Home / A fost azi în lume / 2017 / Au fost 1 și 2 aprilie în lume: alunecările de teren din Columbia au provocat sute de victime, China adoptă o nouă serie de măsuri restrictive la adresa etnicilor uiguri iar în Paraguay au loc proteste violente

Au fost 1 și 2 aprilie în lume: alunecările de teren din Columbia au provocat sute de victime, China adoptă o nouă serie de măsuri restrictive la adresa etnicilor uiguri iar în Paraguay au loc proteste violente

În Paraguay au avut loc proteste violente în urma unei legi care i-ar permite președintelui Cartes să candideze pentru un nou mandat, relatează Aljazeera. Protestatarii au incendiat clădirea Congresului după ce Senatul a votat în secret aprobarea unei legi care să-i permită președintelui Horacio Cartes să candideze pentru un nou mandat. Sute de oameni s-au confruntat vineri cu trupele de poliție în Asuncion, intrând în Congres, distrugând intrările și ferestrele. Odată ajunși înăuntru, protestatarii au devastat birourile senatorilor care au votat în favoarea legii. Conform serviciului de pompieri, în jur de 30 de demonstranți și polițiști au fost răniți în violențe. Votul pentru amendamentul constituțional avusese loc într-un birou închis al Congresului, în loc de sala Senatului. Oponenții măsurii susțin că votul a fost ilegal și că deschide calea pentru eventuale dictaturi.

Cel puțin 20 oameni au fost răniți în urma unei explozii la un carnaval organizat în nordul Franței, relatează BBC. Explozia a avut loc sâmbătă dimineață, la finalul Carnavalului Galben din Villepinte, la nord-est de Paris. Patru persoane se află în stare gravă, printre care și un copil. Câteva sute de oameni se adunaseră pentru carnavalul anual din Villlepinte, fiind pregătiți să urmărească evenimentul principal al zilei – aprinderea unui foc tradițional. Benzina folosită pentru a aprinde focul a fost impropriu manevrată, cauzând explozia. Privitorii au fost loviți de bucăți de lemn și au suferit arsuri. Franța e în alertă după atacurile teroriste din ultimii ani, dar autoritățile au confirmat că explozia a fost accidentală și că nu s-a găsit vreo legătură cu un act terorist.

Curtea Supremă din Venezuela retrage decizia prin care aceasta își asumă puterile legislative ale parlamentului, relatează BBC. Decizia a fost retrasă la cererea guvernului condus de președintele Nicolas Maduro, care a cerut stabilitate instituțională. Decizia inițială, anunțată miercuri, a fost denunțată de opoziție ca fiind o lovitură de stat. Protestatarii anti-guvernamentali au organizat proteste în fiecare zi împotriva deciziei. Promițând dialogul în rezolvarea crizei, președintele Venezuelei a programat o întâlnire a Consiliului Național de Securitate. “Aceasta controversă a fost depășită, arătând puterea dialogului”, a afirmat Nicolas Maduro. Prin decizia inițială, Curtea Supremă a anulat puterea Adunării Naționale, permițându-le judecătorilor să legifereze. Curtea l-a sprijinit pe președinte în conflictele sale continue cu legislativul. Marți, aceasta a ridicat imunitatea parlamentară pentru toți membrii Adunării Naționale. Decizia a fost condamnată la nivel internațional, Organizația Statelor Americane numind-o drept “lovitura finală adusă democrației” din Venezuela.

China introduce noi restricții în regiunea Xinjiang într-o „campanie împotriva extremismului islamic”, conform BBC. Măsurile includ interzicerea bărbilor „anormal de lungi” și purtarea vălurilor în locurile publice. Xinjiang este regiunea populată de uiguri, un grup tradițional musulman, unde în ultimii ani au avut loc confruntări sângeroase. Guvernul de la Beijing îi acuză pe militanții islamiști și pe separatiști de a fi cauzat violențele, în timp ce grupurile pentru drepturile omului susțin că acestea sunt o reacție la politicile represive și că noile măsuri i-ar putea împinge pe unii uiguri spre extremism. Autoritățile chineze le-au mai impus în trecut uigurilor și alte măsuri, incluzând restricții în ceea ce privește acordarea de pașapoarte.

Cel puțin 154 de oameni au murit și 220 sunt dați dispăruți în urma unei alunecări de teren din Columbia, relatează Reuters. Ploile torențiale au cauzat creșterea debitului câtorva râuri, împingând sedimente și roci în clădirile și drumurile capitalei de provincie Mocoa, imobilizând mașinile în nămol. Președintele Columbian Juan Manuel Santos a zburat în Mocoa pentru a superviza eforturile de salvare de la periferia orașului, vorbind de asemenea cu familiile afectate. “Vom face tot posibilul pentru a-i ajuta”, a spus acesta după ce a confirmat numărul victimelor. Chiar și într-o țară în care ploile torențiale, relieful stâncos și construcția improprie a caselor duc împreună la o rată ridicată a alunecărilor de teren, dimensiunea dezastrului de la Mocoa este dezarmantă.

Pazniciul unui altar și alți două persoane au fost arestați după ce au ucis 20 de adepți în provincia Punjab din Pakistan, conform Al Jazeera. Abdul Waheed, custodele altarului Ali Muhammad Gujjar şi-a drogat adepții, i-a bătut și apoi i-a înjunghiat, provocându-le moartea, a declarat ofițerul de poliție locală, Shaukat Manzoo. Apoi, criminalul  s-a  predat autorităților, a adăugat oficialul. Incidentul a avut loc în micul sat Chak 95. Custodele a drogat pe oricine e a fost la altar, au declarat oficialii, adăugând că Waheed părea să sufere de instabilitate mentală. Rapoartele inițiale au indicat că nu au existat supraviețuitori în urma atacului, dar poliția locală declarat mai târziu că cel puțin două persoane primesc îngrijiri la un spital local.
Alți doi bărbați, Zafar Ali și Sanaullah, consideraţi că ar fi fost complicii lui Waheed au fost arestați. Poliția a declarat că nu ştiu sigur dacă bărbații sunt afiliaţi unor grupuri extremiste, cum ar fi talibanii pakistanezi care de multe ori fac atacuri în altare care vizează minorităţile.

Liderul Myanmar, Aung San Suu Kyi, a câștigat aproape jumătate din locurile parlamentare, după ce aceasta a ajuns la putere cu un an în urmă, dar nu a fost votată în zonele etnice minoritare, conform Al Jazeera. Suu Kyi reprezintă partidul Liga Națională pentru Democrație (LND) care a câștigat nouă din 19 locuri în parlamentele naționale și regionale duminică, potrivit Comisiei Electorale. Partidul a înregistrat pierderi în zonele mai îndepărtate, inclusiv în regiunile minorităților etnice unde predomină violența etnică, în  ciuda promisiunii lui Suu Kyi de a aduce pacea după decenii de conflicte. Aceasta a pierdut în sud, în statul  Mon, câştigând mai multe locuri opoziția, Partidul Uniunii Solidarităţii și Dezvoltării (USDP), sprijinit de forțele armate.
În timpul unui discurs televizat, Suu Kyi a recunoscut frustrarea în ceea ce priveşte reformele de pace şi de dezvoltare din țară. În timp ce rezultatul alegerilor electorale nu va afecta echilibrul de putere în cadrul Parlamentului pentru că LND are majoritate, iar sondajele publice la nivel național nu se fac.

Mai mult de o mie de persoane au manifestat duminică după-amiază în Bordeaux împotriva unei reuniuni organizate de către candidatul prezidențial al Frontului Naţional Marine, Marine le Pen, relatează Le Figaro. Aproximativ 1000 de persoane potrivit poliției, 2000 potrivit organizatorilor, s-au adunat în Piața Victoriei, la circa 10 km de Centrul Expozițional Bordeaux-Lac, unde președintele FN a ţinut un discurs.  Protestatarii au mers pe străzile din centrul orașului. „Nu lăsați fascismului să se instaleze!“ a fost sloganul evenimentului, apelul diverselor sindicate și organizații. Candidatul la președinție, din partea NPA, Philippe Poutou, a participat şi el la întrunire, spunându-le  reporterilor „Sunt prezent ca un cetățean, decât ca un candidat. În timpul campaniei, lupta de zi cu zi continuă împotriva extremei drepte, Frontul Național, care nu este doar un alt adversar electoral, ci un pericol ”. Spre sfârșitul traseului mai mulţi manifestanți care mărșăluiau cu glugă pe cap au început să arunce cu pietre de pavaj, cutii de conserve și diverse proiectile în cei care erau alături de ei la protest. Poliția a început să dea cu gaze lacrimogene. Mai mulți sindicaliști prezenți au denunțat dorința unor participanți de a sabota evenimentul.

Rusia își intensifică criticile în ceea ce privește acțiunile militare ale americanilor din Irak, conform BBC. Ministerul rus al apărării a emis duminică o declarație în care critică  oficialii americani pentru posibilul rol pe care l-a avut coaliția condusă de SUA în Mosul, luna trecută, când au murit mai mult de 100 de civili. ,,Declarațiile reprezentanților Pentagonului care justifică victimele civile sunt absurde, moartea civililor este provocată de bombardamentele americane din Irak, acest eveniment tragic relevă nivelul de planificare și funcționare al pretinsei supremații americane” susţine Ministrul Apărării. Purtătorul de cuvânt al ministerului rus, colonelul Joseph Scrocca a declarat săptămâna trecută reporterilor că “ ISIS face trafic ilegal de civili în clădiri, astfel încât să nu-i vedem și încearcă să momească coaliția pentru a ataca.
Scrocca a declarat că a fost supravegheată video noua tactică ISIS, dar oficialii americani nu au lansat metrajul.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 aprilie în lume – Trupele rusești au început retragerea din regiunea Nagorno-Karabakh, guvernul israelian a accelerat construcția de așezări în estul Ierusalimului de la declanșarea războiului iar Peste 50.000 de soldați ruși au fost oficial declarați decedați în războiul din Ucraina

Material realizat de Robert Olteanu. Conform documentelor oficiale, guvernul israelian a accelerat construcția de așezări …