Home / A fost azi în lume / Au fost 2 și 3 iulie în lume – Alegeri strânse în Australia, zeci de victime într-un nou atentat la Bagdad și un marș pro-UE la Londra

Au fost 2 și 3 iulie în lume – Alegeri strânse în Australia, zeci de victime într-un nou atentat la Bagdad și un marș pro-UE la Londra

Material realizat de Marina Ghiță și Ana Onea

TITLURILE ZILEI

Noul lider al talibanilor a cerut încetarea “ocupației” forțelor străine din Afganistan, ca o etapă preliminară pentru o soluționare a conflictelor bazată pe legea islamică, care va aduce unitate într-o țară aflată într-un continuu război, informează Reuters. Într-una din primele sale declarații publice, mollahul Haibatullah Akhundzada, care a fost numit lider al mișcării după moartea predecesorului său, Akhtar Mohammad Mansour într-o atac de drone în luna mai , a declarat că acordul va fi posibil în cazul în care guvernul de la Kabul va renunța la aliații săi străini. Acesta a declarat că talibanii au avut un program menit să creeze o țară independentă și unită în conformitate cu legea islamică și a anunțat în fața guvernului sprijinit de Occident din Kabul că “ușile iertării și a toleranței sunt deschise”. “Mesajul nostru este clar, acela că noi nu dorim un monopol al puterii”, a declarat acesta. “Toate triburile afgane au nevoie unul de altul.” Declarația a fost făcută la două zile după un atac sinucigaș care a ucis mai mult de 30 de cadeți de poliție si mai multe persoane au fost rănite, iar mai mult de 20 de persoane au fost ucise în atacuri separate în Kabul și nordul provinciei Badakhshan. Liderii NATO se vor reuni în cadrul unui Summit organizat la Varșovia între 8 și 9 iulie, în cadrul căruia aceștia vor aproba menținerea sprijinului pentru guvernul din Kabul până în 2020.

Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSHD) a raportat că aproximativ 31 de persoane au murit sâmbătă în cadrul raidurilor efectuate de regimul lui Bashar Al-Assad, la 60 de kilometri de nord-estul Damasului, relatează Le Monde. Printre cei uciși figurează cel puțin „doi membri ai corpului medical”, precizează organizația cu sediul la Londra, adăugând că „există zeci de răniți”. Directorul centrului medical Jairoud și câțiva dintre colegii săi au fost uciși, a declarat Abu Malek Al-Jairoud, un activist al orașului din zona montană a Qalamoun: “Au fost 45 de lovituri aeriene. Centrul medical a fost lovit și directorul său a fost ucis.” Din 2011, Siria este teatru de război, în care se confruntă o mulțime de actori locali, regionali și internaționali. Bilanțul tuturor atacurilor se ridică la 280 000 de morți.

Cel puțin 75 de persoane au fost ucise și peste 130 de persoane rănite în noaptea de sâmbătă spre duminică de o mașină detonată într-o zonă din centrul Bagdadului, au declarat oficialii, informează Le Figaro. Atacul a fost revendicat de către organizația jihadistă Statul Islamic (EI), potrivit site-ului de monitorizare a rețelelor teroriste (SITE). Explozia a avut loc în districtul Karrada, unde oameni merg la cumpărături înainte sărbătoarea care marchează sfârșitul lunii sfinte musulmane a Ramadanului, au declarat oficialii irakieni. Saad Maan, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, a declarat că explozia a fost cauzată de o mașină detonată în apropierea unui restaurant. Mai multe tipuri de magazine au ars în urma exploziei, a declarat acesta. Gruparea EI, de origine sunnită, a declarat într-un mesaj citat de SITE că unul dintre oamenii săi a comis un atac sinucigaș în cartierul Karrada prin detonarea unei mașini în apropierea unei adunări de șiiti. Grupul jihadist a revendicat un bilanț de 40 de morți și 80 de răniți. Gruparea organizează frecvent atacuri împotriva civililor din Bagdad și în alte orașe irakiene. În anul 2014, organizația a capturat numeroase zone din Irak, dar și-a pierdut recent controlul asupra unora dintre aceste teritorii, precum orașul Faluja în vest de Bagdad, care au fost preluate de către forțele guvernamentale irakiene.

Militanții islamiști au ucis 20 de persoane, printre care nouă italieni, șapte japonezi si un american, în interiorul unui restaurant de lux din capitala Bangladeshului, înainte ca forțele de securitate să îi ia cu asalt pe atacatori, relatează Reuters. Statul Islamic a afirmat că este responsabil pentru unul dintre atacurile cele mai nerușinate din istoria națiunii din Asia de Sud, dar această afirmație nu a fost încă să fie confirmată. Acest atac marchează o escaladare majoră într-o campanie dusă de militanți în ultimele 18 luni, care a vizat mai ales indivizi care promovează un stil de viață laic sau liberal în zonele cu populație musulmană majoritară din Bangladesh. Nouă italieni au fost uciși în atac, a declarat ministrul de externe al țării, iar autoritățile au încercat să confirme soarta unei alte persoane dispărute. În Japonia secretarul șefului de cabinet, Yoshihide Suga a afirmat că șapte dintre cetățenii japonezi au murit în timpul atacului, iar o studentă de 19 ani din India, , a fost ucisă, a declarat pe Twitter ministrul de externe al Indiei. Emory University din Atlanta, a declarat într- un comunicat de presă că doi dintre elevii săi au fost printre ostatici și au fost, în cele din urmă, uciși. Abinta Kabir, din Miami, a fost un student la Oxford College Emory, iar Faraaz Hossain, originar din Dhaka, a fost un student la Goizueta Business School, a declarat Emory. Treisprezece ostatici au fost salvați, printre care un japonez și două persoane din Sri Lanka, a declarat un purtător de cuvânt al armatei.

Secțiile de votare au fost deschise, sâmbătă, în Australia pentru alegeri pentru a decide între coaliția de guvernare conservatoare Malcolm Turnbull și opoziția din Partidul Laburist, o alegere legislativă al cărei rezultat urmează să fie unul foarte strâns, informează Le Figaro. Ultimele sondaje au dat un oarecare avans șefului guvernului, Malcolm Turnbull, în pofida liderul opoziției, fostul lider sindical Bill Shorten. Malcolm Turnbull speră să legitimeze în timpul acestor alegeri “lovitura de stat” internă din cadrul Partidului său liberal, lovitură care i-au permis să-l alunge de la putere, în septembrie, pe primul- ministru Tony Abbott. Încă de la investirea liderului Partidului Muncitoresc, Kevin Rudd, în 2007, în funcția de prim-ministru, politica australiană a fost de plină de evenimente. Kevin Rudd a fost înlăturat de la putere de un membru al Partidului Laburist, Julia Gillard, în 2010, înainte de a reveni la putere în 2013, iar câteva luni mai târziu, aceasta i-a cedat funcția lui Tony Abbott, el însuși demis în septembrie de către Malcolm Turnbull. Votul este obligatoriu în Australia începând din 1924. În cadrul acestor alegeri, sunt puse la dispoziție 150 de locuri în Camera Reprezentanților și 76 de locuri în Senat.

Serbia efectuează un act delicat de echilibrare între aspirațiile sale europene, parteneriatul cu NATO și vechea sa alianță religioasă, etnică și politică cu Rusia, informează Reuters. Serbia este acum un candidat al aderării la Uniunea Europeană, iar blocul european este partenerul comercialal acestui stat. „Scopul Serbiei este de a adera la Uniunea Europeană, iar procesul va include, de asemenea, agenda politicii de securitate și apărare comună a UE. Majoritatea politicilor NATO se potrivesc în ordinea de zi”, a declarat un oficial sârb al apărării.” În ceea ce privește parteneriatul cu NATO, în 2015, armata sârbă a participat la 197 de activități cu NATO și alte 370 de activități bilaterale cu țările care sunt membre ale Alianței. Numai 36 au fost organizate cu Rusia. Din 21 de exerciții multinaționale de formare, armata sârbă a participat la doar doua cu Rusia. “Serbia nu se poate transforma in totalitate la NATO, ci va menține nivelul maxim de cooperare cu această organizație, fără a renunța la statutul său (de membru)”, a declarat Genady Sysoev, corespondentul balcanic pentru ziarul Kommersant din Rusia și expert cu privire la politica Moscovei în regiune. În 2006 Serbia, care a adoptat neutralitatea militară, s-au alăturat Parteneriat pentru Pace al NATO, iar în 2015 Belgradul a semnat Planul Individual de Acțiune de Parteneriat – cea mai importantă etapă a cooperării între alianță și o țară care nu aspiră să se adere.”Serbia a demonstrat un mare entuziasm pentru parteneriatul cu NATO, relațiile dintre NATO și Serbia vor fi în curs de dezvoltare,iar beneficiile pentru Serbia va crește”, a declarat Gordon Duguid, șef-adjunct al misiunii Statelor Unite în Serbia. Pe lângă alianța religioasă, etnică și politică cu Rusia, Serbia depinde depinde de Rusia în domeniul energetic. Cea mai mare companie petrolieră din Serbia, Naftna Industrija Srbije, este, în mare parte, deținută de către compania Gazprom din Rusia, iar importurile sale de gaze provin din Rusia. Ca semn al bunelor relații cu Rusia, ,Belgradul a permis Moscovei să creeze o bază de reacție rapidă în situații de urgență, cum ar fi incendiile forestiere și inundațiile, în sudul orașului Nis. Armata sârbă se bazează vag pe tehnologie rusească, o moștenire a fostei legăturilor Iugoslaviei cu Uniunea Sovietică.

Bangladesh a declarat două zile de doliu național pentru cei uciși atunci când militanții islamici au luat cu asalt o cafenea din capitala țării, Dhaka, relateaza BBC. Douăzeci de ostatici, majoritatea dintre ei străini, au fost uciși în atac. De asemenea, doi polițiști au murit și 30 au fost răniți. Comandourile bangladeshiene au salvat 13 persoane după un asediu de 12 ore, omorând șase persoane înarmate și arestând o alta. Nouă italieni, șapte japonezi, un cetățean american și un indian au fost printre cei morți. Ministrul de interne al Bangladeshului a declarat duminică faptul că atacatorii nu erau din grupul numit Statul Islamic, ci aparțineau unui grup militant local, care a fost interzis pentru mai mult de un deceniu. A fost raportat că militanții au torturat și ucis oricare dintre ostaticii care nu putea recita un verset din Coran. Bangladesh a suferit recent un val de crime împotriva grupurilor de bloggeri seculari, activiști homosexuali, academicieni și membri ai minorităților religioase, vina fiind dată pe militanții islamiști.

Cel puțin 79 de persoane au fost ucise și 131 rănite într-o explozie revendicată de grupul Statului Islamic în Bagdad, a declarat poliția irakiană, conform BBC. O masină bombă a explodat în apropierea unei zone de restaurante și cumpărături în districtul central Karrada, sâmbătă la o ora târzie. Strada era plină de cumpărători după apusul soarelui, în luna sfântă a Ramadanului, care se încheie în această săptămână. O a doua bombă a explodat mai târziu, într-o zonă predominant șiită, la nord de capitală, omorând încă cinci persoane. Atentatele cu bombă, printre cele mai mortale din Irak în acest an, vin la o săptămână după ce forțele de securitate irakiene au recuperat orașul Fallujah din mâinile militanților Statului Islamic (IS). Autoritățile spun că orașul a fost folosit ca o rampă de lansare pentru atacuri ale IS asupra Bagdadului. Grupul jihadist a revendicat sâmbătă atacul cu bomba din Karrada printr-o declarație distribuită on-line de către susținătorii grupării sunite.

Cel puțin 43 de civili au fost uciși în atacuri aeriene intense ale guvernului sirian asupra unui oraș din suburbiile Damascului, la o zi după executarea raportată a unui pilot al forțelor aeriene siriene, a declarat un grup de monitorizare, relatează Al Jazeera. Bombardamentele din timpul nopții de sâmbătă din Jayrud, la 60 km nord-est de capitala Siriei, Damasc, au ucis cel puțin cinci femei și copii, precum și doi membri ai personalului medical. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului din Marea Britanie a declarat că zeci de persoane au fost rănite în greve, precum și in bombardamentele posturilor armatei din zonă. Un reporter a declarat că atacurile păreau să vină ca razbunare pentru uciderea unui pilot al forțelor aeriene ale statului sirian, al cărui avion de razboi s-a prăbușit în zonă, vineri. Grupurile anti-regim în Jayrud includ Jaysh al-Islam, Ahrar al-Sham și al-Qaeda afiliat la Al-Nusra Front.

Mii de oameni au protestat în Londra împotriva deciziei de săptămâna trecută a alegătorilor britanici de a părăsi Uniunea Europeană, decizie care a lasat țara profund polarizată, informează Al Jazeera. Cei mai mulți protestatari care s-au adunat sâmbătă erau tineri adulți, iar mulți au purtat steagurile UE, în timp ce alții au fluturat bannere în sprijinul menținerii calității de memrbu al UE a Marii Britanii. Londra a votat 60 la sută în favoarea rămânerii în UE la referendumul de joia trecută, dar 52% dintre buletinele generale ale britanicilor s-au exprimat pentru părăsirea blocului european. Campania de a părăsi UE a promis să pună capăt imigrației, dând vina pe aceasta pentru o mare parte din problemele economice ale țării privind străinii care vin să trăiască în Marea Britanie. În urma referendumului, a fost înregistrata o creștere a atacurilor rasiste care vizează musulmani, asiatici, polonezi și români, printre altele.

Într-o declarație emisă de către Comandamentul European al SUA sâmbătă, nava de război rus, Yaroslav Mudry, a fost acuzată de efectuarea unor manevre agresive și neregulate aproape de nava marinei americane USS San Jacinto, la 30 iunie, scrie Deutsche Welle. Nava Statelor Unite a menținut cursul și viteza, dar “distanța de închidere a Yaroslav Mudry înainte ca nava să se întoarca cu spatele la San Jacinto este considerată o manevră de mare risc, foarte neprofesională și contrar reglementărilor maritime”, a confirmat declarația Statelor Unite. Este al doilea incident de acest gen, în termen de două săptămâni, cu oficialii americani care revendică faptul ca Yaroslav Mudry a venit la o distanță mai mică de 288 de metri de USS Gravely, in data de 17 iunie. Rusia neagă acuzațiile și în schimb acuză marina SUA de încălcarea acordurilor maritime internaționale. Relațiile dintre Rusia și Occident s-au deteriorat de la anexarea Crimeei de către Moscova în martie 2014.

Viiturile declanșate de ploi torențiale au ucis cel puțin 28 de persoane din nordul Pakistanului, au declarat duminică oficialii, inclusiv persoane care au fost spulberate în timp ce se rugau într-o moschee, informează Reuters. Ploile torențiale au început să cadă în districtul Chitral din provincia Khyber Pakhtunkhwa, la granița cu Afganistanul, sâmbătă și au continuat si noaptea, au declarat rezidenții. Maghfirat Shah, administratorul districtului Chitral, a spus că unii locuitori au dispărut după ce viiturile au inundat o moschee locală din orașul Drosh. În cursul lunii sfinte a Ramadanului este un lucru normal pentru oameni să se roage la moschee în timpul noapții. Shah a spus că 18 persoane au murit în alte zone din cauza ploii și viiturilor și exista temeri că numărul morților va crește odată cu ajungerea echipelor de salvare în zonele muntoase îndepărtate.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 aprilie în lume – Trupele rusești au început retragerea din regiunea Nagorno-Karabakh, guvernul israelian a accelerat construcția de așezări în estul Ierusalimului de la declanșarea războiului iar Peste 50.000 de soldați ruși au fost oficial declarați decedați în războiul din Ucraina

Material realizat de Robert Olteanu. Conform documentelor oficiale, guvernul israelian a accelerat construcția de așezări …