Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 20 noiembrie

Azi, dar candva – 20 noiembrie

20 nov 1889 – S-a nascut Edwin Powell Hubble, om de stiinta american, fondatorul astronomiei extragalactice, cel care a schimbat profund intelegerea felului in care trebuie sa concepem Universul prin demonstrarea (la 1 ianuarie 1925) existentei altor galaxii, altele decat cea a noastra, Calea Lactee. Acesta si-a petrecut mare parte din cariera in incercarea de a include astronomia in spatiul fizicii, pentru a nu mai fi conceputa ca o stiinta singulara. A facut acest lucru in speranta ca astronomii – inclusiv el insusi – sa poata primi Premiul Nobel pentru Fizica gratie contributiilor in domeniul astrofizicii (ramura a astronomiei care foloseste anumite metode fizice pentru cercetarea structurii si miscarii astrilor). Campania dusa de el n-a avut sanse de reusita in timpul vietii sale, dar, la scurt timp dupa moartea sa, Comitetul Premiului Nobel si-a schimbat decizia. Daca nu murea subit in 1953, Hubble ar fi primit Premiul Nobel in acel an.

20 nov 1945 – A decedat Francis William Aston, chimist britanic, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1922.

20 nov 1923 – Afro-americanul Garrett Morgan patenteaza semaforul.

20 nov 1923 – S-a nascut Nadine Gordimer, romanciera sud-africana, Laureata a Premiului Nobel pentru Literatura in 1991.

Lev Tolstoi20 nov 1910 – A decedat Lev Nicolaevici Tolstoi, scriitor rus, unul dintre cei mai importanti romancieri ai lumii. Este in primul rand cunoscut pentru cele mai lungi scrieri ale sale: “Razboi si pace” (1863-1869) si “Anna Karenina” (1873-1877), considerate doua dintre cele mai bune romane scrise vreodata, reprezentand culmea artei literare realiste. Dintre operele sale mai scurte, ”Moartea lui Ivan Ilici” (1886) este inclusa printre cele mai bune povestiri din istoria literaturii. Tolstoi a dobandit un succes fantastic si un renume international ca moralist si ca invatator religios (a cautat raspunsuri in religie, insa nu in credinta care i-a fost predicata din copilarie, cea a Bisericii Ortodoxe Ruse care sprijinea razboiul si promova validitatea pedepsei cu moartea). Intre anii 1889-1899, Tolstoi scrie cel de-al treilea roman, “Invierea”, in care ataca fatis Biserica; rezultatul este excomunicarea. Din cauza normelor crestine, conform carora banul este ochiul dracului, Tolstoi refuza Premiul Nobel pentru Literatura in 1901. Impreuna cu sotia sa a avut 12 copii. Dintre toti acestia, niciunul nu a impartasit idealurile filosofice si morale atat de dragi tatalui lor. Spre sfarsitul vietii, acesta cauta din ce in ce mai mult intelepciunea suprema si mantuitoare, punandu-si in practica convingerile filantropice. Problemele conjugale fiind foarte apasatoare, Tolstoi a plecat de acasa, dar la scurt timp dupa aceea, a murit de pneumonie la varsta de 82 de ani.

20 nov 1886 – S-a nascut austriacul Karl Ritter von Frisch, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1973, impreuna cu Nikolaas Tinbergen si Konrad Lorenz.

20 nov 1866 – Pierre Lalemont patenteaza bicicleta cu manivela rotativa.

20 nov 1858 – S-a nascut Selma Ottiliana Lovisa Lagerlof, scriitoare suedeza, prima femeie care a primit Premiul Nobel pentru Literatura in 1909.

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *