Home / A fost azi în lume / A fost 5 iulie în lume – Ungaria anunță un referendum pe tematica refugiaților, atacuri sinucigașe în Arabia Saudită și primii pași pentru alegerea unui nou lider al conservatorilor britanici

A fost 5 iulie în lume – Ungaria anunță un referendum pe tematica refugiaților, atacuri sinucigașe în Arabia Saudită și primii pași pentru alegerea unui nou lider al conservatorilor britanici

Material realizat de Ioana Rusu

TITLURILE ZILEI

Ungaria va organiza, în luna octombrie, un referendum cu privire la relocarea refugiaților în Uniunea Europeană, relatează Reuters. Președinția maghiară a anunțat, marți, că cetățenii Ungariei vor fi chemați pe 2 octombrie să răspundă la următoare întrebare: Doriți ca Uniunea Europeană să decreteze o relocare obligatorie a cetățenilor ne-ungari în Ungaria fără aprobarea Parlamentului ungar? Viktor Orban, președintele statului, a luat atitudine față de problema imigrației. Ungaria se opune planului care prevede cote obligatorii pentru repartizarea de imigranți între statele membre UE, adoptat în septembrie anul trecut, insistând asupra faptului că în acest mod este afectată suveranitatea. Statul maghiar a fost principalul punct de intrate în spațiul Schengen pentru migranți, până în momentul în care acesta și-a închis frontiera croată și sârbă. De asemenea, Uniunea Europenă discută despre o schimbare a normelor în materie de azil, care ar impune statelor membre să accepte o cotă de refugiați sau să plătească penalizări pentru ca aceștia să fie repartizați în altă parte.

Șaptesprezece persoane au fost arestate în Turcia și urmează să fie judecate în legătură cu atacul de pe aeroportul din Istanbul, informează Reuters. O instanță din Turcia a condamnat la închisoare 17 suspecți care ar fi avut legătură cu atacul sinucigaș, de săptămâna trecută, petrecut pe aeroportul principal din Istanbul, unde și-au pierdut viața 45 de persoane, iar alte cateva sute au fost rănite. Acești noi suspecți reținuți sunt acuzați de apartenență la o organizație teroristă armată. Autoritățile suspectează că la orginiea triplului atentat sinucigaș de pe aeroportul Ataturk se află gruparea jihadistă Statul Islamic.

Rebelii islamiști din Siria sunt acuzați de crime de război, informează Al Jazeera. Amnesty Internationa a acuzat, marți, grupuri de rebeli islamiști din Siria (Al-Nusra Front, Ahrar al-Sham, Nureddin Zinki, the Levant Front și Division 16) de execuții sumare și de tortură, cerând comunității internaționale să își retragă orice sprijin acordat mișcărilor responsabile de crime de război. Organizația de apărare a drepturilor omului, cu sedil la Londra, acuză grupuri armate siriene din provinciile Alep, din nord, și Idleb, din nord-vest, de asemenea susținând că acestea au sprijinul Qatarului, Arabiei Saudite, Turciei și al Statelor Unite. De asemenea, Amnesty susține că există mulți civili care trăiesc în permanență cu frica de a fi răpiți dacă vor critica conduita grupurilor armate sau dacă nu vor respecta regulile stricte care li se impun. În acest sens, organizația a mai subliniat și faptul că între 2014 și 2015 au existat cinci cazuri de persoane care au fost torturate de Noureddin Zinki și de Frontul Al- Nusra.

Mai multe atacuri sinucigașe cu bombă a avut loc la Medina, în Arabia Saudită, relatează Al Jazeera. Potrivit sursei citate, unul din atente a avut loc în afara unuia dintre cele mai sfinte locuri ale musulmanilor șiiți, în preajma unei moschei șiite, iar altele în apropierea Consulatului american din Arabia Saudită. Atacurile s-au soldat cu moartea a patru membri ai serviciilor de securitate saudite și cu rănirea altor cinci persoane. Moscheea din Medina este unul din locurile de pelerinaj ale musulmanilor și este vizitată de milioane de musulmani anual. Exploziile s-au petrecut în timp ce se sărbătorește Ramadanul și urmează atacurilor similare din Turcia, Bangladesh și Irak, de sătămâna trecută. Până la acest moment, nici o grupare teroristă nu a revendicat atentatele.

Parlamentarii britanici din Partidul Conservator au început procesul de alegere al următorului lider și prim-ministru al Marii Britanii, relatează BBC. Theresa May este parlamentarul care a dat startul concursului, având cel mai mare număr de parlamentari care își declară sprijinul în favoarea acesteia. Membrii de partid vor alege dintre cele mai susținute persoane, iar câștigătorul urmează să fie desemnat pe 9 septembrie. Votul se desfășoară cu ușile închise, iar următoarele runde vor avea loc joi și săptămâna viitoare, marți, până ce vor rămâne în cursă doar doi candidați.

Ministrul de interne irakian demisionează după masivul atentat cu bombă din Bagdad, informează Reuters. Ministrul de interne al Irakului, Mohammed Salem Al-Ghabban, a decis să demisioneze ca urmare a sângerosului atac terorist care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute în capitala irakiană și care a curmat viețile a peste 200 de oameni. Al-Ghabban și-a prezentat marți demisia premierului Haider al-Abadi, la două zile după ce atentatul a fost revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic. Numeroși irakieni și-au exprimat furia împotriva neputinței guvernului de la Bagdad de a preveni astfel de atacuri, iar ca reacție, guvernul a anunțat executarea a cinci condamnați la moarte și arestare a 40 de jihadiști. De asemenea, anunțul privind demisia ministrului de interne pare menit să tempereze furia irakienilor. După prăbușirea regimului lui Saddam Hussein, în 2003, Irakul se confruntă cu instabilitate politică și în domeniul securității, cu numeroase crize guvernamentale și atentate care continuă să îndolieze această țară.

China se confruntă cu inundații severe care au provocat numeroase victime, relatează Reuters. Inundațiile care au pus stăpânire pe centrul și estul Chinei, săptămâna trecută, au provocat decesul a 130 de persoane și a distrus peste 1,9 milioane de hectare de culturi, provocând pierderi economice de mai mult de 5,7 miliarde de dolari. Premierul Li Keqiang, a vizitat, marți, una dintre provinciile cele mai afectate. Anhui, și a încurajat funcționarii locali să facă tot posibilul pentru a proteja viața locuitorilor, dar și mijloacele de subzistență. Ploile abundente din ultima perioadă au ucis sute de persoane din 11 provinci, 42 sunt date dispărute. De asemenea, 1,3 milioane au fost obligate să își părăsească locuințele, iar 40.000 de construcții s-au prăbușit.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 18 martie în lume – Armata Coreei de Nord a lansat mai multe rachete în timpul vizitei în Coreea de Sud a lui Antony Blinken, Sute de oameni au protestat în orașul Santiago din Cuba din cauza penelor de curent și a lipsei de alimente iar Oficialii din Kyrgyzstan și cei din Tadjikistan au ajuns la un acord privind 11 kilometri din frontiera comună

Material realizat de Mihai-Marco Percă. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că a susținut ideea …