Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 22 martie

Azi, dar candva – 22 martie

22 mar 1832 – A decedat Johann Wolfgang von Goethe, poet german, dramaturg, romancier, savant, om de stat, director de teatru, considerat cea mai mare personalitate a literaturii germane din epoca moderna. In cultura literara a tarilor vorbitoare de limba germana si-a stabilit o pozitie atat de impunatoare incat, de la sfarsitul secolului XVIII, operele sale au fost descrise drept clasice. Din perspectiva europeana, el se profileaza ca reprezentant central si neintrecut al miscarii romantice. A dus o viata lunga si productiva in care energia si originalitatea nu s-au stins niciodata. Opera lui Goethe este uriasa si variata, dar cea mai importanta lucrare a sa este “Faust”, scrierea acesteia insotindu-l pe tot parcursul vietii adulte. Acesta a fost contemporan cu ganditori faimosi precum Kant, Herder, Schelling, Hegel si Humboldt, alaturi de care a declansat o revolutie intelectuala, care sta la baza celei mai mari parti a viziunii moderne despre religie, arta, societate si gandire.

22 mar 2010 – A decedat Sir James Whyte Black, medic scotian, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1988 impreuna cu  George Hitchings si Gertrude Elion.

22 mar 1960 – Arthur Schawlow si Charles Townes patenteaza laserul.

22 mar 1931 – S-a nascut Burton Richter, fizician american, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1976 impreuna cu Samuel Ting.

22 mar 1904 – Prima fotografie color este publicata in “London Daily Illustrated Mirror”.

22 mar 1903 – Din cauza secetei Cascada Niagara ramane fara apa.

22 mar 1868 – S-a nascut Robert Andrews Millikan, fizician american, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1923.

22 mar 1895 – Fratii Lumiere fac prima demonstratie a cinematografului.

22 mar 1857 – Este pus in functiune primul lift pentru persoane, in New York. Inventatorul liftului este Elisha Graves Otis.

22 mar 1599 – S-a nascut Antoon Van Dick, unul dintre cei mai importanti pictori flamanzi, reprezentant al stilului baroc, discipol al lui Rubens. A fost un mare portretist al aristocratiei europene. Si-a creat un stil portretistic elegant, sub auspiciile caruia s-a dezvoltat intreaga arta portretistica europeana a secolului XVIII. Astazi i se atribuie aproximativ 500 de portrete. A executat de asemenea picturi religioase si gravuri. A avut o cariera stralucita care i-a adus celebritatea internationala, dar si un titlu nobiliar. Fiind un observator atent, a inteles perfect cum trebuie sa combine eleganta si demnitatea curteneasca si impresia nemijlocita a vietii. Splendidele sale portrete in marime naturala nu par niciodata rigide sau artificiale, in ciuda faptului ca modelele sale au o postura maiestuoasa, ce a ajuns sa fie definitorie pentru lucrarile sale. Printre acestea se numara: Portret ecvestru al lui Carol I Stuart” (1620), “Portretul marchizei Elena Grimaldi” (1623), “Portretul Mariei-Louise de Tassis” (1630), “Venus in atelierul lui Vulcan” (1630-1632), ”Amor si Psyche” (1638).

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …