Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 28 octombrie

Azi, dar candva – 28 octombrie

28 oct 1466 – S-a nascut Erasmus (Desiderius) din Rotterdam, teolog, scriitor si filosof olandez, unul dintre cei mai insemnati umanisti din perioada Renasterii, cel mai mare invatat european al secolului XVI. Cartea care l-a facut celebru se numeste “Adagia” (1500, 1508), o antologie adnotata de proverbe grecesti si latine. Utilizand metodele filologice inaugurate de umanistii italieni, a contribuit la crearea fundamentelor studiului istorico-critic al trecutului. S-a remarcat prin editarea autorilor clasici, a Parintilor Bisericii si a Noului Testament, precum si prin propriile sale opere, printre care “Manualul combatantului crestin” in 1503, Elogiul nebuniei” in 1509, “Despre ratiunea invatarii” in 1511.

28 oct 1954 – Ernest Hemingway, unul dintre cei mai faimosi scriitori americani, primeste Premiul Nobel pentru Literatura datorita “maiestriei artei narative si influentei pe care a exercitat-o asupra stilului contemporan”.

28 oct 1948 – Chimistul suedez Paul Hermann Müller primeste Premiul Nobel pentru Chimie gratie descoperirii in 1939 a proprietatilor insecticidului DTT in controlarea unor boli ca malaria sau febra galbena.

28 oct 1909 – S-a nascut britanicul Francis Bacon, cel mai important pictor englez modern de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, unul dintre cei mai importanți pictori ai conditiei umane in secolul al XX-lea. Fara studii artistice, a inceput sa picteze, sa deseneze si sa participe la expozitii, fara succes insa. In 1944 a devenit celebru printr-o serie de lucrari controversate: “Trei studii de figuri la baza crucifixului” (“Three studies of Figures at the Base of a Crucifixion”). Profund influentate de suprarealism, portretele sale vizionare sunt suspendate intr-o perpetua lupta intre autocontrol si angoasa, intre agresiune si durere. Artistul a mai creat o multitudine de variatii ale figurii aflate intr-un spatiu interior; aceste spatii extrem de bine structurate contrasteaza cu efectul creat de figurile de-abia schitate, uneori aproape mutilate, pictate cu o tusa si cu niste culori profund expresive. Stilul sau de maturitate s-a concretizat prin realizarea seriei de lucrari cunoscute ca “Papii care tipa” (“The Screaming Popes”), 1949-1950. Mania, teroarea si degradarea sunt temele centrale ale artei sale.

John Locke28 oct 1704 – A decedat John Locke, filosof si om politic englez. In principala sa opera filosofica, “Eseu despre intelegerea umana” (“An Essay Concerning Human Understanding”) din 1690, sustinea ca orice cunoastere incepe cu senzatia sau cu introspectia, iar nu cu ideile innascute, asa cum considerau filosofii rationalismului. Cea mai importanta opera de filosofie politica a sa se numeste “Doua tratate despre guvernamant” (“Two Treatises of Government”) din 1690, in care respingea absolutismul si dreptul divin al monarhilor. Expresia liberalismului clasic al tratatelor sale avea sa-i inspire pe autorii Constitutiei SUA. Fiind unul dintre initiatorii Iluminismului in Anglia si Franta, Locke a exercitat o puternica influenta asupra multor personalitati ale secolului XVIII. Este considerat figura fondatoare a empirismului britanic.


Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *