Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 11 august
azi dar candva 11 august jackson pollock pictor american

Azi, dar candva – 11 august

11 aug 1956 – A decedat Paul Jackson Pollock, cel mai important pictor american al secolului XX, unul dintre reprezentantii majori ai expresionismului abstract. Dupa cativa ani de munca semiabstracta stimulata de psihoterapie, acesta a inceput sa-si astearna panza pe podea si sa toarne sau sa picure vopseaua pe ea, in diferite etape. Acest procedeu se numeste “drip painting”. Rezultau suprafete uriase acoperite de modele liniare complexe si dinamice, de o intensitate tulburatoare. Pollock credea ca arta deriva din inconstient, judecand opera proprie si pe cea a celorlalti prin prisma autenticitatii inerente a expresiei personale. Consumul excesiv de alcool se resimte in productia sa artistica. S-a numarat printre putinii pictori americani care si-au dobandit recunoasterea in timpul vietii, ulterior fiind considerat un egal al marilor maestri europeni ai artei moderne.

11 aug 1972 – A decedat Max Theiler, microbiolog american, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1951 pentru crearea vaccinului impotriva febrei galbene.

11 aug 1961 – A decedat Dan Barbilian (cunoscut ca Ion Barbu), matematician si unul dintre cei mai importanti poeti romani interbelici. Scriitor modern, unic prin originalitatea universului liric, a limbajului conceptualizant, ermetic, deliberat programatic. Principalele sale opere sunt: “Dupa melci”, “Joc secund”, “Oul dogmatic”, “Riga Crypto si lapona Enigel”. Ca matematician, a avut contributii in domeniul geometriei, algebrei si al teoriei numerelor.

11 aug 1929 – S-a nascut Aaron Klug, chimist britanic, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1982.

11 aug 1858 – S-a nascut Christiaan Eijkman, medic olandez, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1929 pentru descoperirea vitaminelor.

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

azi dar candva 26 octombrie dimitrie cantemir domnitor moldova scriitor filosofie istanbul moscova

Azi, dar candva – 26 octombrie

26 oct 1957 – A decedat Nikos Kazantzakis, romancier, dramaturg, poet, traducator si eseist grec, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *