Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 29 decembrie

Azi, dar candva – 29 decembrie

29 dec 1916 – A decedat Grigori Efimovici Rasputin, mistic rus care a exercitat o foarte mare influenta la curtea tarului Nicolae al II-lea si a tarinei Aleksandra. A fost un taran semianalfabet, dobandind porecla “rasputin” (in rusa, desfranatul), din cauza comportamentului imoral. Dupa ce a trecut printr-o experienta religioasa, si-a castigat, in randul taranilor rusi, reputatia de om sfant, tamaduitor de boli. Faima sa a ajuns la urechile tarului Nicolae si ale tarinei Aleksandra. Rasputin a izbutit sa opreasca sangerarile fiului lor, Alexei, care suferea de hemofilie, probabil prin hipnoza. A devenit astfel favorit al curtii, desi isi continua in mod fatis viata dezordonata: apela la serviciile prostituatelor, bea excesiv, pierdea nopti in sir. Se spune ca era un tip libidinos, badaran, murdar, de multe ori purtandu-se in mod scandalos in public, mereu in conflict cu Biserica Ortodoxa. Desi fascina pe multe dintre femeile de conditie buna din Sankt Peterburg, de care se folosea pentru diverse favoruri, el nu era acceptat de societatea aristocratica din capitala imperiului, care considera ca nu se potriveste cu rangul familiei imperiale. Cat timp tarul era departe pe front, influenta lui Rasputin asupra tarinei a crescut considerabil. In scurta vreme a devenit confidentul si sfatuitorul Aleksandrei. A convins-o sa numeasca in posturi importante din guvern persoane din cercul lui de discipoli. Dupa mai multe tentative de a impiedica influenta sa negativa, un grup de nobili, printre care si printul Felix Iusupov, l-au impuscat si l-au aruncat in raul Neva. Presa contemporana, articolele si cartile dornice de senzational l-au transformat pe carismaticul taran intr-un erou popular al secolului XX.

29 dec 1986 – A murit Andrei Arsenievici Tarkovski, unul dintre cei mai influenti cineasti ai erei sovietice si ai istoriei cinematografiei. Cateva dintre filmele regizate: “Compresorul si vioara”, 1960, “Copilaria lui Ivan”, 1962, “Solaris”, 1972, “Oglinda”, 1974, “Calauza”, 1983, “Sacrificiul”, 1986.

29 dec 1926 – A decedat Rainer Maria Rilke (nume complet: Rene Karl Wilhelm Johann Maria Rilke), poet austro-german, unul dintre cei mai importanti poeti de limba germana. A avut o copilarie nefericita si a primit o educatie nesistematica, iar mai tarziu a hoinarit prin Europa. Dupa 13 ani in care a scris foarte putin, in 1922 a reusit sa finalizeze cele 10 poezii incluse in “Elegiile duineze” (1923), o meditatie profunda asupra paradoxurilor existentei umane si una dintre capodoperele poetice ale secolului. In mod neasteptat si cu o rapiditate uimitoare, a compus apoi “Sonete catre Orfeu” (1923), un ciclu alcatuit din 55 de poezii, care continua meditatia asupra mortii si transcendentei. Cele doua lucrari i-au adus celebritatea mondiala.

29 dec 1924 – A decedat Carl Spitteler, scriitor elvetian, Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1919 “drept apreciere deosebita pentru epopeea sa <Primavara olimpica>”.

29 dec 1885 – Inginerul german Gottlieb Daimler patenteaza bicicleta.

29 dec 1873 – S-a nascut Ovid Aron Densusianu, filolog, lingvist, folclorist, istoric literar si poet roman, membru al Academiei Romane. Spirit enciclopedic, a fost o personalitate prodigioasa care a lasat lucrari fundamentale de lingvistica (“Istoria limbii romane”, 2 volume, 1901-1938, prima mare opera de sinteza consacrata originii si evolutiei limbii romane pana in secolul al XVI-lea), de folcloristica (“Viata pastoreasca in poezia noastra”, 2 volume, 1922-1923), precum si “Literatura romana moderna”, 3 volume, 1920, 1921, 1923, prima sinteza de istorie literara bazata pe principii estetice. In 1924 devine membru al Societatii de Lingvistica din Paris.

29 dec 1862 – Este inventata bila de bowling.

29 dec 1843 – S-a nascut Regina Elisabeta a Romaniei (nume complet: Elisabeth Pauline Ottilie Luise zu Wied), prima Regina a Romaniei (1881-1914), sotia lui Carol I Hohenzollern-Sigmaringen, primul rege roman din dinastia germana Hohenzollern, patroana a artelor. Folosind pseudonimul Carmen Sylva, a scris enorm, in limbile germana, franceza, engleza si romana, peste 1000 de poezii, 90 de nuvele cuprinse in 4 volume, 30 de opere dramatice si 4 romane. Majoritatea scrierilor sale oglindesc meleagurile si oamenii din Romania. A promovat cultura romaneasca in strainatate si a acordat sprijin unor oameni de cultura ca Vasile Alecsandri, Nicolae Grigorescu si George Enescu. In acelasi timp, a fost organizatoarea asistentei sociale in Romania, unde a infiintat 14 societati filantropice. In timpul Razboiului de Independenta din 1877, Elisabeta a infiintat spitale, servicii de ambulanta si ingrijire si a procurat medicamente pentru raniti.

29 dec 1825 – A decedat Jacques-Louis David, unul dintre cei mai influenti pictori francezi ai stilului neoclasic. Opera sa a exprimat reactia neoclasicismului de la sfarsitul secolului al XVIII-lea impotriva stilului rococo, avand predilectie pentru marile tablouri istorice. In scurt timp, s-a facut cunoscut ca pictor pe teme istorice, clasice si mitologice. Tablourile sale neoclasice reprezinta concretizarea perfecta a principiilor culturale si estetice ale epocii sale. David si-a construit reputatia reusind sa transmita in mod explicit un mesaj moral si poetic. Din punct de vedere stilistic, s-a bazat pe o compozitie simpla, ordonata si pe primatul contururilor asupra culorii. Limitarile sale stilistice autoimpuse erau in concordanta cu noua orientare a societatii catre austeritate si stoicism, ce contrasta flagrant cu frivolitatea decadenta a rococului. Contururile precise, talentul deosebit in redarea variatelor texturi si finisajul perfect al suprafetelor sunt caracteristice stilului sau. A devenit pictorul recunoscut al Revolutiei Franceze, apoi a fost numit portretist oficial al lui Napoleon. Printre cele mai importante lucrari ale sale se numara: “Hristos pe cruce”, 1782, “Moartea lui Socrate”, 1787, “Marat asasinat”, 1793, “Napoleon Bonaparte trecand Alpii”, 1799, “Incoronarea lui Napoleon si a Imparatesei Josephine”, 1805-1807. A exercitat o influenta durabila asupra artei europene. Intr-o seara din februarie 1824, pe cand iesea de la teatru, a fost accidentat grav de o trasura. Nu isi va reveni niciodata complet, un an mai tarziu stingandu-se din viata.

29 dec 1800 – S-a nascut americanul Charles Goodyear, cel care a descoperit procesul vulcanizarii in 1839, pe care l-a patentat la 15 iunie 1844.

29 dec 1766 – S–a nascut Charles Macintosh, chimist scotian, inventatorul impermeabilului.

29 dec 1721 – S-a nascut Madame de Pompadour (nume complet: Jeanne-Antoinette Poisson), amanta regelui Ludovic al XV-lea al Frantei. Beneficiind de o educatie aleasa, avea cunostinte vaste de literatura si arta. La 9 martie 1741 s-a casatorit cu Charles-Guillaume Le Normant d’Etoiles, cucerind admiratia intregii societati pariziene, mai ales a regelui, care in 1745 a instalat-o la Versailles ca favorita a sa. Este atestat istoric ca la varsta de 9 ani i s-a prezis de o ghicitoare ca va deveni metresa regelui Ludovic al XV-lea. A obtinut divortul (14 septembrie 1745) si a primit titlul de marchiza de Pompadour. Atat ea, cat si Ludovic, au incurajat pictorii, sculptorii si mesterii, astfel incat, in cei 20 de ani in care a stat alaturi de rege, Franta a atins apogeul artistic. Datorita inteligentei de care dadea dovada (a stiut mereu cum sa isi pastreze pozitia la curte: pe langa amanta, putea fi si o buna prietena si sfatuitoare), aceasta l-a influentat pe rege si in chestiuni legate de politica.

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …