Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 23 septembrie

Azi, dar candva – 23 septembrie

23 sept 1939 – A decedat Sigmund Freud, faimos neurolog austriac, fondator al psihanalizei, una dintre cele mai redutabile figuri in peisajul intelectual al secolului XX. Psihanaliza este deopotriva o teorie despre psihicul uman, o terapie a suferintelor sale si un mod de interpretare a culturii si societatii. Freud s-a concentrat pe profunzimile mintii umane, subliniind importanta taramului mintii care scapa realitatii logice, atragand atentia asupra viselor si inconstientului. Nenumaratele vise si experiente din copilaria pacientilor sai au reprezentat materialul de baza pentru psihanaliza. In lucrarea pe care multi comentatori o considera opera sa de capatai, “Interpretarea viselor” (publicata in 1899, dar datata din primul an al secolului ce incepea, pentru a-i sublinia caracterul epocal), Freud si-a prezentat descoperirile. Pentru el, interpretarea viselor reprezenta cel mai bun mijloc de a intelege activitatea inconstienta a mintii. A sustinut ca visele joaca un rol fundamental in economia psihicului, fiind expresii deghizate ale implinirii dorintelor. Ca si simptomele nevrotice, ele sunt efectele aparitiei unor compromisuri in interiorul psihicului intre dorinte si interdictiile care se impotrivesc realizarii lor. Desi somnul poate atenua forta cenzurii diurne pe care mintea o exercita asupra dorintelor interzise, aceasta cenzura persista totusi partial si in timpul noptii. Visele, asadar, trebuie decodate pentru a fi intelese, nu doar pentru ca ele sunt dorinte interzise traite distorsionat, ci si pentru ca sufera un proces suplimentar de remaniere atunci cand sunt relatate psihanalistului. Apoi, Freud impune concepte importante ca eu, sine, supraeu, libido, inconstient sau complexul lui Oedip (care simbolizeaza legatura erotica inconstienta cu parintele de sex opus si rivalitatea fata de parintele de acelasi sex, care se dezvolta inca din copilarie). Faptul ca era de origine evreu a insemnat pentru el nenumarate confruntari cu atitudinea discriminatorie a oamenilor, iar cercurile academice vieneze au refuzat initial sa-l recunoasca. Catre sfarsitul vietii insa, a fost recunoscut si onorat cu mai multe distinctii internationale. Fara indoiala, Sigmund Freud poate fi pe drept cuvant numit cel mai important legislator intelectual al epocii sale.

23 sept 1973 – A decedat Pablo Neruda (nume real: Neftali Ricardo Reyes Basoalto), poet chilian, Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1971.

23 sept 1929 – A decedat Richard Adolf Zsigmondy, chimist german, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1925.

23 sept 1923 – Este fondat Interpolul.

23 sept 1915 – S-a nascut Clifford Glenwood Shull, fizician american, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1994 impreuna cu Bertram Brockhouse.

23 sept 1901 – S-a nascut Jaroslav Seifert, scriitor ceh, Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1984.

23 sept 1880 – S-a nascut scotianul Sir John Boyd Orr, Laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 1949.

23 sept 1863 – S-a nascut Alexandre Emile Jean Yersin, bacteriolog francez, cel care a descoperit, impreuna cu Kitasato Shibasaburo, bacilul ciumei bubonice (1894).

23 sept 1846 – Astronomii Urbain Jean Joseph Le Verrier si John Couch Adams descopera planeta Neptun.

23 sept 1666 – A decedat Francois Mansart, arhitect francez, considerat inventatorul mansardei.

23 sept 63 i.Hr. – S-a nascut Octavian, primul imparat roman. Acesta a fost unul dintre cele mai mari genii administrative din istorie; uriasa munca de reorganizare pe care a facut-o in fiecare domeniu al vietii romane si pe tot cuprinsul imperiului a transformat decadenta republica intr-un regim monarhic ce avea sa dureze secole de atunci incolo si a creat o pace romana durabila, bazata pe comunicatii eficiente si un comert infloritor. Octavian a fost un om cultivat, fiind capabil sa castige devotamentul unora dintre cei mai mari scriitori din istorie, Titus Livius, Horatiu si Vergiliu, fapt ce i-a permis sa-si cimenteze pozitia (prin intermediul poeziei si prozei dedicate lui). Folosirea jocurilor si ceremoniilor speciale pentru a fi celebrat impreuna cu familia sa i-au sporit popularitatea. Viata sa particulara era simpla, devotamentul fata de sotia sa, Livia, fiind neschimbat, desi, ca si alti romani, ii era infidel. De asemenea, se stie ca a suferit de o multime de boli, mai ales in tinerete, numai vointa sa puternica l-a tinut in viata, prefigurand desfasurarea unei vieti fara precedent si fara egal.

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *