Home / A fost azi în lume / 2017 / Au fost 9 și 10 septembrie în lume – Arabia Saudită rupe orice legături cu Qatar pe fondul crizei din Golf, uraganul Irma face ravagii în Florida, iar NATO anunță că ”lumea se află în cel mai mare pericol din ultimii 30 de ani”

Au fost 9 și 10 septembrie în lume – Arabia Saudită rupe orice legături cu Qatar pe fondul crizei din Golf, uraganul Irma face ravagii în Florida, iar NATO anunță că ”lumea se află în cel mai mare pericol din ultimii 30 de ani”

Arabia Saudită a anunțat, sâmbătă, că suspendă orice dialog cu Qatar, acuzând autoritățile de la Doha de ”fapte distorsionate”, după ce zvonuri cu privire la o convorbire telefonică între liderii celor două state au apărut în presa internațională, sugerând o detensionare a crizei din Golf, relatează Reuters. Prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman a avut o convorbire telefonică cu emirul Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani, liderul Qatarului, potrivit agențiilor de presă naționale ale ambelor state. Cu toate acestea, disputele care au provocat izolarea diplomatică și o blocadă economică împuse Qatarului nu au fost soluționate. Totodată, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că statele din Golf și Qatarul trebuie să demareze discuții directe pentru a rezolva disputa diplomatică, îndemnând actorii zonali să restaureze unitatea regională. ”Suntem interesați cu privire la toate eforturile mediatorii care sunt efectuate în prezent și care sunt menite să provoace rezultate pentru restaurarea unității în cadrul Consiliului de Cooperare din Golf (GCC)”, a declarat Lavrov.

Insurgenții musulmani ai minorității rohingya au declarat o încetare unilaterală a ostilităților în vederea asigurării ajutorului acordat pentru criza umanitară din statul Rakhine, din Myanmar, informează BBC. Armata Salvării Arakan Rohingya (ARSA) a transmis că armistițiul începe duminică și a cerut armatei din Myanmar să nu mai folosească armele de foc la rândul său. Criza din statul Rakhine a provocat dislocarea a aproape 300.000 de etnici rohingya, după ce un atac al forțelor ARSA, în data de 25 august, asupra unor unități de poliție, care a fost ulterior reprimat cu violență de armată. Majoritatea refugiaților au trecut granița în statul vecin Bangladesh, aceștia suferind de o lipsă acută de alimente, apă și servicii medicale. Autoritățile din Myanmar au respins cererea de încetare a focului, afirmând că rebelii rohingya sunt ”teroriști” și că nu doresc să negocieze cu aceștia.

Uraganul Irma, una dintre cele mai puternice furtuni înregistrate vreodată în Oceanul Atlantic, a lovit în cursul zilei de duminică statul Florida, iar milioane de locuitori au fost evacuați și nevoiți să se adăpostească din calea vântului care a suflat cu până la 210 km/h, potrivit Reuters. Fenomenul meteorologic extrem a determinat una dintre cele mai largi operațiuni de evacuare a populației din istoria Statelor Unite ale Americii. Vântul și precipitațiile extreme au lovit mai întâi arhipelagul Florida Keys, afectând alimentarea cu curent electric a celor câteva sute de mii de locuitori care au fost izolați de restul continentului.

Australia va trimite soldați pentru a asista forțele armate din Filipine în lupta pe care acestea o duc împotriva militanților Statului Islamic din orașul Marawi, aflat în sudul arhipelagului, potrivit ministerului apărării Marise Payne, citat de Reuters. ”Suntem determinați să sprijinim Filipinele în efortul de a se apăra împotriva amenințărilor teroriste. Aceasta este o amenințare pentru întreaga regiune, pe care trebuie să o eliminăm”, a declarat Payne. Australia va trimite câteva contingente de mici dimensiuni pentru a antrena trupele filipineze, însă aceștia nu vor participa efectiv la operațiunile armate.

Apa mării de pe întreg globul este contaminată în urma poluării cu plastic, confirmând temerile experților care consideră că particuele de microplastice au devenit o prezență permanentă în mediul înconjurător și amenință siguranța alimentară ca urmare a penetrării lanțului trofic, ajungând să fie ingerate de către animalele care ulterior sunt consumate de oameni, informează The Guardian. Potrivit sursei citate, care preia informații comunicate de Organizația Națiunilor Unite, cercetătorii consideră că apa potabilă este contaminată în urma prezenței microfibrelor și a sticlelor de plastic de unică folosință, care alcătuiesc majoritatea deșeurilor de acest gen. Circa 12,7 milioane de tone de plastic ajung în apele oceanului în fiecare an, echivalentul aruncării unui camion plin cu deșeuri în fiecare minut, în apele oceanului. The Guardian a relevat de curând că mai multe studii recente au descoperit prezența microparticulelor de plastic în apa potabilă, în timp ce studii recente citate de aceeași sursă au detectat prezența microparticulelor în apa mării din zona Mării Britanii, Franței, Spaniei, Chinei sau Statelor Unite ale Americii.

Lumea se află astăzi în pericol mai mult decât oricând în generația actuală, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cu câteva zile înainte de mobilizarea a circa 100.000 de trupe aparținând Rusiei, în apropierea granițelor de est ale Uniunii Europene, precum și a amenințării nucleare provenite din Coreea de Nord, scrie The Guardian. Stoltenberg a subliniat că pericolul este reprezentat de prezența convergentă a mai multor amenințări, care determină astfel dezvoltarea unui climat de nesiguranță. ”Este o lume mult mai periculoasă decât oricând în ultimii 30 de ani”, a afirmat Stoltenberg, în urma unei întrebări adresate de sursa citată. ”Avem proliferarea unor arme de distrugere în masă în Coreea de Nord, avem teroriști, instabilitate și o Rusie tot mai asertivă”, a declarat secretarul general al NATO. Totodată, acesta a afirmat că programul nuclear al Coreei de Nord este ”o amenințare globală care cere un răspuns global. Iar acest răspuns include NATO, bineînțeles”. Cu toate acestea, Stoltenberg nu a comentat asupra potențialului ca alianța nord-atlantică să reacționeze dacă Phenianul va lansa un atac împotriva arhipelagului Guam, teritoriu din Oceanul Pacific unde SUA dețin o bază militară.

Organizația Națiunilor Unite a afirmat că este îngrijorată cu privire la planurile de organizare a alegerilor din Sudanul de Sud, în cursul anului viitor, informează BBC. Guvernul Sudanului de Sud a anunțat că va continua să pregătească scrutinul la jumătatea lui 2018, în ciuda unui război civil sângeros care se desfășoară în ultimii trei ani. Emirasul special al ONU pentru Uniunea Africană, Haile Menkerios, a declarat că situația din Sudanul de Sud nu este una care să permită un climat pozitiv pentru organizarea alegerilor anunțate de guvern. Începând cu decembrie 2013, un război civil care a divizat profund statul a provocat dislocarea unei mari părți a populației și a adâncit criza economică și socială care marchează acest stat, de la declararea independenței față de Sudan, în 2011.

China, care reprezintă actualmente cea mai importantă piață a industriei auto, plănuiește să interzică producția și comercializarea mașinilor și camionetelor cu motoare alimentate cu motorină sau benzină, relatează BBC. Ministrul adjunct al industriei chineze, Xin Guobin, a declarat agenției de presă naționale Xinhua că au fost demarate ”cercetări ample” în acest sens, însă nu s-a decis când va intra în vigoare această interdicție. ”Aceste schimbări vor aduce modificări semnificative în dezvoltarea industriei auto”, a declarat acesta. China a fabricat 28 de milioane de autovehicule anul trecut, aproape o treime din totalul la nivel global.

Papa Francisc și-a încheiat vizita în Columbia după ce a suferit un accident minor, făcând totodată apel pentru încetarea formelor de sclavie modernă și denunțând violențele din statul vecin Venezuela, transmite Reuters. Ultima zi a vizitei Suveranului Pontif în Columbia a început nefericit, după ce acesta și-a pierdut echilibrul și s-a lovit la cap în timp ce se afla în papamobil. Francisc s-a lovit la obraz și a suferit o rană minoră la arcada ochiului stâng, apărând ulterior în public cu un plasture în zona afectată. Acesta și-a continuat vizita fără alte incidente, vizitând orașul Cartagena, acolo unde s-a adresat mulțimii și a ținut să condamne formele de sclavie modernă și să apere drepturile imigranților.

Fostul președinte al Georgiei și ex-guvernator al provinciei ucrainene Odessa, Mihail Saakașvili, a reintrat în Ucraina în forță, ajutat de câteva sute de suporteri, informează BBC. Saakașvili a reușit să treacă granița după ce a fost înconjurat de susținători care l-au petrecut peste un punct de trecere al frontierei care fusese anterior închis. Actualmente, Saakașvili este un cetățean apatrid, după ce a renunțat la cetățenia georgiană pentru a o accepta pe cea ucraineană, fiind numit de președintele Petro Poroșenko în funcția de guvernator al provinciei Odessa, în 2015. Însă după un conflict între cei doi, în urma căruia Saakașvili l-a acuzat pe Poroșenko că perpetuează corupția în Ucraina, liderul de la Kiev i-a retras acestuia cetățenia, în timp ce Saakașvili nu se afla în țară. Acesta a revenit în Ucraina în cursul zilei de duminică, după ce inițial punctul de trecere al frontierei de la Przemysl, din Polonia, a fost blocat de grănicerii ucraineni. Saakașvili a fost întâmpinat de mai mulți suporteri, inclusiv de fostul premier Iulia Timoșenko, acesta mulțumind atât susținătorilor, cât și forțelor de ordine pentru că nu au recurs la violență.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

Au fost 9 și 10 martie în lume – Administrația Ucrainei respinge apelul Papei Francisc de a negocia pentru a pune capăt războiului cu Rusia, Forțele armate americane au efectuat o operațiune în Haiti pentru a evacua personalul neesențial al ambasadei, Guvernul Indiei a semnat un acord comercial în valoare de 100 de miliarde de dolari cu Asociația Europeană a Zonelor de Liber Schimb

Material realizat de Mara Cioroianu  La alegerile parlamentare din Portugalia, s-a raportat că Alianța Democratică …