Home / A fost azi în lume / 2017 / Au fost 5 și 6 august în lume – China cere Coreei de Nord să înceteze teste balistice, ONU condamnă brutalitatea războiului civil din Yemen, iar premierul Israelului vrea să închidă birourile locale ale Al Jazeera

Au fost 5 și 6 august în lume – China cere Coreei de Nord să înceteze teste balistice, ONU condamnă brutalitatea războiului civil din Yemen, iar premierul Israelului vrea să închidă birourile locale ale Al Jazeera

Material realizat de Ioana Vințeler

După lupte îndelungate cu forțele grupării jihadiste Statul Islamic, guvernul sirian și forțele aliate au reușit să preia controlul asupra ultimelor orașe cheie din provincia siriană Homs, relatează The Telegraph. Organizația politică și militară din Liban Hezbollah a contribuit la mobilizarea strategică a forțelor militare prin poziționarea puterii împotriva Statului Islamic. Conform ultimelor informări, guvernul sirian împreună cu forțele aliate Hezbollah continuă să avanseze în interiorul perimetrelor stăpânite de gruparea jihadistă, fapt ce demonstrează o vizibilă știrbire a progresului opoziției. Statul Islamic a pierdut teren în ultima perioadă în fața grupării guvernamentale, iar tocmai această pierdere materializează posibilitatea de a îndeplini principalul obiectiv al operațiunilor conduse de SUA: acela de a prelua întreg controlul asupra orașului Raqqa din nordul Siriei.

Steve McCurry, celebrul fotojurnalist american, a decis să schimbe cadrul lentilei optice după patru decenii în care Afganistanul a reprezentat principalul furnizor de imagini memorabile, relatează The Telegraph. Caracterul nomadic al reprezentărilor realiste amplifică pasiunea fotografului pentru locurile în care suferința face parte din decor. „Fata afgană” reprezintă una dintre capturile cele mai interesante realizate de McCurry. Amplasată în cadrul Muzeului de artă din Pennsylvania, fotografia dezvăluie candoarea unei fetițe cu ochii verzi străpunși de întunecimea timpurie a suferinței. Conform lui McCurry, locurile marginalizate au un mai mare grad de savoare și individualitate. Multe locuri aflate în zonele metropolelor atât de mediatizate nu reușesc să transmită aceeași emoție pură, plină de lirismul frumosului aflat în stare primitivă, mărturisește Steve McCurry.

Gruparea Forțelor Internaționale de Gherilă ale Revoluționarilor (IRPGF), o grupare a luptătorilor internaționali și a voluntarilor ce luptă alături de Unitățile de Protecție a Poporului Kurd, a anunțat crearea unui grup special al armatei alcătuit doar din membri cu alte orientări sexuale decât cele permise de normele unui stat musulman, conform Al Jazeera. Luptătorii străini din Siria au dezvăluit că această unitate specială a armatei ce promovează drepturile LGBT a fost creată pentru a blama actele de persecuție la adresa acestei minorități săvârșite de către Statul Islamic. Armata LGBT ce luptă împotriva ISIS dorește înlăturarea barierelor de gen printr-o luptă continuă împotriva persecuțiilor venite din partea Statului Islamic. Imaginile bărbaților homosexuali aruncați de la înălțime și uciși cu pietre de către ISIL au reprezentat momentul de cotitură ce a mobilizat forța militară împotriva autorității, homofobiei, transfobiei și heteronormativității opresive.

Familiile membrilor ISIL se confruntă cu un viitor incert, întrucât numărul amenințărilor și ostilităților împotriva lor cresc pe zi ce trece, spun cei de la The Telegraph. Conform ultimelor estimări, numărul cazurilor în care familiile membrilor ISIL se confruntă cu amenințări cu moartea a crescut semnificativ în ultima perioadă. Umm Leith, una dintre victimele acestui tip de ostilități, a decis să vorbească despre seriozitatea acestei probleme. În urmă cu 2 ani, soțul împreună cu cei trei fii ai ei au decis să se alăture grupării jihadiste. În urma unui atac aerian, toți au fost răniți mortal. Umm mărturisește că se confruntă zilnic cu amenințări venite din partea forțelor de securitate și a vecinilor. Vulnerabilitatea familiilor conduce de cele mai multe ori la auto-marginalizare.

Atletul jamaican Usain Bolt, multipl campion olimpic și deținătorul recordului mondial la proba de 100 de metri, a pierdut ultima sa cursă din carieră în urma unei înfrângeri neașteptate în finala Campionatelor Mondiale de Atletism de la Londra, relatează CNN. Supranumit cel mai rapid om de pe planetă, Bolt a obținut în marea finală doar medalia de bronz după ce a fost devansat de 2 americani, Justin Gatlin și Chris Coleman. Americanul Justin Gatlin a reușit să obțină victoria supremă după ce a terminat cursa în 9 secunde și 92 de sutimi, cu 3 secunde înaintea marelui campion jamaican. Ultima înfrângere a lui Usain a avut loc în 2007 la Mondialele de la Osaka, iar această înfrângere recentă îi marchează retragerea sportivă după o lungă carieră încununată cu titluri modiale, medalii de aur și multe alte distincții.

China îi cere Coreei de Nord să oprească testele nucleare, relatează BBC. Ministrul de externe al Chinei i-a comunicat omologului său din partidul nord-coreean că Phenianul ar trebui să pună capăt testărilor nucleare și balistice. Adoptarea în unanimitate a rezoluției ce prevedea limitarea investițiilor în Coreea de Nord, precum și interzicerea exporturilor din perimetrul nord-coreean a subliniat faptul că trebuiau luate măsuri mai drastice pentru a descuraja lansarea rachetelor balistice. Reprezentantul Chinei a încercat să detensioneze situația prin afirmarea faptului că asemenea tensiuni pot ajunge la un stadiu critic, însă în acest caz ar fi de preferat atragerea Coreei de Nord în sfera cooperării. Zidul construit în jurul economiei Coreei de Nord reprezintă o strategie de mult anunțată menită a opri evoluția testelor nucleare, potrivit acestuia.

Națiunile Unite condamnă brutalitatea folosită în războiul civil din Yemen după ultimul atac aerian, conform Reuters. Un reprezentant al Națiunilor Unite prezent în Yemen pe toată durata ultimului atac aerian a declarat că luptele nu demonstrează decât o vizibilă neglijență a securității civile. „Toate taberele angrenate în cadrul acestui conflict continuă să neglijeze elementul cel mai important din această ecuație: populația. Lipsa unei protecții a acesteia precum și lipsa principiului de distingere între civili și combatanți în desfășurarea ostilităților atestă o brutalitate tot mai accentuată a acestui război civil”, a declarat McGoldrick, reprezentantul Națiunilor Unite.

Israelul vrea să închidă birourile locale ale postului de televiziune Al Jazeera și să revoce prerogativele de presă ale jurnaliștilor, conform BBC. Benjamin Netanyahu, premierul israelian, a afirmat că va face tot posibilul pentru a închide postul de televiziune pentru că „incită la violență”. Noile măsuri de securitate impuse de Israel după ce 2 polițiști au fost uciși au stârnit reacții violente din partea palestinienilor, iar această intensificare a rezistenței împotriva măsurilor de securitate a fost pusă pe seama forțelor mediatice ce au reușit să incite la violență. Reprezentanții Al Jazeera au încercat să apere reputația canalului de știri, însă de-a lungul timpului Israel a blamat de multe ori postul de televiziune din cauza frecventei prezențe în cadrul conflictului dintre ei și palestinieni.

Japonia marchează 72 de ani de la primul atac cu bombă nucleară din lume de la Hiroshima, relatează Al Jazeera. În anul 1945, 140.000 de oameni au fost uciși în cadrul dezastrului nuclear. Aniversarea vine după ce luna trecută Japonia s-a alăturat puterilor nucleare pentru a respinge un tratat al Națiunilor Unite ce interzice armele nucleare. La evenimentul de comemorare a victimelor atacului nuclear, prim-ministrul Shinzo Abe a mărturisit faptul că Japonia vrea să contribuie la crearea unui sistem fără arme nucleare într-un mod agreat de toate țările.

Polițiștii berlinezi au arestat 2 turiști chinezi după ce au efectuat salutul nazist în fața clădirii istorice a Reichstag-ului, relatează The Telegraph. Cei 2 turiști au fost interogați și eliberați după ce au plătit o cauțiune de 500 de euro fiecare. Legile stricte cu privire la simbolurile naziste sunt extrem de importante în perimetrul Germaniei, motiv pentru care reperarea celor 2 turiști în fața unei clădiri cu o valoare istorică extrem de importantă efectuând salutul nazist a reprezentat o delincvență pentru oficialii germani.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 18 martie în lume – Armata Coreei de Nord a lansat mai multe rachete în timpul vizitei în Coreea de Sud a lui Antony Blinken, Sute de oameni au protestat în orașul Santiago din Cuba din cauza penelor de curent și a lipsei de alimente iar Oficialii din Kyrgyzstan și cei din Tadjikistan au ajuns la un acord privind 11 kilometri din frontiera comună

Material realizat de Mihai-Marco Percă. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că a susținut ideea …