor al literaturii moderne de fictiune stiintifico-fantastica. A dus o viata de boem si a sfarsit tragic in mizerie, opium si alcoolism, dar tocmai din acest infern al existentei sale s-au nascut multe dintre creatiile ce aveau sa impuna literaturii universale norme de evaluare estetica necunoscute pana atunci.

7 oct 1769 – Explorator si navigator britanic, James Cook descopera Noua Zeelanda in cursul calatoriilor in Oceanul Pacific. In acest timp descopera si insula Polinezia franceza si arhipelagul Hawaii. A murit ucis de catre bastinasii hawaieni in 1779.

7 oct 1900 – S-a nascut Heinrich Himmler, ministru german de interne intre 1943 si 1945, organizator al masacrelor evreilor in timpul celui de-al III-lea Reich. Important colaborator al lui Adolf Hitler, a detinut gradul de „Reichsführer-SS”, seful SS-ului si al Politiei Secrete de Stat, politia politica cunoscuta cu numele abreviat Gestapo. Ca fondator si comandant al lagarelor de concentrare naziste si al unitatilor SS infiintate pentru a lichida victimele regimului in teritoriile ocupate, Himmler a avut raspunderea suprema pentru exterminarea a milioane de oameni nevinovati, care, conform ideologiei oficiale și convingerilor lui, nu „meritau sa traiasca”. La doua saptamani dupa capitularea Germaniei, Himmler a fost arestat de o unitate militara, iar la 23 mai 1945 s-a sinucis in timpul unei examinari medicale, strivind intre dinti o capsula cu cianura de potasiu, inainte sa se prezinte in fata tribunalului de la Nürnberg.

7 oct 1913 – Fondator al industriei americane de automobile, Henry Ford finalizeaza procesul de implementare a sistemului de productie a autovehiculelor pe banda rulanta. Ultima sa inventie o reprezinta linia automata de asamblare. Astfel, timpul necesar pentru fabricarea unei masini este micsorat de la 12 ore si jumatate la 93 de minute. De asemenea, si pretul scade de la 850$ in 1908 la doar 44$.

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

azi dar candva 26 octombrie dimitrie cantemir domnitor moldova scriitor filosofie istanbul moscova

Azi, dar candva – 26 octombrie

26 oct 1957 – A decedat Nikos Kazantzakis, romancier, dramaturg, poet, traducator si eseist grec, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *