Home / A fost azi în lume / 2017 / Au fost 6 și 7 mai în lume – alte 82 de tinere dintre cele 276 răpite de Boko Haram în 2014 au fost eliberate, liderul Statului Islamic din Afganistan, Abdul Hasib, a fost ucis într-o operațiune militară, iar candidatul independent de centru, Emmanuel Macron, a câștigat alegerile prezidențiale și a devenit noul președinte al Franței
PATRICK KOVARIK, AFP/Getty Images

Au fost 6 și 7 mai în lume – alte 82 de tinere dintre cele 276 răpite de Boko Haram în 2014 au fost eliberate, liderul Statului Islamic din Afganistan, Abdul Hasib, a fost ucis într-o operațiune militară, iar candidatul independent de centru, Emmanuel Macron, a câștigat alegerile prezidențiale și a devenit noul președinte al Franței

Material realizat de Răzvan Rocaș

  1. Cel puțin 2 persoane au fost ucise, iar alte 6 au fost rănite într-un atac desfășurat de mai mulți atentatori sinucigași din cadrul Statului Islamic, notează Reuters. Pe lângă aceste victime, alți doi militanți ai organizației teroriste și-au pierdut viaţa după ce și-au detonat vestele la intrarea în baza aeriană K1, iar alții 3 au fost uciși de forțele militare Peshmerga, fiind cei ce controlează zona Kirkuk, zona unde se afla amplasat. Conform spuselor unui ofițer, aceștia ar fi purtat uniformele forțelor kurde și ar fi renunțat la barbă pentru a arăta ca ei. Într-o declarație, ISIS și-a apropriat responsabilitatea atacului, asumând uciderea și rănirea a zeci de „cruciați și apostați”, făcând o referință clară către Peshmega și consilierii vestici.
  2. Mai mult de 200 cazuri de holeră au fost raportate în capitala Yemenului, Sanaa, scrie Al Jazeera. Apa contaminată și insalubritatea a dus la o răspândire accelerată a bolii. Din cauza stării proaste în care se aflau și a faptului că ajunseseră prea târziu, doi pacienți au decedat. Conform unor informații făcute publice de Ministerul Sănătății Publice, sâmbătă au avut loc alte 10 decese pe tot cuprinsul țării. Străzile din Sanaa şi din suburbii au fost presărate cu grămezi de gunoi, iar familiile care locuiesc în proximitatea acestora au fost cel mai grav lovite. Măturătorii au cerut guvernului în repetate rânduri să le mărească lefurile, iar o grevă în această privință a fost menținută timp de 7 luni. Un locuitor a declarat: „Până acum nu ne-am îmbolnăvit niciodată, dar de curând am avut o mare problemă cu gunoiul din oraș, ceea ce a cauzat diaree severă și greață. E groaznic.”
  3. 82 eleve din Chibok, care au fost ținute captive pentru mai bine de 3 ani de către grupul Boko Haram, au fost eliberate, conform The Guardian. După eliberare, acestea au zburat spre capitala Nigeriei, Abuja, totul făcând parte dintr-un schimb de prizonieri al guvernului. Tinerele au fost printre cele 276 de eleve, în mare parte creștine, care au fost capturate de grup în 2014, provocând tumult internațional. Fetele au fost transportate în vehicule ale Crucii Roșii, iar apoi transferate Într-un elicopter militar. Președintele Muhammadu Buhari a fost prezent în Abuja să le întâmpine. Negocierile au fost conduse de fostul avocat al lui Mohammed Yusuf, unul dintre fondatorii Boko Haram, întâlnirile având loc în Berna și în Sudan, cu implicarea guvernului elvețian, cât și a Comitetului International al Crucii Roșii.
  4. În jur de 50.000 locuitori ai orașului Hanovra au fost evacuați din casele lor, în timp ce o echipă de geniști dezamorsau trei bombe britanice provenite din al Doilea Război Mondial, anunță BBC. Operațiunea reprezintă a doua cea mai mare de acest tip întreprinsă în Germania, afectând o zecime din populația orașului. Printre clădirile evacuate se numără 6 centre de asistență, o clinică, dar și o fabrică Continental. N-a fost oferit nici un termen sigur pe când zona va reveni la normal. Hanovra a fost unul dintre orașele greu încercate de bombele aliaților în timpul războiului, omorând mii de persoane și distrugând orașul în mare parte. În noapte de 9 octombrie a anului 1943, 1.245 oameni au fost uciși, iar alte 250.000 persoane au fost lăsate fără adăpost după ce au fost bombardate de 261.000 bombe.
  5. Un autobus plin de elevi a deraiat de pe un drum din Tanzania, ceea ce a dus la moartea a 36 persoane, din care 33 de copii, informează CNN. Accidentul fatal s-a petrecut în orașul Arusha, din districtul Karatu, aflat în nordul statului african. Răsturnarea s-ar fi produs din cauză că autobuzul se afla pe un versant abrupt în timp ce ploua. Investigatorii încă încearcă să depisteze motivul pentru care autobuzul a părăsit drumul. Pe lângă elevi, atât șoferul, cât și doi profesori au fost uciși. Cu toate acestea, doi elevi au reușit să supraviețuiască, însă au suferit de răni grave. Elevii, care aveau vârste între 12 și 13 ani, se aflau în drum spre o altă școală pentru a susține un examen. Președintele John Magufuli și-a exprimat „șocul și tristețea” în ceea ce privește accidentul. „Accidentul le-a distrus visele copiilor care se pregăteau să servească țară.”
  6. Televiziunea de stat din Coreea de Nord a anunțat reținerea unui al cetățean american pe motiv că l-ar fi suspectat de acte împotriva țării, scrie Al Jazeera. Dacă informația va fi confirmată, ar reprezenta al 4-lea cetățean american reținut, ceea ce ar putea duce la o tensiune amplificată privind relațiile diplomatice. Cel reținut se numește Kim Hak-song și este profesor în cadrul Universității de Științe și Tehnologie din Phenian. N-au fost oferite informați suplimentare privind circumstanțele arestării. Un membru al Departamentului de Stat al SUA a emis un comentariu despre detenție: „Am primit mai multe rapoarte despre reținerea unui cetățean american în Coreea de Nord,” alte comentarii fiind omise din „considerații de confidențialitate.” Vinerea ce tocmai a trecut, Coreea de Nord a acuzat Coreea de Sud și CIA-ul de o tentativă de asasinare asupra liderului Kim Jong-un.
  7. Iordania și SUA au inițiat exercițiile militare anuale, cunoscute sub numele de „Eagle Lion”, cu participarea a 7.400 trupe din peste 20 țări, notează Al Jazeera. Autoritățile celor două state au declarat că manevrele vor include securitatea granițelor, apărare în domeniul ciberneticii, precum și exerciții de „comandă și controlează” pentru a spori defensiva împotriva amenințărilor precum terorismul. O declaraţie emisă de armata iordaniană a afirmat că trupe provenind din Europa, Asia, Africa și din Golf, precum și Marea Britanie, Japonia, Kenya și Arabia Saudită, iau parte la exerciții, acestea continuând până în 18 mai. Anul trecut, peste 6.000 trupe ale Iordaniei și Statelor Unite au participat în cadrul exercițiilor, operațiunea colectivă fiind lansată în 2011. Statul arab este un aliat-cheie în lupta Statelor Unite împotriva ISIS care luptă în Siria și Irak. Acum doi ani, statul nord-american a anunțat intenția de a mări asistența valutară oferită Iordaniei la 1 miliard de dolari anual în perioada 2015-2017.
  8. Liderul Statului Islamic din Afganistan, Abdul Hasib, a fost ucis într-o operațiune întreprinsă în 27 aprilie, conduse de statul afgan și de Forțele Speciale ale Statelor Unite în provincia Nangarhar, conform Reuters. Informația a fost făcută publică de oficialitățile celor două state duminică. Hasib, victima unui atac al dronei Statelor Unite, ar fi ordonat o serie de atacuri, printre care și unul petrecut în 8 martie la spitalul militar din Kabul de către un grup de militanți deghizați în doctori. Mai multe cadre medicale și pacienți au fost uciși în cadrul atacului. Tot el ar fi ordonat decapitarea bătrânilor în fața familiilor lor, cât și răpirea femeilor și a fetelor pentru a le forța să se mărite cu membrii ISIS. Gruparea locala a Statului Islamic, cunoscută drept Statul Islamic Khorasan (ISIS-K), după un nume vechi al regiunii care include Afganistanul, este activă încă din 2015, luptând împotriva talibanilor, cât și statului afgan și a forțelor americane. În raidul din 27 aprilie, 35 luptători ai Statului Islamic au fost uciși, precum și alți câțiva comandanți.
  9. Hassan Rouhani, președintele Iranului, a avut parte de proteste furioase din partea minerilor și a familiilor lor în timpul unei vizite la locul unui accident care a costat zeci de vieți, această vizită având loc cu 2 săptămâni înainte de alegerile electorale, scrie Al Jazeera. Agențiile locale de știri i-a prezentat pe oameni lovind geamurile mașinii lui Rouhani în provincia Golestan, în încercarea sa de a-și face loc prin mulțimea furioasă spre mină, unde miercuri au murit 26 persoane din cauza unei explozii. Alți 9 mineri au rămas blocați în mină, dar autoritățile sunt de părere că există șanse infime ca aceștia să fi supraviețuit. Minerii au fost furioși din cauza măsurilor precare de siguranță și a salariilor întârziate, mii de fabrici de pe tot cuprinsul țării străduindu-se să susțină plățile în ultimii ani din cauza economiei care stagnează. Un miner câștigă lunar un salariu de 10 milioane de riali, echivalentul a 265 de dolari.
  10. Candidatul independent de centru, Emmanuel Macron, a câștigat alegerile prezidențiale și a devenit noul președinte al Franței. Acesta a învins-o pe contracandidata lui, Marine Le Pen, obținând 65,5% din voturi, față de 34,5% ale fostul lider al Frontului Național. Macron a câștigat la toate grupele de vârstă, după cum urmează: 18 și 22 ani, 66%; 25 și 34 ani, 60%; 35 şi 49 ani, 57%, 50 şi 59 ani, 64%; 60 şi 69 ani, 70%; peste 70 ani, 78%. În urma acestui rezultat, la vârsta de 39 de ani, devine cel mai tânăr președinte din istoria Franței. De asemenea, este primul președinte care nu aparține niciuneia dintre cele două partide tradiționale de la întemeierea republicii moderne în 1958. Acesta a declarat: „Vreau să fie o pagină a speranței și încrederii redobândite.” De asemenea, a mai declarat că a cuprins „furia, neliniștea şi îndoiala pe care vi le-ați exprimat”. Cei care l-au sprijinit pe Macron s-au adunat cu miile în centrul Parisului, la muzeul Louvre, pentru ca ulterior să fie acompaniați de noul lor președinte. În discursul adresat mulțimii, acesta a afirmat: „În această seară, voi ați câștigat, Franța a câștigat. Toată lumea ne-a spus că este imposibil, dar ei nu cunosc Franța.” Cu toate acestea, a repetat de mai multe ori că provocarea pe care urmează s-o înfrunte atât el, cât și țara, este enormă. „Avem puterea, energia și voința necesare – și nu ne vom preda fricii.” Forțele de securitate au rămas pe poziții, unde au existat mai informații conform cărora poliția ar fi folosit gaze lacrimogene asupra câtorva sute de protestatari anticapitaliști în apropierea metroului Ménilmontant din arondismentul 20.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 aprilie în lume – Ministra norvegiană a Sănătății și Serviciilor Sociale, Ingvild Kjerkol, a demisionat după ce teza sa de masterat a fost retrasă pentru plagiat, Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind presupusa interferență rusă în viitoarele alegeri europarlamentare și Parlamentul bulgar a confirmat un guvern interimar pentru a conduce țara până la alegerile din iunie.

Material realizat de Mihai Turcu. Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind …