Home / A fost azi în lume / 2017 / Au fost 17 și 18 iulie în lume – Elon Musk cere reglementarea inteligenței artificiale, Moscova somează Washingtonul să-i returneze proprietățile imobiliare diplomatice confiscate, iar Ecuador amenință viitorul existenței OPEC
The Guardian

Au fost 17 și 18 iulie în lume – Elon Musk cere reglementarea inteligenței artificiale, Moscova somează Washingtonul să-i returneze proprietățile imobiliare diplomatice confiscate, iar Ecuador amenință viitorul existenței OPEC

  1. Rata deceselor din cadrul războiului din Afganistan a atins un nou record, marcând un deceniu de creștere continuă, cauza principală fiind bombele produse în condiții de casă de talibani, relatează The Guardian. Potrivit unui raport ONU, ce a fost publicat luni, rata deceselor copiilor și a femeilor a crescut în mod special, astfel în cazul copiilor a crescut cu 9%, iar a femeilor cu 23%. Motivul primordial al deceselor sunt bombele fabricate în condiții de casă pe care le folosesc talibanii și care au cauzat 40% din numărul total al deceselor din primele șase luni ale anului 2017. Creșterea mortalității în rândul copiilor cu 9% înseamnă că s-a ajuns la 436 decese și 1.141 copii răniți. Creșterea mortalității în rândul femeilor cu 23%, înseamnă că 174 femei au fost ucise, iar 462 rănite. Atacurile aeriene ale forțelor americane și afgane de asemenea contribuie la creșterea continuă a deceselor în rândul civililor, astfel conform raportului ONU atacurile aeriene au produs o creștere de 43% a ratei deceselor.
  2. Elon Musk, CEO la Tesla și Space X, a declarat că inteligența artificială trebuie reglementată pentru a combate o „amenințare existențială” pentru umanitate până nu e prea târziu, conform The Guardian. Elon Musk a făcut din nou apel pentru regularea inteligenței artificiale, întrucât „până o să devenim activi în regularea inteligenței artificiale va fi prea târziu.” Vorbind la mitingul de vară al Asociației Guvernatorilor Naționali din SUA, Musk a declarat: „În mod normal regulile sunt stabilite după ce un număr de lucruri rele se întâmplă, există un val de panică publică și după mulți ani o agenție de reglementare începe procesul de reglementare a industriei în cauză. Procesul ia o eternitate. În trecut, acest lucru era rău, dar nu reprezenta un risc fundamental pentru existența civilizației.” Musk a mai declarat și în trecut că inteligența artificială este una dintre cele mai majore amenințări pentru existența umanității.
  3. Peste 80.000 copii sub vârsta de 5 ani trăiesc în condiții nepotrivite în vestul Myanmarului și vor avea nevoie de tratament pentru malnutriție peste un an, potrivit unui raport publicat de ONU, informează The Guardian. Raportul ONU a fost bazat pe o analiză realizată asupra satelor din statul vestic Rakhine, unde 75.000 musulmani Rohingya apatrizi s-au refugiat în urma unui conflict armat. Studiul a concluzionat că niciun copil sub vârsta de 2 ani nu se putea încadra în minimul necesar de alimentare, în timp ce 225.000 persoane necesită asistență umanitară. În octombrie anul trecut, militanții Rohingya au atacat poliția de frontieră, provocând retorsiuni din partea armatei, în care guvernul a folosit elicoptere pentru a ataca satele.
  4. David Davis, secretarul pentru Brexit, a făcut apel către Marea Britanie și UE să „treacă la treabă,” relatează BBC. Davis a fost la Bruxelles pentru a iniția a doua rundă de negocieri Brexit. Acesta a declarat că prioritatea sa este să „elimine incertitudinea” în ceea ce privește viitorul cetățenilor UE ce trăiesc pe teritoriul Marii Britanii și a cetățenilor britanici ce trăiesc pe teritoriul țărilor UE. UE susține că trebuie să existe progres substanțial în această privință, în ceea ce privește înțelegerile financiare și problema hotarului cu Irlanda, înainte de a începe negocierile despre comerț.
  5. Moscova a cerut Washingtonului săi returneze proprietățile imobiliare diplomatice, ce i-au fost confiscate de către administrația Obama sub pretextul acuzațiilor de implicare în alegerile prezidențiale din SUA sin 2016, potrivit BBC. Rusia a depus presiune asupra SUA în ultimele luni să-i returneze cele două imobiliare diplomatice confiscate anul trecut de administrația Obama. În urma unor discuții dintre cele două părți implicate, un oficial rus a declarat că problema a fost „practic” rezolvată. Rusia a fost înfuriată de mișcare administrației Obama, ministrul de externe Sergei Lavrov numind-o „furt la lumina zilei.” În decembrie 2016, SUA a expulzat 35 diplomați ruși și a confiscat cele două imobiliare din cauza acuzațiilor aduse Kremlinului că ar fi încercat să influențeze rezultatele alegerilor prezidențiale din noiembrie din SUA.
  6. Oficialii saudiți au deschis o investigație asupra unei femei ce a postat online o poză cu ea îmbrăcată în fustă mini și croptop în public, astfel unii oficiali cer arestarea ei, iar alții îi sar în apărare, informează The Telegraph. Oficialii țării musulmane, profund conservatoare, au început discuțiile pentru a lua acțiuni împotriva femeii ce ar fi violat legea regatului în ceea ce privește ținuta în public. Femeile în Arabia Saudită trebuie să poarte pelerine lungi și largi în public, cunoscute sub numele de abaya. Majoritatea de asemenea își acoperă părul și fața, deși se fac excepții pentru oficiali ai altor state ce vizitează regatul.
  7. Președintele SUA, Donald Trump, i-a îndemnat pe colegii săi din Partidul Republican „să lase programul Obamacare să eșueze,” conform The Guardian. În urma mai multor tentative de a înlocui programul de sănătate a fostului președinte SUA, Barack Obama, cu un alt program, actualul președinte Donald Trump i-a îndemnat pe republicani să-l lase să eșueze de la sine. După ce nu i-a reușit luni să înlocuiască legea din 2010 cu un alt program de sănătate, acesta a declarat că nu va depune niciun efort de a ține programul actual în viață, astfel acesta va eșua de la sine și va fi nevoie de o înlocuire a acestuia.
  8. Ecuator a creat pericolul unei destrămări a OPEC după ce a mărit rata producției de petrol, potrivit The Guardian. Majorarea introdusă de Ecuador reprezintă un mic procentaj din producția globală și ar putea să nu aibă un efect consistent asupra prețului petrolului pe piața globală, dar ar putea să motiveze alte state să-și regândească angajamentul față de înțelegerea OPEC de a ține producția de petrol la un nivel mic pentru a stabiliza prețul acestuia pe piață. Țările sud-africane au încheiat o înțelegere de a scădea producția de petrol la 26.000 barili per zi până în 2018.
  9. Forțele de securitate egiptene au ucis marți un militant ISIS proeminent în Sinaiul de Nord, relatează Reuters. Anunțul a fost făcut de către ministerul de interne al Egiptului. Egipt face față în prezent unei urgențe cauzate de prezența ISIS în peninsula Sinai, unde sute de soldați și polițiști au fost uciși din 2013 și până în prezent. Declarația ministerului a menționat că forțele de securitate au efectuat un raid asupra unei clădiri în construcție din Arish, un oraș din Sinaiul de Nord, unde militanții și-au stabilit o bază de operațiuni.
  10. SUA a impus marți noi sancțiuni economice Iranului pentru programul acestuia de rachete balistice, informează Reuters. SUA a declarat că „activitățile maligne” ale Teheranului în Orientul Mijlociu subminează orice „contribuție pozitivă” a acordului nuclear încheiat în 2015. Mișcarea sugerează că administrația președintelui Donald Trump intenționează să păstreze acordul nuclear încheiat cu Iranul de administrația Obama, dar că vrea să depună presiune asupra Teheranului.

Despre Valeria Bortă

Vezi și

A fost 18 martie în lume – Armata Coreei de Nord a lansat mai multe rachete în timpul vizitei în Coreea de Sud a lui Antony Blinken, Sute de oameni au protestat în orașul Santiago din Cuba din cauza penelor de curent și a lipsei de alimente iar Oficialii din Kyrgyzstan și cei din Tadjikistan au ajuns la un acord privind 11 kilometri din frontiera comună

Material realizat de Mihai-Marco Percă. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că a susținut ideea …