Home / A fost azi în lume / A fost 7 noiembrie în lume – China adoptă o lege controversată privind securitatea cibernetică, iar candidatul socialist pro-rus Rumen Radev a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din Bulgaria

A fost 7 noiembrie în lume – China adoptă o lege controversată privind securitatea cibernetică, iar candidatul socialist pro-rus Rumen Radev a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din Bulgaria

Material realizat de Marina Ghiță

Conferința ONU privind schimbările climatice a debutat luni în Maroc, la Marrakesh, pentru a concretiza angajamentele asumate de comunitatea internațională de la summit-ul de la Paris din 2015 pentru a lupta împotriva încălzirii globale, informează Le Figaro. Până acum, 192 state au semnat Acordul de la Paris, dintre care doar 100 l-au ratificat, a declarat în deschiderea conferinței președintele COP21, Segolene Royal. „Fac apel la țările care nu au ratificat încă să facă acest lucru înainte de sfârșitul anului”, a adăugat ministrul francez al mediului și energiei. Segolene Royal a sperat că COP22 este „COP-ul Africii (…), în special în ceea ce privește luarea în considerare a problemelor de mobilizare a finanțărilor și de transfer de tehnologie”, înainte de a preda mandatul lui Salaheddine Mezouar, ministrul de externe marocan, pentru a prezida COP22.

Planurile Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană se vor baza pe votul parlamentului pentru a transpune legislația UE în dreptul britanic, a declarat reprezentantul Brexit, David Davis, informează Reuters. „Dreptul Uniunii va fi transpus în legislația Regatului Unit imediat după ce vom ieși din UE, oferind certitudine lucrătorilor, a întreprinderilor și a consumatorilor”, a declarat Davis. „Acesta va fi un act al parlamentului pe care intenționăm să-l avem ca alternativă înainte de sfârșitul procesului privind activarea Articolului 50 al Tratatului UE.”

Parlamentul chinez a adoptat o lege controversată privind securitatea cibernetică, care restabilește controlul asupra libertății de exprimare pe internet, și care le cere companiilor, inclusiv cele străine, să coopereze pentru a „proteja securitatea națională”, informează Le Figaro. Legea, adoptată de Comitetul permanent al Adunării Național Populare interzice publicarea on-line a conținuturilor ofensatoare care ar putea periclita „onoarea națională”, care ar putea „deranja natura socială sau economică” sau care ar putea să „răstoarne sistemul socialist”. Textul impune companiilor să asigure identitatea utilizatorilor de Internet, eliminând, astfel, posibilitatea anonimatului pe Internet. Legea, care intră în vigoare la 1 iunie 2017, conține dispoziții menite să protejeze rețelele de informații și utilizatorii, însă aceasta a fost criticată de ONG-uri și companiile private din cauza formulărilor ambigue din textul legii.

Candidatul socialist Rumen Radev care a solicitat încetarea sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din Bulgaria, au relevat rezultatele oficiale parțiale, informează Reuters. Radev, în vârstă de 53 de ani, a obținut 25,7% din voturi după numărătoarea a peste 95% din opțiunile exprimate de alegători, devansând-o pe contracandidata sa Tsetska Tsacheva, care a obținut 22% din voturi! Victoria lui Radev ar putea provoca o apropiere a statului NATO aflat la Marea Neagră de Rusia din punct de vedere politic. Victoria lui Radev ar putea introduce, de asemenea, în lunile de instabilitate politică, declanșarea alegerilor anticipate. Președintele Bulgariei este are un rol în mare parte ceremonial, dar poate influența legislația prin dreptul de veto și poate să semneze tratate internaționale. Radev a precizat că el crede că Bulgaria, care a aderat la NATO în 2004 și la UE în 2007, ar trebui să se concentreze mai mult pe revigorarea relațiilor economice și politice cu vechiul său aliat, Rusia, care a s-a aflat sub sancțiunile occidentale, în urma anexării Crimeei în 2014.

Donald Trump a declarat, în ajunul alegerilor prezidențiale că victoria sa va marca sfârșitul „sistemului corupt înființat la Washington”, în timpul unui miting electoral în Sarasota, Florida, informează Le Figaro. „Contractul meu cu alegătorul american începe cu un plan menit să pună capăt corupției guvernamentale și să îndepărteze țara noastră – cât mai repede cu putință – de aceste grupuri de presiune pe care le cunosc atât de bine”, a declarat acesta, afirmând că adversarul său, Hillary Clinton „a fost protejată de un sistem complet părtinitor”.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 aprilie în lume – Ministra norvegiană a Sănătății și Serviciilor Sociale, Ingvild Kjerkol, a demisionat după ce teza sa de masterat a fost retrasă pentru plagiat, Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind presupusa interferență rusă în viitoarele alegeri europarlamentare și Parlamentul bulgar a confirmat un guvern interimar pentru a conduce țara până la alegerile din iunie.

Material realizat de Mihai Turcu. Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind …