Home / A fost azi în lume / 2017 / Au fost 3 – 6 septembrie 2017 în lume – O bombă rămasă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost neutralizată la Frankfurt, Coreea de Sud a instalat ultimele piese în sistemul anti-rachete THAAD, iar ONU a acuzat guvernul sirian pentru atacul chimic din aprilie
BBC

Au fost 3 – 6 septembrie 2017 în lume – O bombă rămasă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost neutralizată la Frankfurt, Coreea de Sud a instalat ultimele piese în sistemul anti-rachete THAAD, iar ONU a acuzat guvernul sirian pentru atacul chimic din aprilie

  1. O bombă rămasă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost neutralizată la Frankfurt, în urma unei evacuări în masă, relatează BBC. Cele 65.000 persoane ce au fost evacuate din Frankfurt în urma găsirii unei bombe neexplodate de pe timpul celui de-al Doilea Război Mondial, și-au arătat încântarea când experții au neutralizat-o. Rezidenții orașului sunt acum în așteptarea permisiunii de a se întoarce în case lor. Evacuarea cauzată de bomba în cauză este cea mai mare în istoria Germaniei de după război. Poliția a verificat fiecare casă cu detectoare de căldură pentru a se asigura că toată lumea a fost evacuată. Procesul de evacuarea din cartierul Westend a inclus spitale, aziluri și banca centrală a Germaniei.
  2. Franța și Germania au ajuns la comun acord în ceea ce privește acordul pentru reformarea pieței de carbon a UE până în luna noiembrie, informează Reuters. Franța și Germania vor colabora pentru a se asigura că sunt impuse și respectate măsurile necesare pentru fixarea noilor prețuri la carbon în sectorul european de electricitate. De asemenea, cele două state au scopul de a crea un acord în ceea ce privește piața de carbon a Uniunii Europene, ce ar duce la reformă până în noiembrie, conform declarațiilor ministrului pentru mediu al Franței. Cele două țări și-au reiterat dorința de a se asigura că sectorul energetic al UE face tranziția spre energie regenerabilă.
  3. SUA a declarat în timpul unei ședințe de securitate de urgență a ONU că statul nord-coreean ar „cere război” și a făcut apel pentru impunerea celor mai stricte sancțiuni posibile, potrivit The Guardian. Ambasadorul SUA Nikki Haley a declarat în timpul ședinței de urgență că situația actuală nu mai poate continua, în urma celui de-al șaselea, dar și al celui mai mare, test nuclear al Coreii de Nord. Declarațiile ambasadorul SUA la ONU au survenit exact în momentul în care președintele SUA Donald Trump și președintele Coreii de Sud Moon Jae-in au ajuns la comunul acord că ultimul test nuclear al Coreii de Nord a fost o provocare „fără precedent.” Cel de-al șaselea test nuclear subteran al Coreii de Nord a avut o magnitudine de 6,3 și a fost mai puternic decât bombele aruncate de SUA asupra Hiroshima și Nagasaki în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
  4. Suedia a respins cererea pentru azil a unei femei în vârstă de 106 ani din Afganistan, conform The Guardian. Femeia din Afganistan în vârstă de 106 ani, ce a efectuat o călătorie tumultoasă spre Europa în încercarea de a fugi de expansiunea extremiștilor islamiști, fiind purtată prin munți, deșerturi și păduri de fiul și nepotul acesteia, ea fiind incapabilă să se deplaseze singură, este acum supusă procesului de deportare din Suedia, după ce aplicația pentru azil i-a fost respinsă. Bibihal Uzbeki este invalidă și poate doar cu greu vorbi. Familia acesteia a făcut apel pentru reanalizarea aplicației pentru azil. Bibihal are dreptul la aplicarea a trei cereri pentru azil, ceea ce ar putea dura foarte mult timp. Ceilalți membri a familiei femeii sunt în diferite etape ale procesului de oferire de azil. Călătoria lor spre Europa a ajuns pe primele pagini ale publicațiilor de presă în 2015, în contextul influxului mare de refugiați ce încercau să ajungă în Europa din Siria, Afganistan, Irak și alte câteva țări.
  5. ISIS a făcut pentru prima dată apel ca femeile să se înroleze în rândurile luptătorilor pentru a contracara asalturile militare din ultima perioadă, informează The Telegraph. Până acum femeile nu au făcut parte din forțele armate ale ISIS, cu excepția faptului că acesteia aveau rolul de a instrui și supraveghea femeile ce se aflau în fortăreața siriană din Raqqa. Cu toate acestea, în contextul în care jihadiștii sunt acum în pierdere de oameni și de teritoriu, pentru a face față luptei pentru Raqqa și Mosul, Irak, gruparea jihadistă a decis să-ți schimbe politica și a început recrutarea de femei.
  6. Un vas de salvare a pornit în Marea Mediterană spre Myanmar pentru a ajuta minoritatea musulmană Rohingya, ce suferă persecuții dure, potrivit BBC. Organizația Stația de Ajutor pentru Imigranții din Largul Mării (MOAS), ce susține că a salvat peste 40.000 persoane în Marea Mediterană, a anunțat că își schimbă poziția din Malta, unde a activat din 2014, în Myanmar în contextul creșterii numărului de persoane ce încearcă să părăsească statul în cauză. Persoanele membre ale comunității de musulmani Rohingya ce încearcă să ajungă în Bangladesh a crescut la 87.000, in conformitate cu estimările ONU. Acestea sunt supuse persecutării în Myanmar de către autorități.
  7. Investigatorii ONU au declarat că Burundi a comis crime împotriva umanității, relatează BBC. Raportul publicat de investigatorii ONU elaborează asupra faptului că ar exista dovezi ce vorbesc despre asasinări, tortură și violuri în Burundi, care potrivit acestora au fost comise în mare parte de către autorități, dar și de membrii grupărilor de opoziție. Ambasadorul Burundi la ONU a declarat că raportul investigatorilor este parte a unei „conspirații internaționale” împotriva statului său. Violențele au început în Burundi în 2015 după ce președintele Pierre Nkurunziza a decis să candideze pentru un al treilea mandat consecutiv. De atunci, peste 400.000 persoane au fost forțate să-și părăsească casele. Nkurunziza a fost reales în iulie 2015, în cadrul unor alegeri boicotate de opoziție.
  8. Președintele francez Emmanuel Macron este mai nepopular în Franța decât Donald Trump în SUA, conform Business Insider. În contextul intensificării populismului de dreapta la nivel global, victoria lui Emmanuel Macron în alegerile prezidențiale din Franța de la începutul acestui an trebuia să fie o sursă de speranță pentru progresiști și liberali. Macron a demonstrat că reprezentanții stângii încă pot câștiga în alegeri. Cu toate acestea, după primele 100 zile în poziția de președinte al Franței, Macron este mai nepopular în statul său decât e președintele Donald Trump în SUA. Potrivit studiului online YouGov, ce a colectat părerile unui eșantion de 1.500 adulți americani, Trump deține o rată de acceptare din partea cetățenilor de 38%. Studiul, cu o marjă de eroare de 3% a fost publicat pe 27 august 2017. Un studiu similar celui al YouGov, publicat săptămâna aceasta de o companie de sondaje din Marea Britanie, a arătat că Macron deține o rată de acceptare de doar 30%.
  9. Coreea de Sud a instalat ultimele piese în sistemul anti-rachete THAAD, informează Business Insider. În contextul celui de-al șaselea atac cu rachetă din partea Coreii de Nord, Coreea de Sud a instalat ultimele piese în sistemul anti-rachete THAAD, ceea ce a declanșat proteste în satul unde THAAD a fost instalat. SUA a cerut Consiliului de Securitate ONU să impună un embargo de petrol Coreii de Nord, să-i interzică să exporte materiale textilă, să interzică angajarea cetățenilor nord-coreeni peste hotare și să-l supună pe liderul de la Phenian Kim Jong Un unei interdicții de a călători și să-i înghețe accesul la bunurile ce le deține. În timp ce Coreea de Sud finisa asamblarea sistemului THAAD, SUA și China discutau asupra opțiunilor pe care le au pentru a face față Phenianului.
  10. Guvernul sirian s-a aflat în spatele atacului cu gaz sarin, potrivit ONU, relatează The Independent. Autoritățile siriene au folosit armament chimic de nenumărate ori în cadrul războiului civil. Comisia de anchetă a ONU privind Siria a declarat că avioane de război ale guvernului sirian au fost în spatele atacului chimic asupra Khan Sheikhoun în provincia Idlib, din luna aprilie a anului curent, ceea ce a dus la moartea a peste 80 civili, inclusiv copii. Guvernul sirian neagă implicarea sa în atacul asupra Khan Sheikhoun. În total, investigațiile ONU au documentat 33 atacuri chimice organizate de guvernul sirian până în prezent.

Despre Valeria Bortă

Vezi și

Au fost 13 și 14 aprilie în lume – Oficialii Israelului au anunțat că liderii Iranului au lansat mai multe drone spre teritoriul statului și au închis spațiul său aerian, Fostul diplomat american, Victor Manuel Rocha, care a spionat pentru Cuba a fost condamnat la 15 ani de închisoare și Un oficial chinez s-a întâlnit cu liderul nord-coreean Kim Jong Un la Phenian.

Material realizat de Alexandra Filip. Oficialii Israelului au anunțat că liderii Iranului au lansat mai …