Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 21 august

Azi, dar candva – 21 august

21 aug 1723 – A decedat Dimitrie Cantemir, domn al Moldovei, carturar, scriitor, etnograf, geograf, filosof, istoric, lingvist, muzicolog, umanist, om politic si enciclopedist de renume european. A fost instruit la curtea otomana din Istanbul. In urma infrangerii de la Stanilesti, din 1711, a pierdut tronul, stabilindu-se in Rusia, unde a fost ministru si sfetnic al tarului Petru cel Mare, desfasurand o activitate stiintifica rodnica. A fost primul roman ales membru al Academiei din Berlin in 1714. In opera sa, influentata de umanismul Renasterii si de gandirea inaintata din Rusia, s-au oglindit cele mai importante probleme ridicate de dezvoltarea social-istorica a Moldovei de la sfarsitul secolului al XVII-lea si inceputul secolului al XVIII-lea. “Divanul sau Galceava inteleptului cu lumea sau Giudetul sufletului cu trupul”, scrisa in romana si tiparita la Iasi in 1698, este prima lucrare filosofica romaneasca. In aceasta opera intalnim problemele medievale referitoare la timp, suflet, natura sau constiinta. Cantemir sugereaza superioritatea omului asupra celorlalte vietuitoare, face din om un stapan al lumii, sustine superioritatea vietii spirituale asupra conditiei biologice a omului, incearca sa defineasca concepte filosofice si sa alcatuiasca o terminologie filosofica. “Istoria ieroglifica”, (1703-1705) scrisa la Constantinopol in romana, este considerata prima incercare de roman politic-social. Cantemir satirizeaza lupta pentru domnie dintre partidele boieresti din tarile romane. Aceasta lupta alegorica se reflecta printr-o disputa filosofica intre doua principii, simbolizate de Inorog si Corb. Lucrarea cuprinde cugetari, proverbe si versuri care oglindesc influenta poeziei populare. Faimoasa“Descriptio Moldaviae” (“Descrierea Moldovei”) a fost scrisa cand traia in Rusia (1714-1716), la cererea Academiei din Berlin. Opera prezinta interes nu numai pentru descrierea geografica sau politica bine documentata, ci si pentru observatiile etnografice si folclorice. Dimitrie Cantemir a fost primul nostru carturar care a cuprins in sfera cercetarilor sale etnografia si folclorul.

21 aug 1995 – A decedat Subrahmanyan Chandrasekhar, astrofizician indian, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1983 impreuna cu William Alfred Fowler.

21 aug 1943 – A decedat Henrik Pontoppidan, scriitor danez, Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1917.

21 aug 1934 – S-a nascut John Lewis Hall, fizician american, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 2005 impreuna cu Theodor Hansch.

21 aug 1925 – S-a nascut Toma Caragiu, unul dintre cei mai talentati actori romani de teatru si film.

21 aug 1841 –  John Hampton patenteaza jaluzelele.

21 aug 1485 – Sfarsitul Razboiului celor Doua Roze dintre casele regale pretendente la tronul Angliei – Casa de Lancaster si Casa de York.

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *