Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 5 august

Azi, dar candva – 5 august

5 aug 1962 – A decedat Marilyn Monroe (nume real: Norma Jeane Mortensen), celebra cantareata, star cinematografic si fotomodel, devenita simbol al Americii. Si-a inceput cariera ca fotomodel si a avansat pas cu pas spre statutul de vedeta, ajutata de silueta uimitoare si de vocea senzuala. Desi a trait o viata stralucitoare, mereu i-a lipsit linistea interioara. Dependenta de barbati, de droguri, scandalurile si cele trei divorturi au condus-o catre o depresie severa pe care nu a putut-o depasi. La data de 5 august 1962 a fost gasita decedata in casa sa din Los Angeles. Cauza oficiala a fost suicidul, insa au existat acuzatii de asasinat musamalizat de fratii Kennedy (din cauza idilei pe care se crede ca ar fi avut-o cu presedintele american). Marilyn Monroe s-a transformat intr-un mit, fiind considerata diva secolului XX.

5 aug 1991 – A decedat japonezul Soichiro Honda, fondatorul “Honda Motor Company” (1948).

5 aug 1962 – Nelson Mandela este intemnitat, fiind eliberat abia in 1990.

5 aug 1957 – A decedat Heinrich Otto Wieland, chimist german, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1927.

5 aug 1930 – S-a nascut Neil Armstrong, astronaut american, primul om care a pasit pe Luna la 20 iulie 1969.

5 aug 1922 – S-a nascut Marin Preda, scriitor reprezentativ al epocii postbelice si una dintre cele mai puternice constiinte ale literaturii romane, membru al Academiei Romane, vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor. Romanele sale au adus o viziune noua si implicit polemica asupra satului romanesc surprins in epoca de mari zguduiri istorice de dinaintea si imediat dupa Al Doilea Razboi Mondial. A abordat cu forta epica si profunzime a problematizarii teme precum intelectualul in relatie cu istoria, conflictul dintre iubire si constiinta, raportul dintre destinul individului si destinul national, problema scrisului ca obiectivare si analiza a interiorului. Realismul modern al operei lui Preda presupune o formula complexa ce include dubla figurare in text a naratorului, stil oral si scene naturaliste, spirit ironic si autoreflexiv, vocatie a tragicului si sondaj psihologic. Insemnarile memorialistice, confesiunile si opiniile despre arta releva la Preda un spirit puternic, autentic, lucid si nelinistit, obsedat de adevar, de absurditatile istoriei, de fata hidoasa a puterii. Moartea sa misterioasa a dat nastere la numeroase speculatii, multi crezand ca a fost asasinat de Securitate deoarece tocmai publicase “Cel mai iubit dintre pamanteni”. Cauza principala a mortii a fost intoxicatia cu alcool, dar raportul medico-legal lasa loc interpretarilor (s-a sustinut ca ar fi fost asfixiat). Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numara: “Intalnirea din pamanturi” (1948), “Morometii” (primul volum, 1955), “Risipitorii” (1962),  “Morometii” (al doilea volum, 1967), “Imposibila intoarcere” (1972), “Marele singuratic” (1972), “Delirul” (1975), “Viata ca o prada” (1977), “Cel mai iubit dintre pamanteni” (1980).

5 aug 1905 – S-a nascut Wassily Wassilyovitch Leontief, economist rus, Laureat al Premiului Nobel pentru Economie in 1973.

5 aug 1850 – S-a nascut Guy de Maupassant (nume complet: Henri Rene Albert Guy de Maupassant), considerat maestrul francez al nuvelei. Experienta de voluntar in Razboiul franco-prusian a reprezentat sursa unora dintre cele mai bune lucrari ale sale. Ulterior, in calitate de angajat al serviciului civil, a devenit protejatul lui Gustave Flaubert. A atras atentia cu “Bulgare de seu” (1880), probabil cea mai reusita nuvela a sa. In urmatorii zece ani a publicat 300 de nuvele, sase romane si trei jurnale de calatorii. In ceea ce priveste viata sa personala, se stie ca Maupassant a fost de o promiscuitate iesita din comun, inainte de a implini 25 de ani sanatatea ii era macinata de sifilis. A incercat sa se sinucida in 1892, fiind apoi internat intr-un azil, unde a si murit un an mai tarziu, la varsta de 42 de ani.

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *