Home / A fost azi în lume / Au fost 8 și 9 octombrie în lume – Veto al Rusiei pentru rezoluția ONU de oprire a bombardamentelor asupra Alepului, în timp ce o epidemie de holeră face victime în Haiti după devastatorul uragan Matthew

Au fost 8 și 9 octombrie în lume – Veto al Rusiei pentru rezoluția ONU de oprire a bombardamentelor asupra Alepului, în timp ce o epidemie de holeră face victime în Haiti după devastatorul uragan Matthew

Rusia s-a opus prin veto rezoluției ONU pentru oprirea bombardamentelor în orașul sirian Alep, informează The Guardian. Rusia s-a opus sâmbătă prin veto unei rezoluții ONU ce avea drept scop oprirea bombardamentelor din orașul sirian, Alep, continuând astfel paralizia Consiliului de Securitate ONU în ceea ce privește criza umanitară din acea regiune. Ambasadorul Rusiei la ONU, Vitaly Churkin, președintele actual al Consiliului de Securitate, s-a opus rezoluției franco-spaniole prin veto. Rezoluția recomanda oprirea imediată a bombardamentelor trupelor guvernamentale ruse și siriene asupra orașului Alep și recomanda reluarea tratativelor pentru încheierea unui armistițiu și asigurarea populației cu ajutoare umanitare. China și Angola s-au abținut de la votare, iar Venezuela a fost singura țară, în afară de Rusia, care a votat împotriva rezoluției.

Partidul actualului prim-ministru a câștigat alegerile parlamentare din Maroc, relatează BBC. Rezultate alegerilor parlamentare de vineri din Maroc au fost făcute publice sâmbătă, conform acestora Partidul Justiției și Dezvoltării (PJD) a câștigat, acesta fiind partidul din care face parte actualul prim-ministru al țării, Abdelilah Benkirane. În urma numărării a 90% din totalul voturilor, PJD a obținut 99 mandate în parlament, ceea ce îl poziționează înaintea rivalilor săi, Partidul Autenticității și Modernității, care a obținut 80 mandate. PJD a declarat că al doilea mandat în parlament îi va permite să continue lucrului asupra reformelor sociale și reformelor pentru dezvoltarea economiei. Alegerile de vineri sunt al doilea scrutin electoral pentru parlament de la adoptarea constituției din 2011.

ISIS ”a pierdut un sfert din teritoriile pe care le deținea” în Irak și Siria, potrivit BBC. Analiștii IHS pentru securitate și apărare au declarat că gruparea islamistă ISIS a pierdut 28% din controlul teritorial pe care-l deținea în perioada sa de vârf în 2015. În primele nouă luni ale acestui an, teritoriile deținute de ISIS au scăzut de la 78.000 km2 la 65.500 km2 – un teritoriu echivalent ca și suprafață cu Sri Lanka. Cu toate acestea, pierderile suferite de gruparea islamistă au încetinit în ultimele trei luni, aceasta pierzând din iulie și până în prezent doar 2.800 km2. IHS a remarcat că aparent, încetinirea pierderilor teritoriale ale ISIS a coincis cu faptul că Rusia a redus din numărul bombardamentelor asupra țintelor ISIS. Alex Kokcharov, analistul principal de la IHS pentru Rusia, a mai menționat că ”În septembrie, președintele Putin a spus că misiunea principală a Rusiei este să lupte cu terorismul internațional și în special cu Statul Islamic. Datele noastre sugerează că nu este cazul. Prioritatea Rusiei este să ofere suport militar regimului Asaad.”

Etiopia declară stare de urgență pe fondul protestelor, informează BBC. Etiopia a declarat stare generală de urgență în urma mai multor luni de proteste împotriva guvernului, conduse de principalele două grupuri etnice din țară, Oromo și Amhara, care constituie 60% din totalul populației. Motivul protestelor este faptul că cele două grupări etnice consideră că puterea în stat este deținută de elita minoritară, și anume grupul etnic Tigrean. Violențele s-au intensificat de duminica trecută, când cel puțin 55 oameni au fost uciși în timpul confruntărilor dintre protestatari și poliție, în timpul unui festival Oromo. Declarând stare generală de urgență, prim-ministrul Etiopiei, Hailemariam Desalegn, a spus într-o adresare televizată: ”Noi punem pe primul plan siguranța cetățenilor. Pe lângă asta, noi vrem să punem punct pagubelor aduse proiectelor de infrastructură, instituțiilor de educație, centrelor de sănătate, administrație și justiție.”

82 de persoane au fost ucise și alte 534 au fost rănite, sâmbătă, în Yemen, în urma unor raiduri aeriene organizate de Coaliția Arabă care sprijină forțele guvernamentale, au declarat rebelii șiiți Houthi, informează Le Figaro. Aeronavele coaliției au efectuat raiduri asupra unei săli de înmormântări din capitală, controlate de rebeli, unde se aflau mai multe persoane adunate pentru a oferi condoleanțe pentru moartea tatălui „ministrului de interne”, Jalal al-Rouichène, a adăugat Sabanews.net.”

Coaliția condusă de Arabia Saudită a declarat că va conduce o investigație, în urma atacului aerian din Yemen, în care au decedat peste 140 oameni, conform BBC. Coaliția condusă de Arabia Saudită, ce luptă cu rebelii din Yemen, a declarat că “va investiga imediat cazul” împreună cu experții. Atacul a țintit funeraliile tatălui Ministrului de Interne, Galal al-Rawishan. Acesta a fost numit ministru de guvernul Houthi, astfel guvernul a acuzat coaliția condusă de Arabia Saudită că ar fi responsabilă de atac. Arabia Saudită a negat acuzațiile în cauză. În urma atacului, oficialii SUA au anunțat că își vor ”analiza imediat” suportul redus oferit coaliției.

Mai multe focare de holeră au provocat moartea a cel puțin 13 persoane în sud-vestul statului Haiti, în urma uraganului Matthew, au declarat oficiali guvernamentali, exprimându-și îngrijorarea în ceea ce privește riscul de răspândire al bolii, informează Reuters. Șase oameni au murit de holeră într-un spital din orașul sudic Randel, în timp ce alți șapte au murit în orașul de coastă din vest Anse-d’Ainault. Dr. Donald Francois, șeful programului ce luptă împotriva holerei din cadrul Ministerului Sănătății din Haiti, a declarat că alții 62 de oameni au fost infestați cu holeră ca urmare a furtunii. Uraganul Matthew a ucis aproape 900 de oameni în Haiti și a provocat inundații majore.

Militanții Statului Islamic au capturat mai multe orașe aflate sub controlul rebelor sirieni în urma unui contra-atac în apropiere de granița cu Turcia, operațiune care i-a forțat pe insurgenții străini să se retrage, a declarat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, informează Reuters. Rebelii, sprijiniți în operațiunile lor de către Turcia, au fost îndreptați spre un bastion al ISIS din Dabiq, sat cu importanță simbolică pentru jihadiștii. Armata Turciei a declarat că doi rebeli sirieni au fost uciși și alți nouă au fost răniți în urma luptei împotriva ISIS. Conform declarațiilor avioanele de război turcești au lovit 14 ținte ale Statului Islamic în ultimele 24 de ore iar un atac aerian organizat de coaliția condusă de SUA a ucis doi militanți ISIS. Ankara a lansat prima incursiune militară majoră în Siria, în luna august, trimițând tancuri și avioane de război pentru a sprijini insurgenți în cadrul unei operațiuni numite „Scutul Eufrat “. Operațiunea a vizat atât Statul Islamic, cât și pe militanții kurzi, a căror prezență de-a lungul graniței sale este considerată de Turcia o amenințare. Atacurile turcești împotriva miliției kurde YPG au provocat tensiuni cu Washington-ul, pentru care YPG a fost un partener eficient în cadrul campaniei aeriane împotriva ISIS.

Președintele Franței, Francois Hollande, a declarat sâmbătă în Tulle (Corrèze), că orice țară care s-ar opune rezoluției Franței asupra Siriei din cadrul ONU „ar putea fi discreditată în ochii lumii”, informează Le Figaro. „Oricare țară care s-ar opune acestei rezoluții ar fi discreditată în ochii lumii. Ar fi responsabilă pentru abuzurile continue”,a declarat Hollande. Consiliul de Securitate al ONU va aborda două texte contradictorii care cer o încetare a focului în Alep. Una dintre aceste rezoluții va fi apărată de către Franța, solicitând încetarea raidurilor în Siria. Cea de-a doua rezoluție va fi apărată de Rusia, care cere o încetare a ostilităților, fără a menționa bombardamentele. Ministrul de externe francez, Jean-Marc Ayrault, a avertizat că votul de sâmbătă va fi „un moment al adevărului pentru toți membrii Consiliului de Securitate, în special pentru partenerii noștri ruși”.

Un elicopter al forțelor aeriene din Afganistan s-a prăbușit, duminică, în nordul Afganistanului omorând cel puțin șapte persoane aflate la bord, informează Reuters. Patru membri ai echipajului și alți trei soldați s-au aflat printre cei uciși în accident, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Dawlat Waziri. „Un elicopter al armatei afgane s-a prăbușit în nordul provinciei Baghlan din cauza unor probleme tehnice O anchetă este în curs de desfășurare”, a declarat acesta. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a susținut că luptătorii grupului islamist au doborât elicopterul, spunând că avionul a încercat să aprovizioneze un punct de control al guvernului afgan, care a fost înconjurat de insurgenți. Talibanii au exagerat de multe ori cu privire la atacurile asupra unor ținte guvernamentale afgane, precum și împotriva coaliției conduse de NATO, care asistă forțele afgane. Mai mult de 100 de soldați au fost asediați timp de aproape o săptămână în vestul provinciei Baghlan, în timp ce întăririle au încercat să deschidă drumurile și să le ofere sprijin, a declarat Jawid Basharat, purtatorul de cuvânt al guvernatorului provincial.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 18 martie în lume – Armata Coreei de Nord a lansat mai multe rachete în timpul vizitei în Coreea de Sud a lui Antony Blinken, Sute de oameni au protestat în orașul Santiago din Cuba din cauza penelor de curent și a lipsei de alimente iar Oficialii din Kyrgyzstan și cei din Tadjikistan au ajuns la un acord privind 11 kilometri din frontiera comună

Material realizat de Mihai-Marco Percă. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că a susținut ideea …