Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 26 septembrie

Azi, dar candva – 26 septembrie

26 sept 1996 – A decedat Sir Geoffrey Wilkinson, chimist britanic, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1973.

26 sept 1978 – A decedat Karl Manne Georg Siegbahn, fizician suedez, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1924.

26 sept 1907 – Noua Zeelanda isi declara independenta fata de Marea Britanie.

26 sept 1902 – A decedat germanul Levi Strauss, creatorul jeans-ilor.

26 sept 1889 – S-a nascut Martin Heidegger, unul dintre cei mai importanti filosofi germani din secolul XX, reprezentant de seama al existentialismului. In 1927 a publicat “Fiinta si timp”, monumentala lucrare ce a avut o puternica influenta asupra existentialistilor. Scopul sau declarat a fost acela de a pune, inca o data, problema sensului existentei. Intreaga sa opera a avut, de asemenea, o mare influenta asupra hermeneuticii si poststructuralismului.

26 sept 1888 – S-a nascut T. S. Eliot (Thomas Stearns Eliot), poet, dramaturg si critic literar britanic de origine americana, Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1948, unul dintre cei mai importanti poeti ai secolului XX. Primul sau poem important, care reprezinta si prima capodopera a modernismului englez, a fost “Cantecul de dragoste a lui J. Alfred Prufrock” (“The Love Song of J. Alfred Prufrock”, 1915). “Tara pustie” (“The Waste Land”, 1922) care exprima cu o forta impresionanta deziluzia anilor postbelici, i-a asigurat reputatia internationala. Primul sau volum de critica literara, “Lemnul sacru” (“The Sacred Wood”, 1920), a introdus concepte indelung discutate in teoria critica ulterioara. Convertirea sa la anglicanism, in 1927, si-a pus amprenta pe toate operele sale ulterioare.T.S. Eliott Ultima sa lucrare majora a fost “Patru cvartete”, (“Four Quartets”, 1936-1942), cuprinzand patru poeme pe tema innoirii spirituale si a legaturilor care exista intre trecutul si prezentul individual si cel istoric. Printre eseurile sale cele mai importante, de maturitate, se numara: “Ideea de societate crestina” (“The Idea of Christian Society”, 1939) si “Observatii pentru o definitie a culturii”, (“Notes Towards the Definition of Culture”, 1948). Incepand cu anii 1920 a devenit cel mai important poet modernist de limba engleza. Dupa decernarea Premiului Nobel, s-a bucurat de o admiratie publica neegalata de vreun alt poet al secolului XX. A murit din cauza unui emfizem (umflarea unui tesut intern din cauza infiltrarii aerului in spatiul intercelular).

26 sept 1887 – Emile Berliner patenteaza gramofonul.

26 sept 1886 – S-a nascut Archibald Vivian Hill, fiziolog englez, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1922 impreuna cu Otto Meyerhof.

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *