Home / A fost azi în lume / 2017 / Au fost 12 și 13 august în lume – Marea Britanie a folosit invazia din Irak din 1990 pentru a vinde armament, Donald Trump a fost aspru criticat după ce a evitat să condamne explicit violențele comise de extremiști la Charlottesville, în timp ce fostul director de comunicare al Casei Albe susține că sunt ”elemente din interior care doresc debarcarea președintelui”
Protestele din Charllotesville au fost initiate de suprematiștii albi care au manifestat împotriva înlăturării unei statui din epoca colonială, pe care autoritățile și restul populației au catalogat-o drept ”o reminiscență a rasismului colonial american”.

Au fost 12 și 13 august în lume – Marea Britanie a folosit invazia din Irak din 1990 pentru a vinde armament, Donald Trump a fost aspru criticat după ce a evitat să condamne explicit violențele comise de extremiști la Charlottesville, în timp ce fostul director de comunicare al Casei Albe susține că sunt ”elemente din interior care doresc debarcarea președintelui”

Material realizat de Adrian Călugăru și Valeria Bortă

Invazia asupra Kuwaitului din 1990 a fost folosită de Marea Britanie drept o oportunitate de a vinde armament, conform unor informații secrete declasificate, informează The Guardian. Potrivit documentelor declasificate recent, Marea Britanie a văzut invazia drept o „oportunitate fără egal” pentru a vinde armament în statele din Golf. Documentele publicate de Arhivele Naționale dezvăluie cum în planificarea războiului din Golf din 1990, guvernul Tatcher s-a asigurat că producătorii de armament britanici au oportunitatea de a face vânzări considerabile. Războiul a reprezentat o pistă de lansare pentru comerțul britanic cu armament din regiune și a stabilit o relație de comerț ce continuă până în prezent.

Un motociclist sinucigaș a ucis 15 persoane în Pakistan cu un atac cu bombă, relatează The Guardian. Un motociclist sinucigaș a atacat cu bombă un camion militar și a ucis în consecință opt soldați și șapte civili în orașul din sud-vestul Pakistanului, Quetta. Kabeer Khan, un expert în materiale explozibile, a declarat în urma unei analize a exploziei, că atacatorul sinucigaș transporta 25 kg de material explozibil pe motocicleta pe care a izbit-o în camion. Un raport al armatei a anunțat că în urma atacului de asemenea au fost rănite 25 persoane, dintre care 15 civili.

Oamenii de știință au descoperit 91 vulcani sub stratul de gheață din Antarctica, potrivit The Guardian. Oamenii de știință au descoperit cea mai mare regiune vulcanică de pe Pământ – doi kilometri sub stratul de gheață ce acoperă vestul Antarcticii. Proiectul, inițiat de Universitatea din Edinburg, a descoperit aproape 100 vulcani – cel mai mare dintre aceștia fiind de înălțimea vulcanului Eiger, din Elveția, ce are aproape 4.000 metri. Erupțiile vulcanice din regiune ar putea sa nu ajungă până la suprafață, dar ar putea topi gheața de dedesubt, ceea ce ar duce la o destabilizare drastică a acesteia.

Guvernul Venezuelei a recuperat o parte din armamentul folosit pentru atacul asupra bazei militare de pe 6 august și a început o vânătoare de suspecți, ce se presupune că se ascund în Miami, relatează Reuters. Pe 6 august, într-un punct culminant al crizei politice din Venezuela, un grup de foști și actuali oficiali ai armatei au atacat o bază militară de lângă orașul Valencia, după ce au făcut apel general pentru a începe o revoltă împotriva președintelui socialist Nicolas Maduro. Guvernul Venezuelei a catalogat atacul drept „atac terorist” și a acuzat opoziția politică și SUA, dușmanul ideologic al Venezuelei, de faptul că au contribuit la eforturile de a-l îndepărta de la conducerea statului.

Un ziar de stat din China a declarat că ordinul președintelui SUA Donald Trump de a investiga o practică frauduloasă în comerț comisă de China va „otrăvi” relațiile dintre cele două state, informează Reuters. Trump va anunța luni dacă pune în aplicare ordinul de investigare a practicilor de comerț ale Chinei. Potrivit liderului de la Casa Albă, companiile SUA ce operează în China trebuie să renunțe la prprietățile intelectuale, ceea ce e o practică frauduloasă.

Directorul general al CIA, Mike Pompeo, a declarat că nu ar fi surprinzător ca Phenianul să efectueze încă un test balistic în viitorul apropiat, de vreme ce Coreea de Nord a realizat deja două teste în luna iulie, informează Reuters. ”Sunt ferm convins că liderul nord-coreean va continua să dezvolte programul său balistic, așa că nu ar fi deloc surprinzător să efectueze un nou test”, a declarat Pompeo pentru Fox News Sunday. Pe de altă parte, Coreea de Nord pare că nu ar fi reușit să dezvolte o tehnologie de ghidare a rachetelor la revenirea în atmosferă, fiind estimat că acest lucru va mai dura încă unul sau doi ani, potrivit ministerului apărării din Coreea de Sud. Aceeași sursă a subliniat însă că programul de miniaturizare a focoaselor nucleare avansează rapid. Ultimele desfășurări ale evenimentelor din jurul dezvoltării programului balistic și nuclear al Coreei de Nord au inflamat puternic tensiunile dintre Phenian, țările din regiunea peninsulei Coreea și Statele Unite ale Americii. Președintele SUA, Donald Trump, a amenințat că armata este pregătită pentru a lovi oricând Coreea de Nord în cazul unei agresiuni, în timp ce Phenianul a replicat că are în vizor lovirea bazei militare americane din Pacific, aflată în arhipelagul Guam.

Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a fost intens criticat după ce a evitat să acuze fățiș gruparea protestatarilor albi extremiști pentru violențele din Charlottesville, din statul Virginia, în urma căreia o tânără de 32 de ani și-a pierdut viața, relatează Business Insider. Casa Albă a încercat să corecteze atitudinea inițială a lui Trump, care condamnase, sâmbătă, într-un discurs ”desfășurarea de ură, bigotrie și violență din partea tuturor taberelor”, incluzând astfel între cei pe care- i considera vinovați de violențe și pe contramanifestanții adunați pentru a se opune albilor naționaliști. Astfel, administrația prezidențială a răspuns unor critici dure, unele venite chiar din partea republicanilor, încercând să explice printr-o serie de comunicate contextul declarațiilor lui Trump și că, defapt, acesta a dorit să condamne toate formele de violență care au erupt la manifestația din Charlottesville. Ulterior, Casa Albă a revenit cu un comunicat prin care manifestanții extremei drepte erau condamnați explicit. Între timp, un tânăr de 20 de ani a fost arestat după ce a condus o mașină în mulțimea de contra-manifestanți, provocând decesul unei femei de 32 de ani și rănind alte câteva zeci de persoane.

Comisia de Anchetă a ONU pentru Siria a adunat suficiente dovezi pentru a-l putea acuza pe președintele Bashar al-Assad de crime de război, potrivit unei figuri importante din cadrul comisiei, procurorul Carla del Ponte, informează Reuters. Del Ponte, în vârstă de 70 de ani, a condus anchetele pentru crimele de război din Rwande și Yugoslavia, în urmă cu peste 20 de ani. Aceasta a anunțat totodată că renunță la statutul de membru al comisiei, ca protest pentru eșecul Consiliului de Securitate al ONU de a constitui un tribunal special pentru Siria pentru judecarea presupușilor criminali de război. Del Ponte nu a specificat când va renunța efectiv la a face parte din comisie. Ea și-a exprimat frustrarea despre inacțiunea ONU în acest caz, afirmând că ”există suficiente dovezi în acest caz”. ”De aceea situația este atât de frustrantă. Munca pregătitoare a fost făcută. În ciuda acestui lucru, nu există un procuror de caz și un rechizitoriu”, a mai adăugat Del Ponte.

Cel puțin 24 de persoane și-au pierdut viața, printre care și un minor, în urma violențelor izbucnite după alegerile prezidențiale din Kenya, scrie The Guardian. Taberele celor doi principali candidați, președintele în exercițiu Uhuru Kenyatta, care a obținut un nou mandat, și a reprezentantului opoziției, Raila Odinga, s-au ciocnit după ce susținătorii celui din urmă au acuzat autoritățile că au falsificat rezultatul final. Cu toate acestea, observatorii internaționali au creditat alegerile ca fiind organizate corect. Atmosfera din capitala Nairobi și alte câteva orașe rămâne una tensionată, după ce opozanții președintelui au acuzat forțele de ordine că au folosit muniție de război împotriva lor. De cealaltă parte, poliția afirmă că au fost trase doar focuri în aer pentru dispersarea protestatarilor care i-au atacat cu pietre și alte obiecte și pentru a împiedica jefuirea unor magazine.

Fostul director de comunicare al Casei Albe pentru doar 10 zile, Anthony Scaramucci, a declarat că există persoane în interiorul Casei Albe care lucrează pentru debarcarea președintelui Donald Trump, informează BBC. Scaramucci a oferit un interviu pentru ABC News, vorbind pentru prima dată după concedierea sa după doar 10 zile de lucru la Casa Albă, care a survenit în urma unui atac virulent la adresa șefului de cabinet al administrației americane, Reince Preibus, care la rândul său a fost eliberat din funcție. Scaramucci a declarat că declarațiile la adresa lui Preibus nu sunt înregistrate, fiind nevoit să ”plătească pentru consecințe”. ”Legat de ce se întâmplă la Washington…este că președintele nu este un reprezentant al establishmentului politic, așa că a devenit un obiectiv pentru ca acesta să fie înlăturat. Cred că sunt elemente la Washington, inclusiv la Casa Albă, care nu se raliază neapărat la agenda sau interesele președintelui”, a declarat Scaramucci.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 18 martie în lume – Armata Coreei de Nord a lansat mai multe rachete în timpul vizitei în Coreea de Sud a lui Antony Blinken, Sute de oameni au protestat în orașul Santiago din Cuba din cauza penelor de curent și a lipsei de alimente iar Oficialii din Kyrgyzstan și cei din Tadjikistan au ajuns la un acord privind 11 kilometri din frontiera comună

Material realizat de Mihai-Marco Percă. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că a susținut ideea …