Home / GeopoliticALL / Statul Islamic: destabilizatorul Siriei și Irakului, o amenințare pentru întreaga lume

Statul Islamic: destabilizatorul Siriei și Irakului, o amenințare pentru întreaga lume

isisStatul Islamic, gruparea extremistă sunnită a cărei ascensiune rapidă în controlarea unor teritorii întinse din Irak și Siria a transformat-o în ultimele luni în principala formațiune teroristă ce amenință stabilitatea Orientului Mijlociu, se confruntă cu provocarea de a menține starea de spirit în rândul militanților, dar și a populației civile pe care o controlează. Acest fapt se poate dovedi decisiv în strategia de contracarare a acestora de către puterile occidentale și statele a căror stabilitate este amenințată, scrie The Economist.

Ultimele două luni au fost foarte încărcate pentru Statul Islamic, organizația teroristă care operează în Irak și Siria. Pe data de 29 iulie, la doar două săptămâni după cucerirea orașului Mosul din Irak, ISIS instituia un califat islamic și se revendica drept vocea a 1,6 miliarde de musulmani din întreaga lume. Gruparea teroristă și-a croit apoi drum până în Bagdad, după care s-a deplasat în nord, spre regiunea autonomă kurdă, atacând în acest timp comunitățile de creștini și sunniți. Pe 8 august, președintele american Barack Obama a luat decizia de a autoriza atacuri aeriene împotriva ISIS.

Statul Islamic, cunoscut ca Statul Islamic al Irakului și Siriei, ISIS sau ISIL, a renăscut din cenușa Statului Islamic din Irak, un grup violent care a condus atacurile împotriva aliaților Statelor Unite din timpul invaziei din 2003. În 2011, liderul lor a fost asasinat, dar cei rămași au continuat să distrugă Irakul și să stoarcă bani de la locuitorii din Mosul. Războiul civil din Siria a creat o oportunitate pentru membrii grupării teroriste să se regrupeze și să recruteze noi membri. ISIS este acum o grupare cu mii de adepți, inclusiv militanți străini, care a reușit să preia controlul asupra unor teritorii întinse.

Cum a ajuns această grupare să ducă cu succes ofensiva militară pe fondul instabilității din Irak și Siria? Deși ISIS s-a autointitulat reprezentantul lumii musulmane, majoritatea musulmanilor se distanțează de acțiunile extremiștilor Statul Islamic, pe care îi consideră criminali. ISIS a pus stăpânire pe câmpuri petroliere, baze militare și armament, inclusiv câteva arme americane. Și chiar dacă avioanele militare americane au împins forțele militare teroriste, Barack Obama a declarat că nu are de gând să-i alunge pe aceștia. Pentru ca ISIS să se fie înfrânt, este nevoie ca sunniții să se întoarcă împotriva lor. În Siria, președintele Bashar Assad a început timid să contracareze invazia teroristă, însă rebelii sirieni se luptă cu aceștia încă din ianuarie. Între timp, pe 24 august, Statul Islamic a reușit capturarea bazei aeriene de la Tabaqa, la capătul unei săptămâni în care au fost cucerite o serie de sate controlate de rebelii anti-guvernamentali din apropiere de Aleppo.

Grupările jihadiste tind să se dovedească în general destul de slabe în privința guvernării, ajung să piardă suportul populației civile și sucombă în ceea ce privește cele mai ambițioase ținte, precum construirea unui stat. Însă ascensiunea ideologiei islamiste extremiste, precum și multiplele lacune ale lumii arabe permit unor astfel de grupări să supraviețuiască suficient cât să devină o corvoadă pentru ele însele, ajungând să rivalizeze, așa cum se întâmplă cu facțiunea yemenită al-Qaeda din Peninsula Arabă sau jihadiștii din Mali.

Occidentul a descris ISIS drept cea mai sofisticată grupare dintre toate acestea, fiind totodată percepută și ca cea mai mare amenințare la adresa securității cu care se confruntă lumea după atentatele de la 11 septembrie. Actualmente, o soluție pentru războiul din Siria nu se întrevede, iar situația din Irak rămâne volatilă. Așadar, chiar și în cel mai fericit scenariu posibil, este de estimat că SI va rămâne activ cel puțin câteva generații de-acum încolo. Amenințările exercitate de reprezentanții acestuia nu se rezumă însă doar la Siria, Irak și vecinii acestora, în condițiile în care odată ce miile de luptători străini din întreaga lume ar putea să se reîntoarcă în țările de origine sub forma unor rebeli radicalizați, multe state se află în zona de risc generată de activitatea acestei grupări teroriste.

Despre Marina Isabella Pirnea

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *