Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 30 iulie
azi dar candva 30 iulie emily bronte scriitoare britanica la rascruce de vanturi

Azi, dar candva – 30 iulie

30 iul 1818 – S–a nascut Emily Jane Bronte, scriitoare engleza, cea mai cunoscuta dintre cele trei surori Bronte, faimoasa pentru unicul ei roman, “La rascruce de vanturi” (“Wuthering Heights”, 1847). Acesta nu a castigat succesul imediat pe care l-a avut romanul “Jane Eyre” (publicat tot in 1847) al surorii sale, Charlotte, insa cu timpul a obtinut faima unuia dintre cele mai intense romane scrise in limba engleza.  Aceasta singura lucrare a sa si-a castigat un loc de seama printre capodoperele literaturii universale. La scurt timp dupa publicarea romanului sau, refuzand ajutor medical, a murit din cauza tuberculozei, la varsta de 30 de ani.

30 iul 1930 – Echipa nationala de fotbal a Uruguay-ului invinge echipa nationala a Argentinei (4-2) si castiga primul Campionat Mondial de Fotbal.

30 iul 1909 – In SUA, fratii Wright livreaza armatei primul avion militar.

30 iul 1898 – A decedat Otto Eduard Leopold von Bismarck, prim-ministru al Prusiei (1862-1873, 1873-1890), fondator si prim cancelar al Imperiului German (1871-1890). Om de stat echilibrat, a fost o figura impunatoare care si-a lasat amprenta asupra vremurilor sale.

30 iul 1898 – Will Keith Kellogg inventeaza fulgii de porumb.

30 iul 1863 – S-a nascut Henry Ford, fondator al industriei americane de automobile, intemeietorul celebrei Ford Motor Company (1903).

30 iul 1511 – S-a nascut Giorgio Vasari, pictor, arhitect, scriitor si istoric de arta italian. Desi prolific pictor manierist, este cunoscut ca arhitect (a proiectat Palatul Uffizi, acum Galeria Uffizi), dar si aceasta latura a activitatii sale este eclipsata de cea de scriitor. Lucrarea sa “Vietile celor mai importanti arhitecti, pictori si sculptori italieni” (1550) cuprinde biografii ale artistilor din toata perioada Renasterii, de la cea timpurie pana la cea tarzie. Stilul sau este foarte agreabil, iar documentarea foarte bine intemeiata, desi atunci cand nu gasea materiale suficiente nu ezita sa umple golurile cu fictiune. Cea de-a doua editie a cartii (1568) reprezinta o sursa inestimabila de informatii pentru istoricii artei. Casa sa din Arezzo (Toscana) este astazi muzeu dedicat operei sale.

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

azi dar candva 26 octombrie dimitrie cantemir domnitor moldova scriitor filosofie istanbul moscova

Azi, dar candva – 26 octombrie

26 oct 1957 – A decedat Nikos Kazantzakis, romancier, dramaturg, poet, traducator si eseist grec, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *