Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 29 octombrie

Azi, dar candva – 29 octombrie

29 oct 1911 – A decedat Joseph Pulitzer, jurnalist si editor american de origine maghiara, fondatorul Premiului Pulitzer. A emigrat in SUA in 1864 pentru a lupta in Razboiul Civil American. Dupa razboi a devenit reporter si apoi proprietar al unor ziare: “World” in 1883 si “Evening World” in 1887. A influentat forma ziarului modern prin combinarea expunerilor de coruptie politica si a reportajului de investigatie cu secvente publicitare, cu publicitatea independenta si cu senzationalul. Prin testament a fondat premiul Pulitzer care se acorda jurnalistilor americani incepand cu anul 1917. Numarul si categoriile premiilor au variat de-a lungul timpului. Astazi, acestea sunt acordate anual, in fiecare luna mai, incluzand 14 premii pentru jurnalistica, 6 pentru literatura, unul pentru muzica si burse de studiu. Premiatului i se acorda si suma de 10.000 $. In lumea jurnalistilor, Pulitzer-ul este echivalat cu Premiul Nobel acordat cercetatorilor sau cu Premiul Oscar din cinematografie.

29 oct 1958 – Dupa patru zile de la decernare, rusul Boris Leonidovici Pasternak trimite o scrisoare adresata Academiei Suedeze prin care refuza Premiul Nobel pentru Literatura. A luat aceasta decizie din cauza amenintarilor autoritatilor sovietice.

29 oct 1930 – S-a nascut Radu Cosasu, prozator si publicist roman, unul dintre cei mai apreciati autori romani de nuvele. Printre volumele publicate se numara: “Servim Republica Populara Romana” in 1952, “Supravietuiri” in 1973, “Supravietuiri”- vol. II in 1977, “Povesti pentru a-mi imblanzi iubita” in 1978.

Joseph Goebbles29 oct 1897 – S-a nascut Joseph Goebbels, politician german si Ministru al Propagandei Publice in timpul regimului nazist din anul 1933 pana in 1945. A fost unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai lui Adolf Hitler si printre cei mai devotati adepti ai ideologiei naziste. Un barbat educat, Goebbels a fost cunoscut ca fiind foarte zelos, un orator energic si un anti-semit virulent. S-a ocupat cu editarea ziarului partidului National-Socialist: “Der Angriff” (“Atacul”). El este cel care a creat mitul Führerului in jurul lui Hitler, organizand demonstratiile de partid care au contribuit la convertirea maselor la nazism. In Al Doilea Razboi Mondial, a initiat o intensa campanie personala pentru a-i convinge pe nemti ca vor avea o viata mai buna, avand o capacitate extraordinara de a manipula populatia. Numit cancelar al Reich-ului in testamentul Führerului, a ramas alaturi de acesta pana la sfarsit.

Regina Maria a Romaniei29 oct 1875 – S-a nascut Majestatea Sa Maria, Regina a Romaniei, Principesa a Romaniei, Principesa de Edinburg si de Saxa Coburg si Gotha. A fost supranumita de popor “Mama ranitilor” sau “Regina-soldat” pentru atitudinea ei brava din timpul Primului Razboi Mondial, cand, alaturi de doamnele de la curte a lucrat direct pe front in spitale de campanie si a coordonat activitatea unei fundatii de caritate. S-a logodit la 16 ani cu Printul Ferdinand de Hohenzollern, mostenitor al tronului Romaniei. Casatoria lor a avut loc la 29 decembrie 1892. Frumusetea ei era dublata de o inteligenta fantastica. A sustinut si aparat interesele romanilor, ducand o adevarata campanie de recunoastere a statului roman. Regina Maria a iubit arta, poezia si filosofia. Ea a continuat traditia Reginei Elisabeta de sustinere a acestora, ajutand cu burse de studiu si bani cateva personalitati din lumea literara si artistica.

29 oct 1872 – J. S. Risdon patenteaza moara de vant metalica.

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *