Home / A fost azi în lume / A fost 8 decembrie în lume – Armata siriană suspendă operațiunile din estul Alepului, șeful spionajului britanic susține că statele ostile sunt un ”pericol fundamental” pentru Europa, iar UE elimină vizele pentru cetățenii din Ucraina și Georgia

A fost 8 decembrie în lume – Armata siriană suspendă operațiunile din estul Alepului, șeful spionajului britanic susține că statele ostile sunt un ”pericol fundamental” pentru Europa, iar UE elimină vizele pentru cetățenii din Ucraina și Georgia

Material realizat de Marina Ghiță și Valeria Bortă

Marine Le Pen, liderul francez al partidului de dreapta Frontul Național, a propus să nu li se ofere educație gratuită copiilor cu părinți imigranți ilegali, informează The Guardian. Le Pen a propus acest lucru ca parte a măsurilor dure de restricționare a serviciului de stat. Lidera a declarat că ”Nu am nimic cu străinii, dar le spun acestora: dacă vii în țara noastră, nu te aștepta că se va avea grijă de tine, vei fi tratat [de sistemul medical] și copii tăi vor fi educați pe gratis.” De asemenea, aceasta a mai adăugat în timpul unei conferințe că ”Toate astea s-au terminat, timpul de joacă s-a terminat.” Conform sondajelor liderul Frontului Național va fi pe poziția a doua în urma alegerilor prezidențiale de anul viitor, cu toate acestea Le Pen speră să aibă șanse să câștige în urma câștigului lui Trump.

Bill English, un fermier social-conservator, urmează să devină noul prim-ministru al Noii Zeelande, informează The Guardian. Câștigul fermierului ce a suferit la campania electorală din 2002 o pierdere împreună cu partidul său, Partidul Național, urmează acum să devină prim-ministru datorită retragerii din campania electorală a adversarului său. Fostul vice prim-ministru și ministru al finanțelor cu trei mandate a susținut că a ”crescut” mult de la înfrângerea sa din 2002. English a fost pentru prima dată ales pentru a fi membru de parlament în 1990. Acesta a votat în trecut împotriva căsătoriilor persoanelor de același sex, avortului și legea pentru eutanasie. Profesorul de științe politice de la Universitatea Auckland, Raymond Miller a declarat că nu se așteaptă la mari schimbări în timpul președinției lui English.

Ministrul de externe rus, Sergei Lavrov, a declarat că armata siriană a suspendat operațiunile militare din estul orașului Alep, conform BBC. Armata siriană a întreprins această acțiune pentru a permite civililor blocați pe frontul de luptă să plece din zonă. Lavrov susține că în jur de 8.000 persoane urmează să fie evacuate. Forțele guvernamentale au preluat controlul asupra 75% din teritoriul de est al orașului Alep, controlate în ultimii patru ani de rebeli. Ministrul de externe rus a mai declarat că sâmbăta viitoare oficialii ruși și cei americani se vor întâlni la Geneva pentru a discuta despre modul în care ar putea fi încetate violențele din Alep.

Glencore și Qatar au investit 11.3 miliarde dolari americani în cea mai mare companie de petrol din Rusia, informează BBC. Kremlinul a anunțat că Glencore, comerciantul de mărfuri, și fondul suveran al Qatarului au cumpărat 19.5% din acțiunile Rosneft, cea mai mare companie de petrol din Rusia. Președintele rus Vladimir Putin a declarat că ”Aceasta este cea mai mare afacere de privatizare, cea mai mare afacere de cumpărare și achiziționare în sectorul global de petrol și gaz din 2016.” British Petroleum deține 19.75% din interesele Rosneft. Rusia deține majoritatea acțiunilor, deci și puterea decizională. Vânzarea mult planificată este parte a planului guvernului rus de a mai vinde din activele statului pentru a trece peste recesiunea economică ce durează deja doi ani, cauzată de scăderea prețurilor petrolului.

Șeful agenției britanice de inteligență MI6, Alex Younger, a declarat că statele ostile reprezintă ”un pericol fundamental” pentru Europa, potrivit The Guardian. Younger susține că atacurile cibernetice, propaganda și subminarea din partea statelor ostile reprezintă ”un pericol fundamental” pentru democrațiile Europei, inclusiv Marea Britanie. În discursul său cu puține precedente, fiind ținut de un conducătorul MI6 în funcție, Younger nu a menționat niciodată numele Rusiei, dar a lăsat de înțeles că Rusia este exact țara despre care vorbește. Rusia este suspectată că ar fi intervenit în alegerile din SUA și există temeri că ar putea face același lucru și în cazul alegerilor din Franța și Germania. Oficialul de la MI6 a menționat Rusia doar în contextul conflictului din Siria și susținerea pe care aceasta o oferă președintelui sirian, Bashar al-Assad, creând potențiale probleme și tensiuni pe termen lung, care ar putea eventual duce la radicalism.

Planul Uniunii Europene de consolidare a piețelor de capital a primit un impuls din partea a două oferte preliminare menite să revigoreze sectorul de credit, semn că votul Brexit nu poate împiedica realizarea proiectului european, au declarat oficiali ai UE, informează Reuters. Anul trecut, Comisia Europeană a prezentat un plan pentru o „uniune a pieței de capital” (UMC) până în 2019 menit să redefinească circulația capitalurilor dincolo de frontierele naționale și să reducă dependența pronunțată a economiei UE față de băncile pentru împrumuturi. Europarlamentarii au depășit diviziunile interne și au sprijinit măsurile de stimulare a pieței pentru în încercarea de a contribui la creșterea capacității de creditare a băncilor și de a susține creșterea economică. Votul comisiei economice a Parlamentului privind securitizarea asupra procesului prin care băncile atrag și vând credite, a fost un pas crucial, după luni de dispute, dar are nevoie de susținerea guvernelor UE înainte ca planul să poată deveni o lege.

Rusia încearcă să destabilizeze societatea germană prin intermediul propagandei și atacurilor cibernetice înaintea alegerilor generale a țării, potrivit agenției secrete interne din Germania, informează Al Jazeera. Avertismentul privind campania Moscovei de dezinformare și pirateria realizată împotriva celei mai mari economii a Europei a fost făcut public de către agenția germană BfV. „Există dovezi tot mai mari în ceea ce privește încercarea Moscovei de a influența alegerile federale de anul viitor”, a declarat Hans-Georg Maassen, șeful BfV, invocând „spionajul cibernetic din ce în ce mai agresiv” împotriva entităților politice din Germania. Acesta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că „utilizarea crescândă a rețelelor mass-media i-ar putea face pe alegători mai vulnerabili la dezinformare”. De asemenea, acesta a precizat că a văzut o mare varietate de instrumente de propagandă rusești și „utilizarea enormă de resurse financiare” pentru a efectua campanii de “dezinformare”, care vizează comunitatea vorbitoare de limbă rusă din Germania, mișcările politice, partidele și alți factori de decizie. Obiectivele efortului rusesc sunt răspândirea incertitudinii în societate, „slăbirea sau destabilizarea Republicii Federale Germania” pentru a consolida grupurile și partidele extremiste, complicarea activității guvernului federal și influențarea dialogului politic.

Uniunea Europeană le va permite ucrainenilor și georgienilor să viziteze blocul comunitar fără vize după ce diplomații și parlamentarii au încheiat un acord menit să pună capăt unei dispute interne a UE, informează Reuters. Acordul cu privire la constituirea unui mecanism de suspendare a unor astfel de scutiri de vize în situații de urgență pune capăt temerilor unor lideri ai UE care au simțit că blocul european a făcut demersuri pentru a-și respecta angajamentele de oferire de ajutor statelor ex-sovietice în timp ce acestea încearcă să se distanțeze de orbita Moscovei. „Suntem aprope de final. Disputa privind mecanismul de suspendare a vizei a luat sfârșit. Acum are loc ultimul pas spre vizele gratuite de călătorie pentru Ucraina și Georgia”, a declarat președintele Consiliului European, Donald Tusk, care a avertizat că întârzierea prelungită a amenințat credibilitatea UE. Confruntate cu provocări puternice din partea partidelor anti-imigrație pentru alegerile din 2017, puterile emergente, Franța și Germania, au pus presiuni în vederea realizării unor controale dure înainte de susținerea oricăror noi oferte de vize. Perspectiva unei călătoriii facilitate în Europa a fost folosită de către guvernele de la Kiev și Tbilisi pentru a câștiga sprijinul popular pentru reformele dure, sponsorizate de căre UE.

Conducerile sindicatelor din Grecia au lansat o grevă generală care închide mai multe sectoare-cheie, în semn de protest împotriva noilor reduceri salariale planificate și a impozitelor solicitate de către creditori internaționali, informează Al Jazeera. Funcționarii publici, personalul băncii, lucrătorii comerciali, lucrătorii feroviari și medicii angajați de stat au fost printre profesioniștii care au luat parte la 24 de ore de grevă împotriva măsurilor care sunt programate să fie aprobate de către politicieni în acest sfărșit de săptămână. „Noi reacționăm la austeritatea represivă și la sărăcie… încă o dată, ne confruntăm cu cereri absurde din partea creditorilor UE-FMI din Grecia “, a declarat liderul sindicatului GSEE. Navele de pasageri au rămas ancorate în porturi, transport urban a fost perturbat și birourile administrației localeau fost închise pe toată durata grevei solicitate de către cele mai mari sindicate din sectorul privat și public din țară, GSEE și ADEDY.

Șansele ca guvernul federal să încadreze sistemul de control al traficului aerian al SUA în cadrul managementului privat sunt în creștere, spun avocații care raportează că primesc susținerea președintelui ales Donald Trump și a întregii sale echipe, informează Reuters. Atât Bill Shuster, președintele Comitetului pentru transport din cadrul Camerei Reprezentanților, cât și alte entități politice care pledează pentru privatizare susțin că punerea controlului traficului aerian în sarcina unei entități non-guvernamentale ar permite un sistem mai eficient și îmbunătățiri rapide ale costurilor tehnologiei, în special prin evitarea procesului de achiziții publice. Cu toate acestea există temeri potrivit cărora companiile aeriene ar domina consiliul privat și ar limita accesul la aeroporturi prin folosirea avioanelor de afaceri. „Spațiul aerian și sistemul de aeroporturi ar trebui să fie în beneficiul publicului și să nu fie controlat de interesele unei companii aeriene”, a declarat Asociația Națională a Aviației de Afaceri în luna aprilie. Peisajul s-ar putea schimba o dată ce Trump, care a militat pentru îmbunătățirea infrastructurii națiunii și care folosește un avion privat, ocupă Casa Albă la 20 ianuarie.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 aprilie în lume – Trupele rusești au început retragerea din regiunea Nagorno-Karabakh, guvernul israelian a accelerat construcția de așezări în estul Ierusalimului de la declanșarea războiului iar Peste 50.000 de soldați ruși au fost oficial declarați decedați în războiul din Ucraina

Material realizat de Robert Olteanu. Conform documentelor oficiale, guvernul israelian a accelerat construcția de așezări …