Home / A fost azi în lume / 2017 / Au fost 13 și 14 mai în lume – Victorie importantă pentru Merkel în ultimele alegeri regionale dinaintea scrutinului general din toamnă, Donald Trump promite numirea rapidă a unui nou director FBI, iar soldații din Coasta de Fildeș se revoltă din cauza salariilor
germania merkel alegeri rinul de nord westphalia

Au fost 13 și 14 mai în lume – Victorie importantă pentru Merkel în ultimele alegeri regionale dinaintea scrutinului general din toamnă, Donald Trump promite numirea rapidă a unui nou director FBI, iar soldații din Coasta de Fildeș se revoltă din cauza salariilor

Material realizat de Marina Ghiță și Adrian Călugăru

Președintele SUA, Donald Trump, a declarat că va numi un nou director al FBI, după ce a declanșat o furtună politică prin demiterea celui care investighează posibilul amestec al Rusiei în campania prezidențială a liderului de la Casa Albă, informează Reuters. Trump a declarat reporterilor că ar putea fi capabil să decidă cine ar trebui să-l succeadă pe James Comey la conducerea Biroului Federal de Investigații până săptămâna viitoare. „Cred că procesul va fi unul rapid”, a declarat Trump, adăugând că toți candidații luați în considerare sunt cunoscuți administrației. „Ei au fost verificați de-a lungul carierei și sunt foarte cunoscuți, foarte respectați, oameni cu adevărat talentați și asta este ceea ce vrem pentru FBI”.

O redresare economică și o perspectivă robustă în zona euro sunt semnalele care arată că Banca Centrală Europeană ar putea contribui la normalizarea politicii monetare, a declarat președintele german al Bundesbank, Jens Weidmann, informează Reuters. Weidmann, unul dintre cei mai conservatori politicieni ai BCE, a declarat că alegerea lui Emmanuel Macron ca președinte francez ar trebui să dea blocului euro un impuls economic suplimentar. „Dezvoltarea economică consolidată în zona euro și perspectivele robuste conduc la o normalizare a politicii monetare, a declarat Weidmann în cadrul reuniunii grupului G7 din Bari, Italia. Acesta a adăugat că victoria lui Macron în alegerile prezidențiale din Franța ar putea contribui la creșterea economică în zona euro.

Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG) a respins decizia președintelui Yemenului, Abd-Rabbu Mansour Hadi de a forma un consiliu politic de tranziție în sudul Yemenului, afirmând că este necesară ignorarea separării sudului Yemenului, informează Al Jazeera. Guvernul lui Hadi a considerat formarea consiliului drept un act care „vizează interesele țării, viitorul și structura socială”. Noul consiliu ar fi fost văzut ca fiind o încercare de a consolida relațiile de zeci de ani pentru secesiunea regiunii sudice a Yemenului.

Mai mulți soldați au blocat accesul la Bouake, cel de-al doilea oraș ca mărime din Coasta de Fildeș, în semn de revoltă asupra disputei salariale, informează BBC. Unul dintre liderii revoltei a declarat că soldații sunt „gata să lupte” dacă sunt atacați. Sergentul Seydou Koné a declarat că nu dorește să negocieze cu nimeni, potrivit agenției de știri Reuters. Trei rebeli din războiul civil al țării au fost răniți după ce soldații răzvrătiți au deschis focul în Bouake pentru a-i împiedica să organizeze propriul protest, a declarat sergentul Koné.

Cel puțin 23 de persoane au murit după ce un autobuz care transporta femei și copii a căzut de pe o stâncă lângă stațiunea turcă Marmaris, informează The Guardian. Accidentul a avut loc în apropiere de trecătoarea Sakar. „Din păcate, am avut 20 de morți și alte 11 persoane au fost grav rănite”, a declarat Amir Çiçek, guvernatorul provinciei Muğla, numindu-l un „accident oribil”. Deputatul Kamil Koten a declarat că autobuzul s-a prăbușit printr-o barieră și căzut la 15 metri pe un drum inferior, aterizând pe o mașină în care se aflau trei persoane. „Dacă luăm în calcul aceste trei decese, numărul morților se ridică la 23″, a declarat acesta.

Uniunea creștin-democrată (CDU), formațiunea condusă de cancelarul Angela Merkel, a obținut o victorie importantă în alegerile regionale din statul Rinul de Nord-Westphalia, un scrutin urmărit îndeaproape de analiști deoarece rezultatul acestuia este considerat crucial în alegerile generale care au loc în toamna acestui an, informează BBC. Întreaga atenție a fost îndreptată spre duelul dintre CDU și socialiștii de la SPD, conduși de fostul președinte al Parlamentului European, Martin Schulz, care se aflau la guvernarea regiunii într-o coaliție cu Partidul Verde. CDU a obținut însă 34,5% din voturi, o creștere de peste 8 procente față de scrutinul precedent, în timp ce SPD a scăzut consistent, la 30,5% (față de circa 38% anterior). De asemenea, liberalii (FDP) au înregistrat o creștere, până la 12%, în timp ce formațiunea extrmistă Alternativa pentru Germania (AfD) a obținut 7,5%, Partidul Verde a coborât la 6%, iar formațiunea de stânga ”Die Linke” a obținut 5% din voturi.

Președintele Chinei, Xi Jinping, a lansat un nou apel pentru liderii lumii în încercarea de a-i determina pe aceștia să respingă protecționismul, să promoveze globalizarea și să ”se adune laolaltă precum un cârd de gâște”, scrie The Guardian. Declarațiile liderului de la Beijing au fost făcute cu ocazia formului de promovare a inițiativei comerciale ”Belt and Road”, un proiect de cooperare economică ce vizează să sprijine dezvoltarea și comerțul. ”Creșterea economică nu se află pe un teren solid…globalizarea economică se confruntă cu multe greutăți. Dezvoltarea a devenit tot mai inegală – ca să nu mai menționăm provocările care umbresc economia mondială, precum războaie, conflicte, terorism și un flux masiv de refugiați și migranți”, a declarat Xi Jinping în discursul său susținut cu ocazia forumului. ”Nicio țară nu poate să se confrunte singură cu aceste provocări, dacă dorește să progreseze”, a mai adăugat acesta, căutând să se poziționeze în opoziție cu omologul său american Donald Trump, cerându-le liderilor de stat și de guverne prezenți la summit să ”respingă protecționismul și aranjamentele comerciale exclusive”.

Despre PoliticALL

Vezi și

polonia veto lege justitie proteste varsovia lege si justitie

“The Polish Issue:” the citizens are arbitrating the fight between politics and justice, on the background of EU’s concerns

In the last days, the situation created by the changes in the Polish judicial system …