Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 15 martie

Azi, dar candva – 15 martie

15 mar 44 i. Hr. – A fost asasinat Caius Iulius Caesar. General si om de stat celebru, a fost cel mai remarcabil conducator al Romei Antice si una dintre cele mai puternice personalitati din istorie. In perioada 58-50 i. Hr. a cucerit Galia (astazi regiunea Europei de Vest care include nordul Italiei, Franta, Belgia, Elvetia occidentala si parti ale Olandei si ale Germaniei) si a iesit victorios din razboiul civil din 49-45 i. Hr. Inarmat cu viziune clara despre viitor, a fost incununat cu succes in efortul de a reconstrui Roma, capitala eterna. Este faimos si pentru ca a introdus calendarul iulian. Considera ca oamenii simpli aveau dreptul sa afle ce se discuta in Senat, astfel din ordinul lui s-au intocmit procese verbale ale sedintelor si afisate intr-o zona publica din centrul orasului. Asa s-a nascut stramosul ziarului de astazi. Este celebru si pentru relatia sa cu regina Egiptului, Cleopatra. Capacitatea sa intelectuala aplicata in domeniul militar dar si politic a fost remarcabila. De asemenea, el era considerat unul dintre cei mai mari oratori ai vremurilor sale. Toate discursurile si scrierile sale au avut scopuri politice. La 15 februarie 44 i. Hr., a fost numit dictator pe viata. In acelasi an a fost ucis in urma unei conspiratii conduse de catre Marcus Iunius Brutus, Decimus Junius Brutus Albinus si Gaius Cassius Longinus. Crima s-a petrecut in cateva secunde, iar asasinii erau nu mai putin de 14. A fost injunghiat de 23 de ori. Aceasta deoarece nu se putea permite ca toata puterea de la Roma sa incapa pe mainile unui singur om. Caius Iulius Caesar este cel care a schimbat decisiv si ireversibil cursul istoriei in lumea greco-romana.

15 mar 1940 – A decedat Nae Ionescu, cunoscut filosof, eseist si jurnalist roman. Orientarea sa filosofica a fost numita trairism. A avut o mare influenta asupra generatiei de aur a intelectualilor interbelici. Ziarist si comentator politic de mare acuitate, posesor al unui talent didactic si a unei forte de convingere iesite din comun, a influentat decisiv orientarea catre extrema dreapta a celor mai buni studenti ai sai de la Universitatea din Bucuresti, printre care Mircea Eliade, Emil Cioran, Mircea Vulcanescu, Mihail Sebastian sau Constantin Noica. Un moment critic al vietii sale il reprezinta arestul din timpul dictaturii lui Carol al II-lea, acuzat ca ar fi membru al Garzii de Fier. Este cunoscut si pentru legaturile romantice cu cateva dintre femeile celebre ale vremii, printre care Maruca Cantacuzino-Enescu (sotia celebrului compozitor George Enescu) si pianista Cella Delavrancea (fiica scriitorului Barbu Stefanescu Delavrancea).

15 mar 2004 – A decedat Sir John Anthony Pople, chimist britanic, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1998.

15 mar 1962 – A decedat Arthur Holly Compton, fizician american, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1927.

15 mar 1930 – S-a nascut Jores Ivanovici Alfiorov, fizician rus, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 2000 impreuna cu Herbert Kroemer.

15 mar 1920 – S-a nascut Edward Donnall Thomas, medic american, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1990 impreuna cu Joseph Edward Murray.

15 mar 1906 – Este fondata celebra companie engleza Rolls Royce.

15 mar 1892 – Americanul Jesse Reno patenteaza scara rulanta.

15 mar 1854 – S-a nascut Emil Adolf von Behring, bacteriolog german, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1901.

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …