Home / A fost azi în lume / Au fost 16 și 17 iulie în lume – Turcia inițiază represalii după lovitura de stat eșuată a armatei, noi violențe în cel mai mare oraș din Siria, iar Venezuela își redeschide granița cu Columbia pe fondul crizei alimentare

Au fost 16 și 17 iulie în lume – Turcia inițiază represalii după lovitura de stat eșuată a armatei, noi violențe în cel mai mare oraș din Siria, iar Venezuela își redeschide granița cu Columbia pe fondul crizei alimentare

Material realizat de Ioana Rusu și Ana Onea

TITLURILE WEEKEND-ULUI

Autoritățile franceze au arestat încă trei persoane, duminică dimineață, în urma atentatului produs la Nisa, relatează Reuters. Atacul în urma căruia cel puțin 84 de persoane și-au pierdut viața în timp ce asistau la celebrarea zilei Bastiliei a fost revendicat de gruparea teroristă Stat Islamic, iar poliția franceză a arestat încă trei persoane care se presupune că au avut legătură cu carnagiul de pe faleză. Atacul de la Nisa a fost comis de Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, un francez de origine tunisiană, în vârstă de 31 de ani, care a fost împușcat de către poliție după ce a lovit intenționat cu un camion sute de persoane. Ancheta este în desfășurare, iar la acest moment autoritățile încearcă să afle dacă Bouhlel a avut complici, în acest context fiind reținute șapte persoane care sunt suspectate că ar fi implicate în acest caz.

Un grup armat a intrat într-un sediu de poliție din Erevan, Armenia, și a luat mai mulți ostatici, printre care și șeful adjunct al poliției naționale, informează Reuters. Persoanele care au ocupat sediul central al poliției din Erevan au cerut demisia președintelui Serj Sarkissian. În momentul atacului în clădire se aflau mai multe persoane, dintre care șase au fost luate ostatici. Autoritățile de la Erevan au admis că o luare de ostatici este în curs, dar au dat asigurări că toate instituțiile statului funcționează în mod normal și că nu este vorba despre o tentativă de lovitură de stat. Serviciul Național de Securitate a precizat că au fost purtate negocieri cu atacatorii pentru a-i determina să se predea. Se presupune că atacul ar fi avut legătură cu arestarea pe 20 iunie a lui Jirar Sefilyan, unul dintre liderii opoziției, erou al războaielor civile din Liban și Nagorno-Karabah și un susținător al conflictului dintre Armenia și Azerbaidjan. Ulterior, atacul a fost revendicat de gruparea Vitejii din Sason, care a anunțat că a declanșat rebeliunea.

Un cetățean palestinian a fost arestat în Ierusalim pentru posesie de bombe artizanale, relatează Le Figaro. Bărbatul, un locuitor al orașului Beit Ula din Cisiordania, a fost reținut după ce asupra sa au fost găsite mai multe bombe artizanale. Potrivit unui comunicat, poliția a încercuit zona și a dezamorsat trei bombe care erau conectate între ele. Primarul din Ierusalim, Nir Barkat, a ținut să mulțumească forțelor de securitate pentru că au reușit să împiedice un atac și a îndemnat populația să continuie activitățile cotidiene întrucât nu există nici o amenințare.

Aproximativ 6000 de persoane au fost arestate în Turcia, iar operațiunile de acest gen sunt abia la început, informează BBC. Ministrul turc al justiției, Bekir Bozdag, a anunțat că au fost făcute arestări în masă, aproximativ 6000 de persoane fiind reținute până în prezent în legătură cu lovitura de stat eșuată din noaptea de vineri spre sâmbătă. Cel pușin 50 de ofițeri au fost încarcerați, duminică, în provincia Denizli, din vestul Turciei și cel puțin 265 de persoane și-au pierdut viața în urma ciocnirilor violente. De asemenea, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat faptul că este foarte posibil ca Parlamentul să ia în discuție reintroducerea pedepsei cu moartea.

După lovitura de stat eșuată din Turcia, președintele Recep Tayyip Erdogan cere Statelor Unite ale Americii extrădarea predicatorului Fethullah Gulen, relatează Al Jazeeera. Președintele turc a cerut extrădarea lui Gulen deoarece îl consideră responsabil pentru puciul eșuat, lansat vineri seară. De asemenea, premierul turc, Binali Yildirim, a afirmat că toate statele care îl vor proteja sau îl vor adăposti pe Gulen vor fi în război cu Turcia. Secretarul de stat american, John Kerry, aflat în vizită la Luxemburg, a anunțat că Washingtonul va ajuta Ankara în ancheta asupra acestor evenimente și cere guvernului turc să îi trimită dovezi contra opozantului Fethullah Gulen, acuzat de complot. Gulen este un cleric musulman, care s-a mutat în Statele Unite ale Americii încă din 1999. În trecut, acesta a fost unul dintre aliații lui Erdogan, dar lupta pentru preluarea puterii i-a transformat în inamici.

Loviturile aeriene asupra orașului sirian Aleppo au ucis cel puțin 28 de persoane, inclusiv copii, potrivit Observatorului Sirian Pentru Drepturile Omului, scrie BBC. Atacurile, raportate de avioanele militare siriene sau rusești, au avut loc în zonele controlate de rebeli, în partea de est a orașului. Într-unul din cartiere, un spital a fost lovit în bombardament, o parte a personalului și a pacienților fiind raniți. Oamenii dintr-un alt cartier au raportat, de asemenea, utilizarea dispozitivelor explozive nedirijate brute. Aleppo, odată centru comercial și industrial sirian, a fost divizat din 2012, guvernul controlând jumatatea vestică, iar facțiunile rebele pe cea estică. Dar, în ultimele luni, forțele guvernamentale susținute de atacurile aeriene din Rusia aproape au încercuit zonele controlate de rebeli și au tăiat una dintre cele două rute acestora către Turcia.

Venezuela și-a deschis granița cu Columbia, pentru a doua oară în această lună pentru a permite oamenilor să treacă de cealaltă parte pentru a cumpăra produse alimentare de bază și medicamente, relatează BBC. Săptămâna trecuta 35.000 de oameni au trecut granițele pentru prima dată de când frontiera a fost închisă cu un an în urmă de președintele Nicolas Maduro pentru a lupta împotriva criminalității transfrontaliere. Oficialii au spus că cel puțin la fel de mulți au intrat în Columbia, sâmbătă. Multe bunuri de bază sunt în cantități mici în Venezuela, din cauza unei grave crize economice. Granița aflată peste un pod pietonal care leagă Tachira în Venezuela și Cucuta în Columbia a fost deschisa cu o zi mai devreme decât autoritățile din ambele țări au anunțat anterior, în special pentru a evita aglomerația. Venezuela a suferit un deficit sever de luni de zile, ca urmare a căderii prețului petrolului care este sursă primară de venit a țării.

Zeci de vietnamezi care s-au adunat pentru un protest anti-China în centrul orașului Hanoi au fost ridicați de către autorități duminică, deoarece aceștia au încercat să obțină sprijin pentru o hotărâre a tribunalului internațional de respingere a pretențiilor Beijingului în Marea Chinei de Sud, conform The Guardian. Mitingul a fost organizat de grupul No-U din Hanoi, care se opune pretențiilor expansive ale Chinei în Marea Chinei de Sud. Acest eveniment a venit după ce curtea permanentă de arbitraj de la Haga a emis, săptămâna trecută, hotărârea într-un caz inițiat de Filipine, care împreună cu Vietnam este una dintre reclamante referitor la apele în litigiu. Autoritățile comuniste din Vietnam au oprit înainte aceste proteste temându-se că ar putea să agite disidența. China a respins hotărârea tribunalului și a refuzat să participe la arbitraj.

Israelul a tras duminică rachete spre o dronă fără pilot, care a intrat în spațiul aerian israelian din Siria și s-a întors înapoi, a declarat armata, conform Reuters. ,,Două rachete de apărare aeriană au fost trase spre o dronă care s-a infiltrat în spațiul aerian israelian în centrul Golan Heights. Drona s-a întors în Siria”, a declarat armata israeliană. Un purtator de cuvant militar a declarat că nu au existat pierderi cunoscute. O sursă rebelă siriană din zonă a spus că armata siriană a lansat un raid aerian rar asupra satului al-Shajara, de-a lungul graniței iordaniane. Satul, care este de asemenea aproape de frontiera israeliană, este deținut de grupul Shuhada al-Yarmouk, care este considerat a fi afiliat Statului Islamic. Cu toate că în mod oficial este neutru în războiul civil, Israelul s-a angajat în mod frecvent pentru a preveni transporturile de armament avansat către grupul Hezbollah din Liban sprijinit de Iran, ai cărui luptători au fost aliati cu președintele sirian Bashar al-Assad.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 aprilie în lume – Trupele rusești au început retragerea din regiunea Nagorno-Karabakh, guvernul israelian a accelerat construcția de așezări în estul Ierusalimului de la declanșarea războiului iar Peste 50.000 de soldați ruși au fost oficial declarați decedați în războiul din Ucraina

Material realizat de Robert Olteanu. Conform documentelor oficiale, guvernul israelian a accelerat construcția de așezări …